Θεϊκό τσουρέκι με κανέλα και ζαχαρούχο γάλα - Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Απίστευτη συνταγή

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Θεϊκό τσουρέκι με κανέλα και ζαχαρούχο γάλα - Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θεϊκό τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα, κανέλα και καραμέλα γάλακτος. Αυτή η γλυκιά κοτσίδα κανέλας είναι μια από τις ωραιότερες συνταγές για τσουρέκια. Απολαύστε τη στο πρωινό, στο brunch ή απλά όταν απλά θέλετε να γευτείτε κάτι μαγικό. Είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Υλικά συνταγής για το τσουρέκι κανέλας με ζαχαρούχο γάλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • 540 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 φάκελο μαγιά
  • 150 γραμ. βούτυρο πολύ μαλακό
  • 200 γραμ. ζαχαρούχο γάλα
  • 80 γραμ. γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • λίγους σπόρους κάρδαμο
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. κανέλα
  • 2 πρέζες αλάτι
  • Για την καραμέλα γάλακτος
  • 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • λίγη βανίλια υποβρύχιο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Για αυτό το φανταστικό τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα, κανέλα και καραμέλα γάλακτος, αλλά και για όλα τα τσουρέκια, πρέπει πάντα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο να λιώσει άλλα όχι τελείως.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα, το αυγό, το κάρδαμο και το ξύσμα και ζυμώνουμε 5-6′ μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα. Στο τελευταίο ζύμωμα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε 1′.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
  • Τη βγάζουμε στον πάγκο και με χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.
  • Για την γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε μια πάστα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω γύρω.
  • Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό κατά μήκος την μακριάς πλευράς και κολλάμε την ένωση των φύλλων πιέζοντας.
  • Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρόλο σε δυο μακριά κομμάτια. Το σχίζουμε στη μέση δηλαδή.
  • Τσιμπάμε την πάνω άκρη και το πλέκουμε σε κοτσίδα.
  • Ενώνουμε τις δυο άκρες και το κλείνουμε σε κουλούρα.
  • Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε να σταθεί 30′.
  • Ψήνουμε το τσουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC αέρα για 30′ περίπου, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφού κρυώσει ρίχνουμε λίγες γραμμές καραμέλα γάλακτος. Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε λίγη βανίλια υποβρύχιο να αραιώσει και περιχύνουμε το τσουρέκι κάνοντας γραμμές με το λευκό γλάσο βανίλιας.
  • Για την καραμέλα γάλακτος
    Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
  • Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.
  • Μυστικά για την κοτσίδα τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα
    Η κοτσίδα τσουρέκι όπως είναι φυσικό και όπως βλέπετε στην φωτογραφία απλώνει ελαφρά γιατί ανοίγουν οι στρώσεις.
  • Αν θέλετε να μην ανοίξει έτσι όπως το δικό μου αλλά να γίνει πιο φουσκωτό, τότε θα χρησιμοποιήσετε αντί για λαμαρίνα, μια φόρμα κέικ στρογγυλή με τρύπα στη μέση. Θα βάλετε μέσα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και θα κάνετε στη μέση τρύπα, για να εφαρμόσει καλά στη φόρμα.
  • Θα φτιάξετε το τσουρέκι και θα το βάλετε μέσα στη φόρμα για να μην σας ανοίξει καθόλου.
  • Θα πάρει δηλαδή το σχήμα στρογγυλού φουσκωτού κέικ.
  • Ακολουθήστε το φούσκωμα στη φόρμα και μετά ψήσιμο.
  • Μόλις ψηθεί θα αφήσετε να σταθεί για 15 ´στη φόρμα και μετά θα το ξεφορμάρετε.
  • Εναλλακτικά με αυτή τη ζύμη για τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα, μπορείτε να φτιάξετε τα κλασικά τσουρέκια χωρίς γέμιση ή με γέμιση σε ό,τι σχήμα θέλετε κοτσίδα, κουλούρα κλπ.
  • Όλες οι ζύμες για τσουρέκι μπορούν να γίνουν ό,τι σχήμα θέλετε εσείς.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου προτείνει και το πιο κολασμένο και γρήγορο γλυκό ψυγείου για το καλοκαίρι! Το μόνο που χρειάζεται σίγουρα να πάρεις είναι κόκκινα βατόμουρα και λευκή σοκολάτα!

Είναι μούρλια τα μηλοπιτάκια του 5' με σφολιάτα και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θέλετε μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για μηλόπιτα; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου την έχει και είναι πραγματικά μούρλια. Φτιάξε κι εσύ τα τέλεια μηλοπιτάκια με κανέλα και σφολιάτα.

Η συνταγή είναι από το argiro.gr και παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να την φτιάξετε μόνοι στο σπίτι!

Υλικά Συνταγής

  • 2 φύλλα σφολιάτα
  • 3 μήλα Ζαγοράς
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
  • 3 κ.σ. καστανή ή μαύρη ζαχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γλ κορν φλάουρ ή αλεύρι
  • 1 αυγό χτυπημένο

Δοκίμασε, επίσης, κι αυτό το δροσιστικό γλυκό ψυγείου και θα μας θυμηθείς!

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μηλοπιτάκια με σφολιάτα, καθαρίζοντας πρώτα τα μήλα. Κόβουμε σε πολύ μικρά καρέ και τα βάζουμε σε μπολ. Τα ραντίζουμε με χυμό λεμόνι για να μην οξειδωθούν και μαυρίσουν. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο, θα ψήσουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς C.
  • Ανοίγουμε τη σφολιάτα. Κόβουμε κάθε φύλλο κατά μήκος της μακριάς πλευράς στη μέση και έπειτα κόβουμε κάθετα στα 3. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο. Σχηματίζουμε δηλαδή 6 τετράγωνα κομμάτια από κάθε φύλλο σφολιάτας.
  • Στο δεύτερο φύλλο, με κοφτερό μαχαίρι ή ροδάκι ζύμης χαράζουμε 2-3 χαρακιές στο κέντρο κάθε κομματιού. Αυτά θα είναι τα καπάκια της μηλόπιτας και πρέπει να αναπνέει κατά το ψήσιμο και να βγαίνουν οι υδρατμοί.
  • Ισομοιράζουμε τη γέμιση, αφήνοντας κενό γύρω γύρω. Αλείφουμε το κενό γύρω γύρω με αυγό.
  • Κολλάμε τα υπόλοιπα φύλλα και κλείνουμε τα μηλοπιτάκια. Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν.
  • Αραδιάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν καλά. Αχνίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.