Το απόλυτο μυστικό για τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα με σοκολάτα από τον Γιώργο Τσούλη

Έτοιμα σε μισή ώρα

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Το απόλυτο μυστικό για τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα με σοκολάτα από τον Γιώργο Τσούλη

Μπορεί τα Χριστούγεννα να έχουν ήδη φτάσει ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για να δοκιμάσετε πιο από τις πιο επιτυχημένες συνταγές για μελομακάρονα, και μάλιστα με επικάλυψη σοκολάτας του Γιώργου Τσούλη.

Σας έχουμε ήδη δώσει το μυστικό μας για το πώς θα καταφέρετε τα μελομακάρονα να είναι τραγανά απ' έξω και μελωμένα μέσα (δείτε το εδώ) και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μία νέα συνταγή.

Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη για λαχταριστά μελομακάρονα

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 240 ml ελαιόλαδο
  • 240 ml ηλιέλαιο
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 ml κονιάκ
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κιλό αλεύρι, μαλακό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα, μαγειρική
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • Τριμμένα καρύδια, για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 800 ml νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. θυμαρίσιο μέλι
  • 2 στικ κανέλας
  • Φέτες από 1 πορτοκάλι
  • Για την επικάλυψη σοκολάτας:
  • 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 400 ml κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης

Εκτέλεση:

  • Εκτέλεση για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
  • Εκτέλεση για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά της συνταγής μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Σε ένα άλλο μπολ αδειάζουμε όλα τα στερεά υλικά, εκτός από τα καρύδια, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Κατόπιν, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και, φορώντας γάντια μιας χρήσης, ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ, να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ και βγάλει το μείγμα τα λάδια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και ξεκινάμε να πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια βάρους 30 γρ. το καθένα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Αμέσως μετά κάνουμε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης, για να ψηθούν πιο γρήγορα τα μελομακάρονα και για να απορροφήσουν πιο γρήγορα το σιρόπι.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
  • Μόλις ετοιμαστούν, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για 10 δευτερόλεπτα.
  • Με μία τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε τα μελομακάρονα μέσα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
  • Για τη σοκολατένια επικάλυψη: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη για 1-2 λεπτά να κρυώσει.
  • Τέλος, με ένα πιρούνι βουτάμε τα μελομακάρονα στο κατσαρολάκι με τη σοκολάτα, έτσι ώστε να πάει η τελευταία παντού. Τα τινάζουμε, ώστε να φύγει η περίσσεια σοκολάτα, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε εκεί, ώστε να σφίξει η σοκολάτα. Αφού σφίξει η σοκολάτα, σερβίρουμε.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Φανταστικά γεμιστά μελομακάρονα με καρύδια και κανελογαρύφαλλα - Το κονιάκ είναι το μυστικό

Αφού εχθές σας αποκαλύψαμε την top συνταγή για κουραμπιέδες (δείτε την εδώ) σήμερα ήρθε η ώρα να σας υποδείξουμε τον τρόπο που θα φτιάξετε τα πιο γευστικά γεμιστά μελομακάρονα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται με τους αναγνώστες του Youweekly.gr την άπαιχτη συνταγή της.

  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 7 φλ. (περίπου 1 κιλό) αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • 2 φλ. σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο (ανάμεικτα)
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλ. µέλι
  • 2 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)

Για το μίγμα

  • Βάζουμε πρώτα σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Τα ανακατεύουμε µε σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει και χύνεται) και τον προσθέτουμε στα υλικά, καθώς επίσης και το κονιάκ και το ξύσμα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το baking powder και λίγο λίγο το προσθέτουμε στα υγρά ανακατεύοντας µε σύρμα.
  • Μόλις αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη, τη δουλεύουμε απαλά µε το χέρι, όχι πολλή ώρα γιατί το πολύ ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει τα γεμιστά μελομακάρονα.
  • Το αλεύρι το βάζουμε λίγο λίγο η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδερή. Όχι σφιχτή!
    Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε μπαλάκι και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες µας να γίνει πλακέ.
  • Βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε.
  • Το πατάμε πάλι, να γίνει ξανά πλακέ.
  • Αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα τα γεμιστά μελομακάρονα, µε την ένωση προς τα κάτω.
  • Με ένα πιρούνι τσιμπάμε λίγο την επιφάνειά τους.
  • Ψήνουμε στους 170°C βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τότε τα στριμώχνουμε σε μεγάλο ταψί (του φούρνου) το ένα κολλητά στο άλλο, να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά και ξαφρίζουμε το σιρόπι.
  • Περιχύνουμε τα κρύα γλυκά µε το χλιαρό σιρόπι στο ταψί για 4 με 5 λεπτά και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
  • Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε τα ψιλοκομμένα καρύδια.