Σουφλέ με σοκολάτα πορτοκάλι και κανέλα - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας "κολάζει" ξανά!

Ένα διαφορετικό γλυκό που πρέπει να δοκιμάσετε!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σουφλέ με σοκολάτα πορτοκάλι και κανέλα - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας

Φανταστικό σουφλέ με σοκολάτα πορτοκάλι και κανέλα που σερβίρεται με σπιτικό παγωτό! Μια συνταγή κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Είναι γευστικό και πολύ εύκολο! Ένα διαφορετικό γλυκό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμσοκολάτα πορτοκάλι ή λευκή
  • 200 γραμ. βούτυρο
  • 65 γραμ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα baking powder
  • 100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 φορμάκια μιας χρήσεως ή πυρίμαχα (ramicin) για σουφλέ

Εκτέλεση

  • Για το σουφλέ πορτοκάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή σοκολάτα με ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή σοκολάτα πορτοκαλιού. Όσο για το χρώμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Τα λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφήνουμε λίγο να γίνουν χλιαρά.
  • Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα και τα χτυπάμε μέχρι να κρεμώσουν και να αφρατέψουν καλά. Πρέπει να διπλασιαστούν σε όγκο και να ασπρίσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα και το αλεύρι, κοσκινίζοντας το, στο μείγμα. Απαλά ανακατεύουμε με σπάτουλα για να μη χάσουμε τον όγκο των αυγών.
  • Βουτυρώνουμε τα φορμάκια και πασπαλίζουμε εσωτερικά με αλεύρι. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα 10 μπολάκια.
  • Ψήνουμε τα σουφλέ πορτοκαλιού σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 8 λεπτά.
  • Αν θέλετε να τα ψήσετε τμηματικά, δηλαδή κάποια μέσα στις επόμενες μέρες, όταν τα βγάλετε από το ψυγείο θα τα ψήσετε για 10 λεπτά.
  • Μόλις βγάλουμε τα φουσκωμένα σουφλέ πορτοκαλιού από το φούρνο, αφήνουμε να σταθούν για 1-2 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε σε πιάτο.

Δείτε εδώ πως να φτιάχνετε κι ένα από τα πιο τέλεια brunch με τηγανίτες με κανέλα και φρούτα του δάσους!

Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι/σοκολάτα χωρίς αυγά

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1½ κουτ. σούπας ξίδι
  • 1½ κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γραμ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

  • 1 /2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ κακάο
  • 1 κ.σ νηστίσιμο βούτυρο
  • 1/4 φλ. νερό

Εκτέλεση

  • Για το κέικ χωρίς αυγά, βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
  • Προσθέτουμε το νερό.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
  • Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 βαθμούς C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.
  • Αν θέλετε μεγάλο κέικ, όπως της φωτογραφίας, βάζετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνετε στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά. Να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του κι αυτό να βγαίνει καθαρό και στεγνό. Αφήστε το να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρετε. Αλλιώς θα σας διαλυθεί. Δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο.
  • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
  • Πάντα να ελέγχετε αν ψήθηκε το κέντρο του κέικ, μετά το πέρας του χρόνου ψησίματος.
  • Αν δεν θέλετε να βάλετε σοκολάτα σαν γαρνίρισμα, φτιάξτε το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας
  • Βράστε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, σε μια μικρή κατσαρόλα. Κακάο, ζάχαρη, νερό και φυτικό βούτυρο να γίνει παχύ σιρόπι. Μπορείτε να αρωματίσετε το νηστίσιμο γλάσο με βανίλια ή λίγο λικέρ. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο. Αφήστε το λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το κέικ. Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται σαν νηστίσιμο γλάσο.