"Κόλαση" το Monkey Bread κέικ της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Με μαύρη ζάχαρη και καραμέλα κανέλας

Μια συνταγή που θα σας στείλει!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Κέικ τσουρέκι 2 σε 1 ή αλλιώς φανταστικό Monkey Bread με σοκολάτα και καραμέλα κανέλας. Γεύση μαγική, θα γεμίσει το σπίτι αρώματα και η εκτέλεση της συνταγής θα σας κάνει ξανά μικρά παιδιά. Μια "κόλαση" στο πιάτο σας, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Την συνταγή την βρήκαμε για ακόμα μια φορά στο Argiro.gr και παρακάτω θα δείτε τα υλικά αλλά και πως θα την φτιάξετε βήμα προς βήμα.

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. μαγιά
  • 200 γραμ. γάλα χλιαρό
  • 100 γραμ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανίλιες ή 1 μπαστούνι βανίλιας
  • 2 πρέζες αλάτι
  • περίπου 550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. κανέλα

Για τη γέμιση

  • 100 γραμ. αποξηραμένα κράνμπερις
  • 100 γραμ. σταφίδα ξανθή
  • 100 γραμ. κουβερτούρα

Για την καραμέλα

  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • λιωμένη κουβερτούρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη του Monkey Bread

  • Για το φανταστικό κέικ τσουρέκι με σοκολάτα και καραμέλα κανέλας, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε πρώτα στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τα αυγά (αν ξέχασες να βγάλεις τα αυγά από το ψυγείο δες εδώ πώς να τα φέρεις σε θερμοκρασία δωματίου), το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάμε να ενωθούν. Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι, όχι όλο μαζί.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαστιχωτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Χτυπάμε τα υλικά για 10′ στο μίξερ.
  • Προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης γέμιση, κράνμπερις, σταφίδα και σταγόνες σοκολάτας. Μαζεύουμε τη ζύμη και με τις ενώσεις προς τα κάτω τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ.
  • Σκεπάζουμε καλά το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα.

Για την καραμέλα κανέλας

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά με την κανελοζάχαρη.
  • Η κανελοζάχαρη που λιώνει με το ψήσιμο ανάμεσα στη ζύμη, δημιουργεί μια καραμέλα κανέλας που ποτίζει το monkey bread μέχρι την καρδιά του.
  • Τα βάζουμε σε μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Τα τοποθετούμε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, δεν τα πιέζουμε. Αφήνουμε το κέικ τσουρέκι να φουσκώσει για περίπου 30΄. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 45′.
  • Αφού ψηθεί, αφήνουμε για 20′ στη φόρμα κι έπειτα το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. Περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Κόβουμε σε φέτες όπως το κέικ.
  • *Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.

Δείτε εδώ ακόμα μια συνταγή κέικ με ροζ γλάσο!

Όλα τα μυστικά επιτυχίας για ένα πεντανόστιμο κέικ

Δώστε προσοχή στα παρακάτω, για να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο κέικ:

  • Όλα τα υλικά, που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα κέικ, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυγά, γαλακτοκομικά, βούτυρο, εκτός και αν η συνταγή ζητάει κάτι άλλο. Και αυτό γιατί παγωμένα λίπαρά, μπορούν να κάνουν το μείγμα να σβολιάσει.-Για να φέρω γρήγορα σε θερμοκρασία δωμάτιου τα αυγά, τα βυθίζω σε ζεστό νερό για 15′. Προσοχή το νερό ζεστό όχι βραστό.-Για να φέρω γρήγορα το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το κόβω σε μικρά κομματάκια και το αφήνω για 10′ κοντά σε ζεστό σημείο.
  • Το αλεύρι και τα διογκωτικά (μπέικιν πάουντερ, σόδα) πρέπει να είναι κοσκινισμένα, αν γίνεται και δύο φορές, για να έχουμε πιο αφράτο αποτέλεσμα. Συνήθως, χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι μαλακό που κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο, γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και γι’ αυτό τα παρασκευάσματα που φτιάχνουμε είναι πιο αφράτα και αέρινα. Δοκιμάστε το και στα κέικ με προσθήκη μπέικιν πάουντερ (περίπου 1 γεμάτο κ.γλ. για κάθε φλυτζάνι).
  • Για όποια συνταγή ζητάει ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού κ.λπ. πρέπει να φροντίσουμε να μην είναι κερωμένα τα φρούτα (τα βουτάνε σε παραφίνη), γιατί βλάπτουν.