Άχαστη σπιτική μηλόπιτα με κανέλα και βούτυρο - Η προσθήκη λεμονιού την κάνει αξέχαστη σε γεύση

Λιώνει στο στόμα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Άχαστη σπιτική μηλόπιτα με κανέλα και βούτυρο - Η προσθήκη λεμονιού την κάνει αξέχαστη σε γεύση

Αυτή η συνταγή για σπιτική μηλόπιτα εκτός από πανεύκολη είναι και άχαστη! Μπορεί να έχει κανέλα, βούτυρο και τα σχετικά αλλά η προσθήκη λεμονιού την κάνει να ξεχωρίζει και να θυμίσει στη γεύση κάτι... πιο καλοκαιρινό!

Απλά φτιάξτε την και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά για ταψί 21X21εκ.

Για τα μήλα

  • 2 κόκκινα μήλα (εγώ προτίμησα τα φούτζι)
  • 1 ξινόμηλο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό 1/2 λεμονιού (30γρ.)
  • 2 κ.σ ζάχαρη άσπρη (40γρ.)
  • 2 κ.σ κορν φλαουρ (20γρ.)

Για την ζύμη (crumble)

  • 1 φλ. τσαγιού βρώμη (100γρ.)
  • 3 κ.σ. τσαγιού αλεύρι (50γρ.)
  • 1 κ.γ μπεικιν παουντερ
  • 1 βανιλίνη
  • 4 κ.σ καστανή ζάχαρη (80γρ.)
  • 2 κ.γ κανέλα
  • 2 κ.σ βούτυρο κρύο (50γρ.)
  • 1 κ.γ χυμό λεμόνι
  • Έξτρα βούτυρο για βουτύρωμα του ταψιού
  • 1 φλ. τσαγιού χοντροσπασμένο καρύδι (100γρ.)

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα μήλα τα οποία θα κόψουμε σε λεπτές φέτες με την βοήθεια του μαντολίνου. Αν δεν έχετε μαντολίνο προσπαθήστε να κόψετε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείτε με το μαχαίρι.
  • Βάζουμε τα μήλα σε βαθύ μπόλ μαζί με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κορν φλαουρ και τα 40γρ. λευκής ζάχαρης και τα ανακατεύουμε.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε τα υλικά της ζύμης και αρχίζουμε να δουλεύουμε το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά ψιχουλιάζοντάς το, κάνοντας την κίνηση με τα χέρια μας σαν να μετράμε κέρματα. Συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Το αποτέλεσμα θυμίζει βρεγμένη άμμο, δεν είναι μια συμπαγής ζύμη.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψάκι μας το οποίο πρέπει να είναι στις διαστάσεις που σας δίνω (21X21εκ.) ειδάλλως θα γίνει λεπτή η στρώση των μήλων και δεν το θέλουμε αυτό. Ε, τώρα αν το ταψάκι σας διαφέρει κατά 1-2εκ. δεν θα το κάνουμε και θέμα.
  • Αφού βουτυρώσαμε το ταψάκι μας στρώνουμε πρώτα τα μήλα, στην συνέχεια το χοντροσπασμένο καρύδι και τέλος το cruble βρώμης.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στον αέρα για 35' τοποθετώντας το ταψί στην μεσαία σχάρα.
  • Σερβίρεται με κουτάλι και προσωπική προτίμηση όταν είναι ακόμα χλιαρό, ιδανικά συνοδευόμενο από μια μπάλα παγωτό (δείτε πως να φτιάξετε μόνη σας, η πιο τοπ συνταγή για φέτος το καλοκαίρι)

Μηλόπιτα της στιγμής χωρίς ελαιόλαδο - Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι κανέλα

συνταγές για μηλόπιτα εύκολες και γρήγορες

Υλικά:

  • 1/2 φλιτζάνι κομμένα καρύδια πεκάν
  • 2 πράσινα μήλα κομμένα σε φέτες
  • 4 κ.σ. Καστανή ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 1/4 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
  • 3/4 κ.γ. κανέλα 1 πρέζα
  • (1/8 κ.γ.) μοσχοκάρυδο

Οδηγίες:

  • 1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 και βουτυρώστε ένα πιρέξ διαστάσεων 28 επί 18. Βάλτε τα καρύδια πεκάν στον πάτο του πιρέξ και ρίξτε από πάνω δύο κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη. Βάλτε το στο φούρνο και αφήστε το να ψηθεί για 10 λεπτά.
  • 2. Όσο ψήνονται τα πεκάν, πάρτε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ανακατέψτε γρήγορα τα αβγά, το βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Καθαρίστε τα μήλα, κόψτε τα σε φέτες και αφήστε τα στην άκρη (ρίξτε από πάνω λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν).
  • 3. Βγάλτε τα καρύδια από τον φούρνο και βάλτε πάνω τους ομοιόμορφα τα μήλα. Ρίξτε από πάνω την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και το μίγμα. Βάλτε το πιρέξ στον φούρνο για 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κέικ από πάνω.
  • 4. Μόλις ψηθεί, αναποδογυρίστε το προσεκτικά σε ένα πιάτο και σερβίρετε το με παγωτό βανίλια ή σαντιγί. Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε βουτυρώσει καλά το πιρέξ ώστε να γυρίσει η μηλόπιτα χωρίς πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να ξεκολλήσετε τις άκρες πριν την γυρίσετε.