Βέφα Αλεξιάδου: Φτιάξε πορτοκαλόπιτα με κανέλα και δες την Δευτέρα αλλιώς! Η συνταγή της γιαγιάς που θα λατρέψεις!

Η απόλυτη συνταγή για να γλυκαθείς!

Βέφα Αλεξιάδου: Φτιάξε πορτοκαλόπιτα με κανέλα και δες την Δευτέρα αλλιώς! Η συνταγή της γιαγιάς που θα λατρέψεις!

Η Βέφα Αλεξιάδου μας γλυκαίνει την Δευτέρα! Φτιάξε πορτοκαλόπιτα με κανέλα και δες την αλλιώς, αφού πρόκειται για μια συνταγή της γιαγιάς που θα λατρέψεις και μάλιστα σίγουρα όχι μόνο εσύ. Δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο στο σπίτι. Ζουμερή και λαχταριστή, μυρίζει αρώματα ανατολής!

Βήμα βήμα η συνταγή με πολύ λίγα υλικά! Πάμε να την δούμε...

Υλικά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα καλαμποκέλαιο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 συσκευασίες βανίλια
1/2 κιλό φύλλο κρούστας, με αυγά (τύπου Βηρυττού)

Λίγη κανέλα προαιρετικά

Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα νερό
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Ανακατέψτε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο γιαούρτι κι αφήστε το να σταθεί 5' να φουσκώσει.
Χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη με τ' αυγά, το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα και τη βανίλια, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και ν' αφρατέψει το μίγμα.
Σταματήστε το χτύπημα κι ανακατέψτε το γιαούρτι απαλά μέσα στο μίμγα των αυγών.
Τσαλακώστε ένα, ένα τα φύλλα, κλείνοντάς τα μέσα στις δυο παλάμες σας και σχηματίζοντας ένα σχήμα σαν τριαντάφυλλο.
Τοποθετήστε τα το ένα πλάι στο άλλο, μέσα σε ταψί 35 εκ., λαδωμένο κι αφήστε τα να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου αρκετές ώρες, να στεγνώσουν.
Ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών κουταλιά, κουταλιά επάνω στα φύλλα, προσέχοντας να πάει παντού, ανάμεσα στις πτυχές.
Αφήστε την πίτα να σταθεί 10', να ρουφήξουν τα φύλλα αρκετό από το μίγμα και ψήστε την στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30' περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και περιχύστε την με το χλιαρό σιρόπι.
Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βράστε όλα τα υλικά 5'.

Διαβάστε και την συνταγή για ζουμερό κέικ με σοκολάτα

Βέφα Αλεξιάδου: Η συνταγή με κανέλα που έφτιαχνε μόνο η γιαγιά σας! Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!

Αυτή η συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου με κανέλα θα σας θυμίσει μια που έφτιαχνε μόνο η γιαγιά σας. Θα την φτιάξετε και θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι σας.

Τα γνωστά μας μουστοκούλουρα με άρωμα κακάο από τη Βέφα Αλεξιάδου!!

Συστατικά

  • 4 κούπες φαρίνα,
  • 1 1/2 κουταλάκι σόδα,
  • 2 κουταλάκια κανέλα,
  • 3/4 κουταλάκι γαρύφαλλο,
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο,
  • 1 κουταλιά κακάο,
  • 1/2 κούπα λάδι ή σπορέλαιο,
  • 1 κούπα πετιμέζι,εγώ έβαλα μούστο,
  • 2 κουταλιές κονιάκ,
  • 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού,
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού.

Αν βάλετε μούστο προσθέστε και 1/2 φλ. ζάχαρη καστανή η κρυσταλλικήΣε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά μας μαζί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τη φαρίνα λίγο λίγο, ζυμώνουμε να πετύχουμε μαλακή-αφράτη ζύμη.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης και πλάθομαι διάφορα σχέδια κουλουράκια, τα βάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. 20 λεπτά να ροδίσουν.

Φυλάγονται για αρκετό καιρό σε κουτί μπισκότων.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όταν έχουμε μούστο τα φτιάχνουμε με πετιμέζι, η προσθήκη του κακάου τους δίνει σοκολατένια γεύση!

Έχετε δει και την συνταγή της για φανουρόπιτα;