Πανεύκολο κέικ καρότου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Έτοιμο σε λίγα λεπτά

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Πανεύκολο κέικ καρότου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν βρίσκεσαι σε έμπνευση και θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου στη μαγειρική, τότε θα σου προτείναμε να φτιάξεις αυτό το πενταντόστιμο κέικ καρότου, συνταγή της αγαπημένης, Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Αφράτο κέικ καρότου, με τη σωστή υγρασία και τέλειο frosting. Την ώρα που ψήνεται, τρελαίνεσαι από τα αρώματα του! Και αν σου άρεσε αυτή η συνταγή, τότε πρέπει σε κάθε περίπτωση να δοκιμάσεις και αυτή την λαχταριστή πορτοκαλόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Πάμε να δούμε τη συνταγή για το κέικ καρότου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Για το κέικ

  • 300 γραμ. σπορέλαιο
  • 200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γραμ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
  • 4 αυγά (θερμ. δωμ.)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 300 γραμ. τριμμένο καρότο
  • 100 γραμ. καρύδια
  • 100 γραμ. σταφίδες

Στερεά υλικά

  • 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γραμ. κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. κανέλα

Για την επικάλυψη

  • 250 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 100 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

κέικ καρότου Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε το κέικ καρότου προθερμαίνοντας το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια με διάμετρο 23 εκ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
  • Βάζουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη λευκή, τη μαύρη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3′ να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε τη ζάχαρη στο λάδι να σταθεί και να μουλιάσει για 10-15′. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά και ρίχνουμε το ξύσμα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σε δόσεις σιγά σιγά τα στερεά υλικά. Δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι.
  • Τέλος, ρίχνουμε το καρότο, το καρύδι και τη σταφίδα και απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
  • Ισομοιράζουμε το μείγμα στα έτοιμα ταψάκια. Ψήνουμε για περίπου 40′ να σταθεροποιηθεί, να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε.
  • Βάζουμε το ένα κέικ σε πιατέλα. Αλείφουμε με τη μισή κρέμα, καλύπτουμε με το άλλο κέικ και αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Για την επικάλυψη του Carrot Cake

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το αφρατεύουμε λίγο με το σύρμα. Λίγη λίγη, χτυπώντας παράλληλα, ρίχνουμε την άχνη. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και χτυπάμε ελαφρά να αφρατέψει η επικάλυψη.

Την συνταγή είδαμε στο Argiro.gr

Στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα στο τηγάνι, περιχυμένη με μέλι από την Αργυρώ

Στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα στο τηγάνι, περιχυμένη με μέλι, έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και μας αποκάλυψε την συνταγή. Απλά υλικά για μια παραδοσιακή συνταγή με μοναδική νοστιμιά.

Τα υλικά και η παρασκευή της σκοπελίτικης στριφτής τυρόπιτας της Αργυρώς

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ξύδι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • νερό χλιαρό (όσο πάρει)

Για τη γέμιση

  • 250 γραμ. τρίμματα φέτας
  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Για το τηγάνισμα

  • μπόλικο ελαιόλαδο
  • Για το άνοιγμα του φύλλου
  • έξτρα αλεύρι

Εκτέλεση

  • Η παραδοσιακή στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα, γίνεται στο τηγάνι και σερβίρεται με μέλι. Για την τηγανιτή τυρόπιτα Σκοπέλου, πασπαλίζουμε πρώτα τα τρίμματα φέτας με αρκετό πιπέρι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και απαλή ζύμη. Τη βάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο.
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας ολόγυρα. Διπλώνουμε το φύλλο αντικριστά, σουρώνουμε τη ζύμη και στρίβουμε σε σαλιγκάρι.
  • Τηγανίζουμε τη σκοπελίτικη τυρόπιτα σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
  • Αυτή η παραδοσιακή τυρόπιτα από τη Σκόπελο, μπορεί να μπει στην κατάψυξη πριν τηγανιστεί και να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.
  • Περιχύνουμε την τυρόπιτα όπως βγαίνει καυτή από το τηγάνι με θυμαρίσιο μέλι.
  • Πέρα από το κλασικό σχήμα της σκοπελίτικης τυρόπιτας, μπορείς να φτιάξεις αυτή την ξεμυαλιστικά τραγανή εκδοχή της, με τα ίδια υλικά, αλλάζοντας ελαφρά το τύλιγμά της.
  • Ανοίγεις λεπτό φύλλο με τον πλάστη, πασπαλίζεις τρίμματα φέτας ολόγυρα και σουρώνεις σαν βεντάλια το φύλλο σου, δημιουργώντας πολλές πτυχές ζύμης. Τσιμπάς τις 2 άκρες και στρίβεις ελαφρά τις 2 άκρες στο κέντρο. Βάζεις την τραγανή σκοπελίτικη τυρόπιτα στο τηγάνι και σιγά σιγά αρχίζει και φουσκώνει και ξεδιπλώνεται το φύλλο, δημιουργώντας βουναλάκια τραγανής ζύμης. Μόλις ροδίσει από τη μία πλευρά, περίπου μετά από 2 λεπτά, με 2 σπάτουλες αναποδογυρίζεις να γίνει τραγανή και από την άλλη πλευρά. Όταν ροδίσει, βγάζεις την σκοπελίτικη τυρόπιτα σε απορροφητικό χαρτί. Απόλαυσέ την ζεστή και τραγανή και δεν θα έχεις φάει ωραιότερη σκοπελίτικη από αυτή.

Την συνταγή είδαμε στο Argiro.gr, όπως και αυτή για λαχταριστά κάστανα στιφάδο.