Θεϊκή λεμονόπιτα με γιαούρτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα μείνετε παγωτό με την γεύση της

Είναι συγκλονιστική

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θεϊκή λεμονόπιτα με γιαούρτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα μείνετε παγωτό με την γεύση της

Θα μείνετε παγωτό με αυτή την θεϊκή λεμονόπιτα με γιαούρτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι μια από τις πιο γευστικές συνταγές της.

Την βρήκαμε στο argiro.gr και σας την παρουσιάζουμε παρακάτω! Ακριβώς τα υλικά και τα βήματα που πρέπει να κάνετε!

Υλικά Συνταγής

  • 450 γραµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γραµ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γραµ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 λεμόνια (ξύσμα)
  • 300 γραµ. γιαούρτι µε 4% λιπαρά
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι

Για το σιρόπι

  • 550 γραµ. ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • το χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τη λεμονόπιτα με γιαούρτι, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε λίγο το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε δυνατά για 5΄, να φουσκώσουν και να κρεμώσουν καλά. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά ώστε να απορροφώνται καλά από το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Στη συνέχεια το γιαούρτι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι µε το μπέικιν.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψάκι µε διάμετρο 30 ή 32 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, αφήνουμε τη λεμονόπιτα να κρυώσει τελείως.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά και βράζουμε για άλλα 5΄. Με ένα ξυλάκι για σουβλάκι τρυπάμε παντού γύρω γύρω τη λεμονόπιτα (που είναι πλέον κρύα) και λίγο λίγο ρίχνουμε το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε.
  • Εάν την παγώσετε στο ψυγείο και κατόπιν τη σερβίρετε, είναι το κάτι άλλο!

Δείτε επίσης εδώ και μια τέλεια σπιτική συνταγή για παγωτό!

Με την λεμονόπιτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα πάθεις κόλλημα - Χωρίς φύλλο με απολαυστική κρέμα

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λεμονόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά Συνταγής

Για τη λεμονόπιτα

  • 450 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 λεμόνια ακέρωτα (το ξύσμα )
  • 300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 πρέζες αλάτι
  • λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • 550 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ. νερό
  • ξύσμα και χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
  • Για την κρέμα λεμόνι
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μέτρια ζουμερά λεμόνια ακέρωτα (θα χρησιμοποιήσουμε όλο το ξύσμα και 200 ml από το χυμό τους)
  • 1 ⅓ φλ. ζάχαρη
  • 1 μπαστουνάκι (125 γραμ.) βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
  • σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κ.γλ. κορν φλάουρ
  • Για τη φύλαξη
  • 2 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml
  • 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κομμένα στις διαστάσεις των καπακιών

Εκτέλεση

Για τη λεμονόπιτα

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινκ. Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ να αφρατέψει. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά να γίνουν κρέμα.
  • Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά να απορροφούνται από το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και δυο κουταλιές από το συνολικό αλεύρι. Προσθέτουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Δεν ανακατέυουμε πολύ από την ώρα που μπαίνει όλο το αλεύρι.
  • Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 30-32 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε πάντα με μαχάιρι αν ψήθηκε στο κέντρο η λεμονόπιτα. Αυτό το κάνουμε αφού περάσει ο αναγραφόμενος χρόνος ψησίματος.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Δεν ανακατεύουμε αφού ξεκινήσει ο βρασμός. Βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
  • Με ένα ξύλο για σουβλάκια τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια μέχρι κάτω την κρύα λεμονόπιτα. Λίγο λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει καλά τυλίγουμε όλο το ταψί με μεμβράνη και το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας. Αφήνουμε έτσι για 1 ώρα ώστε το σιρόπι να ποτίσει καλά την πίτα σε όλα τα σημεία. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για να σιροπιάζετε σωστά τα γλυκά σας.
  • Ιδανικά βάζουμε την πίτα για μερικές ώρες να παγώσει στο ψυγείο. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με την τέλεια κρέμα λεμόνι. Την σερβίρουμε κρύα με λίγη άχνη.

Για την κρέμα λεμονιού

  • Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε καλά. Παίρνουμε το ξύσμα. Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τόσο το ξύσμα από όλα τα λεμόνια, όσο και 200 ml από το χυμό τους.
  • Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα αυγά και τα χτυπάμε να διαλυθούν με σύρμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αυτή η κρέμα απαιτεί συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου η κρέμα αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε απλά να σιγοβράζει για 1 λεπτό, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Την αποσύρουμε από τη φωτιά.