Λιώνει στο στόμα - "Κολασμένη" σοκολατόπιτα με σάλτσα καραμέλας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα σας ξετρελάνει αυτή η συνταγή

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Λιώνει στο στόμα -

Μετά το αφράτο τσουρέκι με σοκολάτα, σας έχουμε μια ακόμα συνταγή... σκέτη αμαρτία! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει όλα τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης για "κολασμένη" σοκολατόπιτα με σάλτσα καραμέλας, που λιώνει στο στόμα!

Σοκολατόπιτα με σάλτσα καραμέλας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. σοκολάτα 60%
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. λευκή σοκολάτα
  • Για το σερβίρισμα - Παγωτό βανίλια

Για τη σάλτσα καραμέλας με φυστικοβούτυρο

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 60 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 1 μπάρα σοκολάτας καραμέλα-φιστίκι
  • 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε πρώτα και πασπαλίζουμε με κακάο μικρό πυρίμαχο σκεύος 24 εκ.
  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει.
  • Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός να κρεμώσουν, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
  • Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και απαλά ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε στο σκεύος και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 20′ μέχρι η επιφάνεια να κάνει κρούστα που σπάει αλλά η καρδιά του να παραμείνει υγρή και να τρέχει υγρή σοκολάτα.
  • Σερβίρεται ζεστό με sauce φυστικοβούτυρο και παγωτό.

Για τη ρευστή σάλτσα καραμέλας

  • Ψιλοκόβουμε την μπάρα σοκολάτας και την βάζουμε, καθώς κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά να πυκνώσει.
  • Δεν την παγώνουμε γιατί θα σφίξει πολύ. Θα γίνει σαν καραμέλα γάλακτος.
  • Σε περίπτωση που κρυώσει και σφίξει απλά την ζεσταίνουμε λίγο να μαλακώσει.

Πηγή: argiro.gr

Σας έχουμε συνταγή και για λαχταριστά μπισκότα με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ένα γρήγορο ψάξιμο αρκεί για να βρείτε την ιδανική συνταγή με την οποία αναμφίβολα θα γλύφετε τα δάχτυλά σας. Αυτή την φορά την λύση έχει βρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία έχει να προτείνει τα πιο νόστιμα μπισκότα με λεμόνι και μαστίχα όπου αναμφίβολα πρόκειται να μυρίσει όλο το σπίτι. Δείτε επίσης εδώ την απόλυτη τάρτα λεμόνι.

Κουλούρια με λεμόνι

Υλικά

  • 1.200 γραμ. αλεύρι
  • 360 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γραμ. γάλα
  • 320 γραμ. βούτυρο
  • 15 γραμ. μπέικιν πάουντερ
  • 15 γραμ. αμμωνία
  • 3 αυγά
  • 3 κρόκους
  • 1/2 κ.γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

Για το διάλυμα αυγού

  • 2 κρόκους
  • 5 κ.σ νερό
  • 1 κ.σ ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Για τα κουλουράκια λεμονιού, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σχεδόν κρέμα.
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα, προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο λίγο το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και την αμμωνία.
  • Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αφού μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, αρχίζουμε και πλάθουμε φιτίλια και δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε στα κουλουράκια. Αυτά συνήθως τα πλέκουμε κοτσίδα.
  • Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες με λαδόκολλα. Βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι. Αλείφουμε δύο φορές τα κουλουράκια με το διάλυμα αυγού.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν.