Αθώα αμαρτία - Σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη με φουντούκια, καρύδια και...

Ελαφριά και υγιεινή συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αθώα αμαρτία - Σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη με φουντούκια, καρύδια και...

Καταπληκτική συνταγή για σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για μια αθώα αμαρτία γεμάτη "εκρήξεις" γεύσεων, όπως και με αυτό το γλυκό ψυγείου με λεμόνι.

Πως να φτιάξεις την σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη

Υλικά

Για τη σοκολατόπιτα

  • 250 γρ. σοκολάτα 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο
  • 200 γρ. μαργαρίνη
  • 100 γρ. στέβια κρυσταλλική
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 150 γρ. φουντούκια ψιλοαλεσμένα
  • 150 γρ. καρύδια ψιλοαλεσμένα
  • 100 γρ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα

Για το σερβίρισμα

  • Κόκκινα φρούτα

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 100 γρ. σοκολάτα 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο
  • 125 γρ. γάλα καρύδας πλήρες
  • 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ 1 κ.σ νερό
  • 1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση

  • Για τη σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη, λιώνουμε πρώτα τη σοκολάτα και τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί ή σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις λιώσουν και προσθέτουμε τη στέβια, τις βανίλιες και το αλάτι.
  • Αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει θερμοκρασία.
  • Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε το μείγμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, φουντούκια, καρύδια και δαμάσκηνα και απαλά ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε σε τετράγωνο ή μακρόστενο ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί το γλυκό.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.

Για την επικάλυψη

  • Ρίχνουμε στον καφέ το νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε τη σοκολάτα ψιλοκομμένη, το γάλα καρύδας, τον καφέ και το μέλι.
  • Αφήνουμε να λιώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα

  • Βγάζουμε το γλυκό σε πιατέλα.
  • Περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα.
  • Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σαλτσιέρα.
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια περιχύνοντας κάθε κομμάτι με έξτρα σάλτσα σοκολάτας και γαρνίρουμε με κόκκινα φρούτα.
  • Αχνίζουμε με λίγη στέβια σκόνη.

Πηγή: argiro.gr

"Κολασμένη" σοκολατόπιτα με σάλτσα καραμέλας από την Αργυρώ

Σοκολατόπιτα Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μετά το αφράτο τσουρέκι με σοκολάτα, σας έχουμε μια ακόμα συνταγή... σκέτη αμαρτία! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει όλα τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης για "κολασμένη" σοκολατόπιτα με σάλτσα καραμέλας, που λιώνει στο στόμα!

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. σοκολάτα 60%
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. λευκή σοκολάτα
  • Για το σερβίρισμα - Παγωτό βανίλια

Για τη σάλτσα καραμέλας με φυστικοβούτυρο

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 60 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 1 μπάρα σοκολάτας καραμέλα-φιστίκι
  • 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε πρώτα και πασπαλίζουμε με κακάο μικρό πυρίμαχο σκεύος 24 εκ.
  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει.
  • Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός να κρεμώσουν, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
  • Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και απαλά ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε στο σκεύος και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 20′ μέχρι η επιφάνεια να κάνει κρούστα που σπάει αλλά η καρδιά του να παραμείνει υγρή και να τρέχει υγρή σοκολάτα.
  • Σερβίρεται ζεστό με sauce φυστικοβούτυρο και παγωτό.

Για τη ρευστή σάλτσα καραμέλας

  • Ψιλοκόβουμε την μπάρα σοκολάτας και την βάζουμε, καθώς κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά να πυκνώσει.
  • Δεν την παγώνουμε γιατί θα σφίξει πολύ. Θα γίνει σαν καραμέλα γάλακτος.
  • Σε περίπτωση που κρυώσει και σφίξει απλά την ζεσταίνουμε λίγο να μαλακώσει.

Πηγή: argiro.gr