Από τον MasterChef, Πάνο Ιωαννίδη: Δροσερό γλυκό ψυγείου με μους λεμόνι και μπισκότο

Ο σεφ ξέρει!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Από τον MasterChef, Πάνο Ιωαννίδη: Δροσερό γλυκό ψυγείου με μους λεμόνι και μπισκότο

"Αυτή η συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως αυτοτελές γλυκό είτε ως μέρος μιας πιο σύνθετης δημιουργίας.", αναγράφει ο αγαπημένος MasterChef, Πάνος Ιωαννίδης στο site του και συνεχίζει "συνδυάζεται υπέροχα με ένα γλυκό λευκό κρασί όψιμου τρύγου, αρκετά αρωματικό και με καλή ισορροπία οξύτητας – γλύκας".

Πως να φτιάξεις το γλυκό ψυγείου

Για την Μαρέγκα

  • 2 ασπράδια αυγού
  • 80 mlνερό
  • 50 γρ.ζάχαρη

Για την μους

  • 4 κρόκοι αυγού
  • 100 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 90 mlχυμός λεμονιού

Για το ντεκόρ

  • μπισκότα βουτύρου
  • 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Για την μαρέγκα

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη.
  • Αφού το νερό έρθει σε σημείο βρασμού, το αφήνουμε να βράζει, όσο ετοιμάζουμε τα ασπράδια.
  • Προσαρμόζουμε το σύρμα στο μίξερ και βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του, για να τα χτυπήσουμε.
  • Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του σιροπιού με ένα θερμόμετρο. Όταν φτάσει στους 110ºC, αρχίζουμε να χτυπάμε τα ασπράδια στην υψηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ελαφρά η μαρέγκα.
  • Μόλις το σιρόπι φτάσει στους 118ºC, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό, μέχρι να σταματήσει να βράζει. Η θερμοκρασία του σιροπιού θα συνεχίσει να ανεβαίνει κι ας το έχουμε απομακρύνει από τη φωτιά.

TIP: Ελέγχουμε ότι το σιρόπι έχει φτάσει σε θερμοκρασία 121°C, πριν το ρίξουμε στη μαρέγκα.

  • Χτυπάμε για 15 λεπτά περίπου τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα και παράλληλα ρίχνουμε όλο το ζεστό σιρόπι λίγο-λίγο με σταθερή ροή, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει τελείως η μαρέγκα.

Για τη μους λεμόνι

  • Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό με παγάκια για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους αυγού και τον χυμό λεμονιού και τα μαγειρεύουμε σε μπεν μαρί για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός. Το μείγμα πρέπει να φτάσει τους 60 °C.

TIP: Είναι πολύ σημαντικό να χτυπάμε γρήγορα το μείγμα, ειδάλλως το αυγό δεν θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα.

  • Μόλις το μείγμα αποκτήσει τη μορφή κρέμας και δεν υπάρχει πλέον αφρός στο μπολ, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης, τα οποία έχουμε στραγγίξει καλά από το νερό στο οποίο μουλιάζανε.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα χειρός για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο μπολ το 1/3 από τη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά.
  • Με μια σπάτουλα μαρίζ ρίχνουμε τμηματικά την υπόλοιπη μαρέγκα με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί όλο το μείγμα.

Για το ντεκόρ

  • Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα μπισκότα και τα βάζουμε στον πάτο των μπολ, που θα σερβίρουμε τη μους.
  • Μοιράζουμε τη μους λεμόνι στα μπολάκια με το μπισκότο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, πριν σερβίρουμε.
  • Γαρνίρουμε από πάνω με λίγο ξύσμα λεμονιού.

Πώς φτιάχνουμε την μαρέγκα