Θεϊκό γλυκό του κουταλιού σύκο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα σας τρέχουν τα σάλια αν βάλετε λίγο λεμόνι

Θα το λατρέψεις

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θεϊκό γλυκό του κουταλιού σύκο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα σας τρέχουν τα σάλια αν βάλετε λίγο λεμόνι

Αν θέλετε να ετοιμάσετε κάτι εύκολα και γρήγορα, τότε σας έχουμε θεϊκό γλυκό του κουταλιού σύκο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Θα σας τρέχουν τα σάλια αν βάλετε λίγο λεμόνι!

Σύκο γλυκό του κουταλιού με όλα τα μυστικά του. Παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο. Αυτό το συκαλάκι είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που έχετε δοκιμάσει!

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό άγουρα συκαλάκια Ρίνια (περίπου 60 μικρά)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • 1 κομμάτι γαλαζόπετρα σε μέγεθος φακής
  • 60 γαρύφαλλα
  • 60 αμύγδαλα καθαρισμένα (άσπρα)
  • 1/2 φλ. γλυκόζη
  • χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το γλυκό σύκο, κόβουμε τα άγουρα σύκα από την αγριοσυκιά του Μαΐου (λέγονται Ρίνια). Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με πολύ νερό να τα σκεπάζει. Προσθέτουμε την γαλαζόπετρα και αφήνουμε να πάρει βράση.

Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 15′. Ενδεικτικά τσιμπήστε με πιρούνι να δείτε αν έχουν μαλακώσει. Όταν το σύκο πέφτει από το πιρούνι είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε αμέσως από το καυτό νερό και τα βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους. Θα τα αφήσουμε για 2 μέρες στο κρύο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει να αλλάξουμε το νερό 5-6 φορές συνολικά.

Μετά από 2 ημέρες τα βάζουμε σε 2 σουρωτήρια, για να μην πατηθούν και λιώσουν. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Πιάνουμε 1 -1 σύκο, το ζουλάμε ελαφρά να φύγει τυχόν νερό και μπήγουμε στη σάρκα του, από την πλευρά της τρυπούλας, ένα αμύγδαλο. Καρφώνουμε σε κάθε σύκο από 1 γαρίφαλο.

Τα αφήνουμε στη σειρά πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν. Από την ώρα που θα βάλουμε το αμύγδαλο στο εσωτερικό του σύκου θα βγει υγρασία με το γέμισμα και πρέπει να στεγνώσουν καλά.

Σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε τα σύκα σειρά σειρά με προσοχή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά στο μέτριο. Βράζουμε για περίπου 40′ να δέσει το σιρόπι.

Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο την επιφάνεια. Προσθέτουμε τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Το γλυκό συκαλάκι διατηρείται σε αποστειρωμένα βάζα για πολλούς μήνες. Δεν χρειάζεται ψυγείο. Φυλάσσεται μέσα σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. *Υπολογίστε στην παρασκευή του το χρόνο αναμονής, που είναι 2 μέρες. Κι αν θέλετε κάτι πιο συνηθισμένο δοκιμάστε αυτές τις συγκλονιστικές γλυκές κρέπες!

Αν δεν σας αρέσει το σύκο έχουμε σπιτικά μεξικάνικα Churros με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Έχει φάει ποτέ μεξικάνικα churros; Αν όχι πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξεις αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο σπίτι σου. Λιώνουν στο στόμα και είναι πραγματικά κόλαση.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να την κάνεις, δηλαδή υλικά και βήματα αλλά και πως να φτιάξεις σωστά το μπεν μαρί.

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. κρυσταλλική στέβια
  • 3 κ.σ. βούτυρο καρύδας (ή μαργαρίνη)
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά
  • λάδι για τηγάνισμα
  • κρυσταλλική στέβια και κανέλα για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 150 γραμ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κρέμα καρύδας
  • 1 κ.σ. βούτυρο καρύδας (ή μαργαρίνη)
  • 1 κ.γλ. μέλι

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε τη συνταγή για τα σπιτικά τσούρος (churros) φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο καρύδας (ή μαργαρίνη), αλάτι, την κρυσταλλική στέβια και την κανέλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο καρύδας και να πάρουν βράση.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ζύμη στην κατσαρόλα.
  • Βάζουμε τη ζύμη για τα τσούρος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε για 1 λεπτό με το γάντζο να κρυώσει ελαφρά.
  • Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Στο τέλος θα έχουμε μια ζύμη που μοιάζει με τσίχλα.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με μεγάλη μύτη αστέρι για να σχηματίσουμε τα churros.
  • Σε κατσαρόλα πλατιά με μπόλικο καυτό σπορέλαιο κόβουμε τσούρος – μακρόστενα λουκουμαδάκια.
  • Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Τα βουτάμε σε στέβια και κανέλα και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με σοκολάτα.

Για τη σοκολάτα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν. Πρώτα από όλα, ψιλοκόψτε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Ποτέ μην προσπαθήσετε να λιώσετε μεγάλα κομμάτια σοκολάτας. Η ψιλοκομμένη σοκολάτα θα λιώσει πιο γρήγορα, όποιο τρόπο κι αν χρησιμοποιήσετε για το το λιώσιμό της.

Η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανική για το λιώσιμο της σοκολάτας, μιας και είναι γνωστό ότι δεν αγαπά η σοκολάτα τις υψηλές θερμοκρασίες. Αποφύγετε οποιαδήποτε υγρασία μέσα στο σκεύος που θα λιώσετε την σοκολάτα και στην σπάτουλα που θα χρησιμοποιήσετε.

πώς φτιάχνεις μπεν μαρί