«Λιώνει» στο στόμα το πολίτικο κανταΐφι με κανέλα

Θα σε «στείλει»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
«Λιώνει» στο στόμα το πολίτικο κανταΐφι με κανέλα

Αν ψάχνεις να βρεις, την ιδανική συνταγή για γλυκό για το Κυριακάτικο τραπέζι, σου έχουμε τη λύση! Αυτό το κανταΐφι με μπόλικη κανέλα, είναι η πιο λαχταριστή πολίτικη δημιουργία της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και πρέπει σε κάθε περίπτωση να τη δοκιμάσεις!

Εύκολη παραδοσιακή συνταγή και όλα τα μυστικά για τέλειο κανταΐφι με φιστίκι αιγίνης ή καρύδια. Μελωμένο και τραγανό στην επιφάνεια φύλλο κανταΐφι, σωστά σιροπιασμένο με γέμιση ζουμερή όλο γλύκα. Πραγματικό στολίδι να το βλέπεις, σερμπέτι από τα λίγα όταν το δοκιμάζεις και παιχνίδι να το φτιάξεις!

Εμείς τη βρήκαμε στο argiro.gr και πρέπει να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτό το θεϊκό γλυκό με ψωμί και μπανάνες.

Πάμε να δούμε τη συνταγή για το πολίτικο κανταΐφι με κανέλα

Υλικά:

  • 500 γραµ. φύλλο κανταΐφι
  • 300 γραµ. ψιλοκομμένα καρύδια (ή φυστίκι Αιγίνης ωμό)
  • 1 κ.γλ κανέλα (κοφτό)
  • 2-3 πρέζες γαρίφαλο
  • 300 γραµ. αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο (βούτυρο που βρίσκεται σε βάζα στο σούπερ μάρκετ)
  • λίγα ψιλοκομμένα καρύδια η φιστίκια Αιγίνης για την γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξετε τέλειο κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης, ή καρύδια, ακολουθήστε τη συνταγή μου κατά γράμμα, αλλά και όλα τα μυστικά που σας έχω παρακάτω.
  • Πρώτα ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα.
  • Ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Ανακατεύουμε.
  • Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 12 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 12 ρολάκια κανταΐφι. Μπορείτε να φτιάξετε τα ρολάκια μικρά για να βγουν περισσότερα.

Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με κρέμα και πολίτικο φύλλο - Έτοιμο σε 15 λεπτά

Αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για γαλακτομπούρεκο με κρέμα και πολίτικο φύλλο που βρήκαμε για εσένα, είναι απλά θεϊκή και πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις. Το καλύτερο απ' όλα βέβαια είναι ότι μπορείς να το έχεις έτοιμο μέσα σε 15 λεπτά.

Υπέροχο, τρεμουλιαστό και απολαυστικό πολίτικο γαλακτομπούρεκο, με τραγανό και κριτσανιστό φύλλο και τέλεια κρέμα. Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να την φτιάξεις κι αυτή όπως και αυτό το γεμιστό κέικ με μαρμελάδα βερύκοκο.

γαλακτομπούρεκο συνταγή

Πάμε να δούμε τη συνταγή για το γαλακτομπούρεκο με κρέμα και πολίτικο φύλλο

Υλικά:

  • 4 φλ. γάλα
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • φλούδα από 1 μέτριο ακέρωτο λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 4 αβγά
  • 3/4 φλ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 10 φύλλα κρούστας ή πολίτικα

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1½ φλ. νερό
  • φλούδα λεμονιού
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλα

Εκτέλεση

  • Για το πολίτικο γαλακτομπούρεκο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
  • Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.
  • Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Χτυπάμε τα αβγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία της κρέμας. Αφαιρούμε την φλούδα.
  • Βουτυρώνουμε ταψί 22×36 εκ. ή στρογγυλό 32 εκ. Στρώνουμε τα 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
  • Αδειάζουμε την κρέμα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.
  • Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 50′ να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο. Αφήνουμε τα γαλακτομπούρεκο να κρυώσει τελείως.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′.
  • Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο λίγο. Αφού τραβήξει το σιρόπι, κόβουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά το γαλακτομπούρεκο τρώγεται ολόφρεσκο.