Λουκουμάδες από την Βέφα Αλεξιάδου! Σέρβιρε τους για «σβήσιμο» μετά την γαλοπούλα!

Με μόνο λίγα υλικά!

Λουκουμάδες από την Βέφα Αλεξιάδου! Σέρβιρε τους για «σβήσιμο» μετά την γαλοπούλα!

Τους πιο υπέροχους λουκουμάδες ετοιμάζει η Βέφα Αλεξιάδου και στους "παραδίδει"! Σέρβιρέ τους για «σβήσιμο» μετά την γαλοπούλα και θα σε λατρέψουν όλοι!

Ετοιμαστείτε για τους πιο τέλειους λουκουμάδες, που όλοι θα ερωτευτούν!

Υλικά:
για τη ζύμη:
1 κούπα χλιαρό νερό (40 βαθμών Κελσίου)
1 κούπα χλιαρό γάλα (40 βαθμών Κελσίου)
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές λάδι
3 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το γαρνίρισμα:
μέλι
κανέλα
καρύδια ψιλοκομμένα

Άτομα: Γίνονται 100 λουκουμάδες
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Εκτέλεση:

Διαλύστε τη μαγιά στο νερό. Βάλτε τη στο μπολ του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και χτυπήστε τα όλα μαζί 2' στη δυνατή ταχύτητα, να γίνουν λείος χυλός. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε το σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει η ζύμη. Για να φουσκώσει πιο γρήγορα, βάλτε το μπολ μέσα στο φούρνο, που έχετε προηγουμένως θερμάνει στους 50 βαθμούς Κελσίου, σβήστε τον κι αφήστε τη ζύμη μία ώρα περίπου, ώσπου να κάνει φούσκες στην επιφάνεια. Πατώντας τη ζύμη μέσα στη χούφτα σας, κόψτε μ' ένα κουτάλι, βουτηγμένο σε νερό, κομματάκια ζύμης και ρίξτε τα σε καυτό λαδι. Το κουτάλι θα το βουτάτε στο νερό κάθε φορά, πριν κόψετε τη ζύμη, για να μην κολλάει σ' αυτό. Με μια τρυπητή κουτάλα πατάτε τους λουκουμάδες, ώστε να καλύπτονται από το λάδι, για να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τους βγάζετε από το λάδι, περιχύνετέ τους με ζεστό μέλι, κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Αν το μέλι είναι πολύ πυκνό, αραιώστε το με λίγο νερό και βράστε το. Αφαιρέστε τον αφρό και χρησιμοποιήστε το. Οι λουκουμάδες σερβίρονται μόνο ζεστοί και φρεσκοψημένοι.

Βέβαια, η Βέφα έχει μεριμνήσει και για σένα που δεν σου αρέσει η γαλοπούλα καθώς σου έχει συνταγή για τέλειο χοιρινό!

Βέφα Αλεξιάδου: Θεϊκή βασιλόπιτα για μετά την γαλοπούλα! Θα πέσουν όλοι πάνω της...

Την πιο θεϊκή βασιλόπιτα για μετά την γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι την έχει φτιάξει η Βέφα Αλεξιάδου κι έχουμε την συνταγή! Θα πέσουν, σίγουρα, όλοι πάνω της...

Έχω δοκιμάσει πολλές βασιλόπιτες κατά καιρούς. Μέχρι που έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο συνταγών της Βέφας Αλεξιάδου και την ευχαριστώ πολύ πολύ γι' αυτό! Όταν δοκίμασα την συγκεκριμένη συνταγή, έκλεισα! Και δεν είμαι μόνο εγώ που την λάτρεψα, αλλά όλη η οικογένεια! Αν παραλείψουμε το στόλισμα, μπορείτε να την φτιάξετε και οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου, σαν κέικ. Σας την δίνω λοιπόν αυτούσια, μιας και δεν είναι δικιά μου!

Προσωπικά, για το στόλισμα χρησιμοποιώ άχνη ζάχαρη. Αφού κρυώσει, την πασπαλίζω και την διακοσμώ αυτοσχεδιάζοντας. Αν θυμάμαι καλά, η Βέφα στόλιζε με αμύγδαλα.

Υλικά

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα πρόβειο γιαούρτι (εγώ βάζω ένα κεσεδάκι αγελαδινό, γιατί το πρόβειο δεν μου αρέσει)
250 γρ. βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
6 αυγά
χυμός από 2 πορτοκάλια
1 κ.σ. ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού
1 βανίλια
1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
1 κούπα ξανθιές σταφίδες

Εκτέλεση

55 Λεπτά

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε διαδοχικά το βούτυρο, το γιαούρτι, την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά την φαρίνα και χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.

Διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ στον χυμό πορτοκαλιού, το προσθέτουμε στο μείγμα και χτυπάμε 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 200 βαθμούς.

Βέβαια, η Βέφα έχει μεριμνήσει και για σένα που δεν σου αρέσει η γαλοπούλα! Φτιάξετε κρέπες με σπανάκι και προσούτο και δεν θα σηκωθεί κανείς από το τραπέζι!