Βασιλόπιτα χωρίς ζάχαρη - Πανεύκολη και με λίγες θερμίδες

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Βασιλόπιτα χωρίς ζάχαρη - Πανεύκολη και με λίγες θερμίδες

Το Youweekly.gr σε έχει προετοιμάσει για τα πάντα όσον αφορά την μαγειρική των Χριστουγέννων! Μέχρι και τι γλυκό να φτιάξεις με τα μελομακάρονα που σου περίσσεψαν σου είπαμε...

Σήμερα, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά θα σου δώσουμε την πιο τέλεια, εύκολη αλλά και υγιεινή συνταγή βασιλόπιτας! Από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου...

Υλικά Συνταγής

  • 1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια
  • 1/2 φλ. κατά προτίμηση βούτυρο καρύδας λιωμένο
  • 1 φλ. κακάο άγλυκο
  • 1 κ.γ κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (λιωμένη και κρύα)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

Για πασπάλισμα

  • Στέβια ή καρύδα αποξηραμένη

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα του φουρού. Στην συνέχεια για την βασιλόπιτα χωρίς γλουτένη και ζάχαρη με στέβια για διαβητικούς,
  • Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί ή φόρμα δαχτυλίδι 26 εκατ., και στρώνουμε στη βάση ένα κομμάτι λαδόκολλα.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τη στέβια, τη βανίλια, και τα αυγά.
  • Τα χτυπάμε για 3 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ.
  • Λίγη λίγη ρίχνουμε τη λιωμένη κρύα σοκολάτα και το λιωμένο βούτυρο.
  • Σταματάμε το μίξερ.
  • Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε στο μίγμα το κακάο, το αλάτι, και το baking powder.
  • Με μία σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μίγμα, ώστε να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά.
  • Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.
  • Μπήγουμε το φλουρί, και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  • Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει τελείως στη φόρμα.
  • Έπειτα ξεφορμάρουμε, τη βάζουμε σε πιατέλα, και πασπαλίζουμε με στέβια ή καρύδα αποξηραμένη.

Τα μυστικά για την τέλεια βασιλόπιτα

  • Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής.
  • Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μίγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μίγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  • Από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι απαλά αναδιπλώνετε το μίγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη και μετά το ψήσιμο η πίτα μας.
  • Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο διότι η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός τότε ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50 λεπτά.
  • Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα ή την λάμα από ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνή τότε η πίτα μας είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος.
  • Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει σωστά.