Βέφα Αλεξιάδου: Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι! Το κέικ καρότου με κανέλα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Βέφα Αλεξιάδου: Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι! Το κέικ καρότου με κανέλα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι από αυτή την συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου. Το κέικ καρότου με κανέλα που θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

1 άτομο το μαγειρεύει, δεν έχει καμία δυσκολία!

Βόμβα βιταμινών και ενέργειας το αγαπημένο αυτό κέϊκ που όταν ψήνεται μοσχοβολάει όλο το σπίτι! Πλούσιο σε υλικά είναι το απόλυτα υγιεινό σνακ για το κολατσιό των παιδιών!!

ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 φλυτζάνια του τσαγιού καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
4 αυγά
1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
1/2 πορτοκάλι, το χυμό του
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3/4 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ


Α) Γλάσο πορτοκαλιού
3 κουταλιές βούτυρο χωρίς αλάτι σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι
4 κουταλιές νερό ζεστό
1 κούπα ζάχαρη άχνη
Β)Cream cheese frosting
500 γρ ζάχαρη άχνη
250 γρ τυρί κρέμα (τύπου philadelphia)
50 γρ μαλακό βούτυρο χωρίς αλάτι σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Α) Γλάσο πορτοκαλιού
3 κουταλιές βούτυρο χωρίς αλάτι σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι
4 κουταλιές νερό ζεστό
1 κούπα ζάχαρη άχνη
Β)Cream cheese frosting
500 γρ ζάχαρη άχνη
250 γρ τυρί κρέμα (τύπου philadelphia)
50 γρ μαλακό βούτυρο χωρίς αλάτι σε θεμοκρασία δωματίου
ξύσμα απο ένα πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμεμε σε λεκάνη τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε με το μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο διαλύουμε τη σόδα, τα μπαχαρικά και το κονιάκ. Ξαναχτυπάμε το μίγμα.

Κατόπιν ρίχνουμε τα καρότα, τα καρύδια και τις σταφίδες.

Χτυπάμε ελαφρά και προσθέτουμε το αλεύρι, και ξαναχτυπάμε να ενωθούν τα υλικά μας.

Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις για μια ώρα.

Τουμπάρουμε σε πιατέλα και είναι έτοιμο.

Μπορείτε να το περιχύσετε είτε με το γλάσο πορτοκαλιού ή με το cream cheese frosting (που περιγράφονται παρακάτω). Αν θέλετε κάτι πιο απλό και γρήγορο, απλά περιχύστε με ζάχαρη άχνη.

α) Γλάσο πορτοκαλιού
Βάλτε το βούτυρο με τη μαρμελάδα σε κατσαρολίτσα και ανακατέψτε επάνω στη φωτιά ώσπου να κάνει φούσκες. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε λίγο λίγο το νερό και ύστερα ανακατέψτε τη ζάχαρη ώστε να επιτύχετε ένα λείο γυαλιστερό γλάσο.

β) Cream cheese frosting
Χτυπάμε με το μίξερ όλα τα υλικά. Το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει . Μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ με το γλάσο από πάνω ή αλλιώς κόβετε το κέικ στα δύο οριζοντίως, γεμίζετε στη μέση με το γλάσο και σκεπάζετε με το πάνω κομμάτι και αλείφετε την υπόλοιπη κρέμα πάνω και στα πλάγια. Μπορείτε να στολίσετε εν συνεχεία την επιφάνεια και με χοντροκομμένα καρύδια .

Έχετε δει και την συνταγή της για φανουρόπιτα;

Γεμιστά λουκούμι από την Βέφα Αλεξιάδου! Από τα βάθη της Ανατολής, δοκίμασέ τα με κανέλα!

Γεμιστά λουκούμι από την Βέφα Αλεξιάδου! Από τα βάθη της Ανατολής, δοκίμασέ τα με κανέλα και θα γλείφεις τα δάχτυλά σου! Είναι ιδιαίτερα και πολύ, πολύ νόστιμα!

Ελληνικό #vegan φαγητο στις δόξες του!!

Υλικά

10 λαχανικά της αρέσκειας μας
10 κουτ.σούπας ρύζι Καρολίνα
1 κολοκυθάκι πολύ ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο πολύ ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Ίσα μέρη από ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο αναλόγως τα γούστα μας (εγώ έβαλα 1 μικρή χούφτα από το καθένα)
1 φλ.του καφέ κουκουνάρι
1 φλ.του καφέ μαύρη σταφίδα
2 κουτ.του γλυκού κέτσαπ
3/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο (+2-3 κουταλιές για το σωτάρισμα)
1 πρέζα ζάχαρη
Αλατοπίπερο κατά προτίμηση

Κανέλα αν θέλεις

Εκτέλεση
120’
Ξεκινάμε πλένοντας και καθαρίζοντας τα λαχανικά μας, διάλεξα ντομάτες-πιπεριές. Οι ντομάτες πρέπει να είναι σφιχτές και οι πιπεριές όχι πολύ μεγάλες ή άγουρες γτ πικρίζουν. Για τις ντομάτες κόβουμε το καπάκι, με προσοχή και ένα μαχαιράκι κόβουμε γύρω γύρω το μέσα της ψιχας και τραβάμε στρίβοντας πολύ απαλά την ψίχα να βγει ολόκληρη. Προσοχή πολύ απαλές κινήσεις για να μην ανοίξει η τρυπήσει η ντομάτα μας.



Βαζουμε την ψίχα σε ένα μπολ στην άκρη, αλατιζουμε ελαφρά το εσωτερικό της ντομάτας και τοποθετούμε ανάποδα στο ταψί για να στραγγίξει τα ζουμιά της με το καπάκι από πάνω για να μην μπερδευτεί. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και πιπεριές ή άλλα λαχανικά (αν χρησιμοποιήσουμε μελιτζάνα κρατάμε την ψίχα και αναλόγως μειώνουμε την ποσότητα καρότου-κολοκυθιού)



Αφηνουμε το ταψί στην άκρη και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την γέμιση. Ψιλοκοβουμε όλα τα λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, κολοκύθι), αν έχουμε τα περναμε απο το μπλέντερ. Εντομεταξυ ψιλοκοβουμε την ψίχα της ντομάτας, (πετώντας αν έχει σκληρό ξυλώδες κέντρο) και τα μυρωδικά μας. (Αν έχουμε και μελιτζάνα ψιλοκοβουμε και την ψίχα της). Τώρα θα ήταν καλό επίσης να προθερμανουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.



Σε μια κατσαρόλα ρηχή με φαρδύ πάτο(η τηγάνι με καπάκι) ζεστενουμε τις κουταλιες λάδι και προσθέτουμε το κουκουνάρι να πάρει χρωμα. Στη συνέχεια σε μετρια φωτιά προσθέτουμε τα λαχανικά με σειρά κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, κολοκύθι, μελιτζάνα τα μαρενουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε με την κέτσαπ, την ζάχαρη, τις σταφίδες και την ντομάτα. Σκεπάζουμε για 5-10 λεπτά και αφηνουμε να σωθούν τα ζουμάκια της ντομάτας.



Αφου περάσουν τα 10 λεπτά σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι το οποίο έχουμε ξεπλύνει νωρίτερα και ανακατεύουμε.



Γεμίζουμε τα λαχανικά μας αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό, σκεπάζουμε και αραδιάζουμε στο ταψί. Αν περισσέψει ρύζι το βαζουμε ανάμεσα στα γεμιστά. Περιχυνουμε με το υπόλοιπο λαδι και λίγο αλάτι σε κάθε γεμιστό. Τελος προσθέτουμε 3/4-1 ποτήρι νερό και σκεπάζουμε με αλουμινοχαρτο.



Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 45- 60 λεπτά, γυρίζοντας το ταψί στα μισά και προσθέτοντας νερό η λαδι αν χρειάζεται. Στα τελευταία 10 λέπτα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο να πάρουν χρωμα τα λαχανικά μας. Σερβίρουμε με τυρι φέτα- Καλή όρεξη



Λίγα μυστικά ακόμα: 1.Αν μας αρέσουν και χωράνε στο ταψί κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και ψήνουμε μαζί με τα γεμιστά μας. Ίσως να χρειαζόμαστε παραπάνω νερό όμως. 2.Το άλατοπιπέρο το βαζουμε αμέσως πριν προσθέσουμε το ρύζι στην γέμιση. Πάντα δοκιμάζουμε και θυμόμαστε ότι όσο ψήνονται τα λαχανικά (τα οποία έχουμε ήδη αλάτισει λίγο πριν τα γεμίσουμε) η γεύση του αλατιού θα γίνει πιο έντονη στο τελος.

Δες και τα μπιφτέκια με κανέλα!