Έκρηξη γεύσεων στο στόμα: Πολίτικο γλυκό ψυγείου με μαστίχα και πασπαλισμένη κανέλα

Θα αδειάσει το ταψί χωρίς να το καταλάβετε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Έκρηξη γεύσεων στο στόμα: Πολίτικο γλυκό ψυγείου με μαστίχα και πασπαλισμένη κανέλα

Τα πολίτικα γλυκά είναι και από τα πιο νόστιμα! Μπορεί να σε λιγώνουν αν φας μεγάλο κομμάτι, ωστόσο στο στόμα κάνουν έκρηξη γεύσεων. Αυτό όμως το γλυκό ψυγείου με μαστίχα και κανέλα είναι σκέτο όνειρο. Αν είσαι βέβαια της σοκολάτας θα μαγευτείς με αυτό που θέλει μόνο δυο υλικά.

Η συνταγή για το πολίτικο γλυκό με μαστίχα και κανέλα

Υλικά

  • 500γρ (δηλαδή ένα πακέτο) σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 ml φρέσκο γαλά (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω για να μην είναι σφιχτό)
  • 1/2 κ.γ μπέικιν
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ μαστίχα κοσκινισμένη
    Για το σιρόπι:
  • 2 φλ νερό
  • 2 1/2 φλ ζάχαρη

Για την κρέμα

  • 1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ
  • 600 ml γάλα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και οτ γάλα με τη σόδα και τα ανακατέβουμε όλα μαζί.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 8 λεπτά και έτσι καυστό όπως θα είναι, σιροπιάζουμε με ένα κουτάλι λίγο λίγο όλη την επιφάνεια του γλυκού.
  • Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά το περιεχόμενο του φακέλου με τα 600 ml γάλα και με τη βοήθεια μίας σπάτουλας την απλώνουμε πάνω από το τη βάση.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πολίτικο γλυκό και από την Αργυρώ

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε σε κάθε περίπτωση να τη δοκιμάσεις.

Υλικά

  • 350 γραµ. φύλλο κανταΐφι
  • 200 γραµ. αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο (βούτυρο που βρίσκεται σε βάζα στο σούπερ μάρκετ)
  • λίγα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα)

Για το σιρόπι

  • 500 γραµ. ζάχαρη
  • 350 γραµ. νερό
  • χυμό από 1/2 μικρό λεμόνι
  • 1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
  • 1 κομμάτι ξύλου κανέλας

Για την κρέμα

  • 250 ml γάλα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 80 γραμ. ζάχαρη
  • 1 μπαστούνι βανίλια (ή 1 βανίλια)
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκους αυγών
  • 20 γραμ. κορν φλάουρ
  • 20 γραµ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γραµ. βούτυρο
  • 2 πρέζες τριμμένη μαστίχα προαιρετικά

Κανταΐφι με κρέμα

Εκτέλεση

  • Για το κανταΐφι με κρέμα, πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα για τη γέμιση ώστε να κρυώσει τελείως για να γεμίσουμε τα κανταΐφια.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το γάλα µε την κρέµα.
  • Χαράζουµε το µπαστουνάκι βανίλιας και το προσθέτουμε στο γάλα (για περισσότερο άρωµα, θα το αφαιρέσουµε µόλις βράσει η κρέµα).
  • Σε µπολ χτυπάµε µε σύρµα το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Σιγά σιγά κοσκινίζουµε το αλεύρι και το κορν φλάουρ στα αυγά. Αναµειγνύουµε πολύ καλά τα υλικά µε το σύρµα.
  • Λίγο πριν βράσουν γάλα και κρέμα, τα ρίχνουµε σιγά σιγά στο µείγµα των αυγών, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα.
  • Ξαναβάζουµε την κρέμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε συνεχώς σε μέτρια φωτιά για 5-6΄, µέχρι να δέσει και να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Τη µεταφέρουµε σε ανοιχτό µπολ και την καλύπτουµε ακουµπώντας επάνω στην επιφάνειά της, µεµβράνη που εφάπτεται. Αφού έρθει σε θερµοκρασία δωµατίου, τη φυλάµε στο ψυγείο µέχρι να τη χρησιµοποιήσουµε.
  • Αφρατεύουμε την κρύα κρέμα με μίξερ χειρός πριν γεμίσουμε τα κανταΐφια.
  • Πάμε να ετοιμάσουμε το κανταΐφι για την γέμιση. Ανοίγουμε το φύλλο και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα. Πρέπει να χωριστεί κάθε ίνα και να μην υπάρχουν κολλημένα κομμάτια μεταξύ τους.
  • Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 8 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 8 ατομικά κομμάτια γλυκό κανταΐφι με κρέμα.
  • Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο πεταχτά το φύλλο.