Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με κρέμα και πολίτικο φύλλο - Έτοιμο σε 15 λεπτά

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με κρέμα και πολίτικο φύλλο - Έτοιμο σε 15 λεπτά

Αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για γαλακτομπούρεκο με κρέμα και πολίτικο φύλλο που βρήκαμε για εσένα, είναι απλά θεϊκή και πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις. Το καλύτερο απ' όλα βέβαια είναι ότι μπορείς να το έχεις έτοιμο μέσα σε 15 λεπτά.

Υπέροχο, τρεμουλιαστό και απολαυστικό πολίτικο γαλακτομπούρεκο, με τραγανό και κριτσανιστό φύλλο και τέλεια κρέμα. Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να την φτιάξεις κι αυτή όπως και αυτό το γεμιστό κέικ με μαρμελάδα βερύκοκο.

γαλακτομπούρεκο συνταγή

Πάμε να δούμε τη συνταγή για το γαλακτομπούρεκο με κρέμα και πολίτικο φύλλο

Υλικά:

  • 4 φλ. γάλα
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • φλούδα από 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 4 αβγά
  • 3/4 φλ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 10 φύλλα κρούστας ή πολίτικα

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1½ φλ. νερό
  • φλούδα λεμονιού
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλα

Εκτέλεση

  • Για το πολίτικο γαλακτομπούρεκο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
  • Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.
  • Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Χτυπάμε τα αβγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας. Αφαιρούμε την φλούδα.
  • Βουτυρώνουμε ταψί 22×36 εκ. ή στρογγυλό 32 εκ. Στρώνουμε τα 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
  • Αδειάζουμε την κρέμα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.
  • Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50′ να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο. Αφήνουμε τα γαλακτομπούρεκο να κρυώσει τελείως.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′.
  • Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο. Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά το γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο.

Ασύλληπτα γευστικό αυτό το γλυκό ψυγείου με κρουασάν και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν ψάχνεται ένα εύκολο, γρήγορο, δροσερό και ασυναγώνιστο σε γεύση γλυκό ψυγείου αυτό είναι που πρέπει να προτιμήσετε! Μια ξεχωριστή ιδέα από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που μετατρέπει τα κρουασάν με κανέλα σε ότι πιο τέλειο μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Είναι μπελαλίδικο γλυκό, θα σας φάει λίγη ώρα αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Υλικά Συνταγής

  • 10 ψημένα μίνι κρουασάν
  • 50 γραμ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
  • 600 γραμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • κανέλα

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1 ½ λίτρο γάλα
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 160 γραμ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη
  • 60 γραμ. κορν φλάουρ
  • 20 γραμ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 200 γραμ. νερό
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το εκμέκ ψυγείου, κόβωντας πρώτα στη μέση τα κρουασάν. Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα κενά και να δημιουργήσουμε μια βάση.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς C με αέρα, για περίπου 20′, μέχρι να τραγανίσουν. Τα βγάζουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Για την κρέμα μαστίχας

Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα για να αραιώσει το μείγμα, και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγα λεπτά την κρέμα να γίνει χλιαρή. Την αδειάζουμε πάνω στα σιροπιασμένα κρουασάν και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το παγώνουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρει παχύρευστη μορφή, και με κορνέ ζαχαροπλαστικής κάνουμε σχήματα πάνω από το γλυκό μας, κορδόνια ή ροζέτες. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου. Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Αν βέβαια θες γλυκό στο τρίλεπτο δοκίμασε αυτή την πεντανόστιμη σοκολατόπιτα!