Θέλει 5 λεπτά και λίγα υλικά - Νηστίσιμη σιροπιαστή σοκολατόπιτα χωρίς μίξερ & αυγά

Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Σιροπιαστή σοκολατόπιτα με λίγα απλά υλικά που έχεις στο σπίτι. Το σιρόπι σχηματίζεται κατά την διάρκεια του ψησίματος και ποτίζει την ζουμερή σοκολατόπιτα στο ταψί την ώρα που ψήνεται. Γίνεται και νηστίσιμη αντικαθιστώντας με φυτικό γάλα και βούτυρο τα υλικά της συνταγής.

Η συνταγή για την νηστίσιμη σοκολατόπιτα

Υλικά

Για τη σοκολατόπιτα

  • 180 γρ. αλεύρι (1¼ φλ.)
  • 180 γρ. ζάχαρη (3/4 φλ.)
  • 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 240 γρ. γάλα (ή 1 φλ. φυτικό γάλα)
  • 50 γρ. βούτυρο (ή φυτικό βούτυρο)
  • Λίγο βούτυρο ακόμα για το ταψί
Για το πασπάλισμα και την ολοκλήρωση της συνταγής
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
  • 1⅓ φλ. βραστό νερό
  • Για το σερβίρισμα
  • Παγωτό ή σαντιγύ

Δείτε επίσης: Παραδοσιακά ξεροτήγανα Πάρου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Νηστίσιμα, χωρίς αυγά

Προετοιμασία
  • Εύκολη σοκολατόπιτα στιγμής γίνεται σε λιγότερο από 5’, σε ένα σκεύος & χωρίς μίξερ. Είναι διαφορετική από την σοκολατόπιτα κατσαρόλας ή την σοκολατόπιτα με σάλτσα καραμέλας .
  • Είναι συνταγή της στιγμής, βγαίνει ζουμερή και σιροπιαστή η σοκολατόπιτα γιατί καθώς ψήνεται τα μισά υλικά μετατρέπονται σε σιρόπι σοκολάτας.
  • Χωρίζουμε τα υλικά σε στερεά και υγρά.
  • Λιώνουμε το‏ βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά. Το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το baking powder, το αλάτι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ζαχαροπλαστικής.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, το λιωμένο κρύο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα.
  • Μην ανακατέψετε πολλή ώρα τα στερεά υλικά με τα υγρά, γιατί θα βγει μαστιχωτή η σοκολατόπιτα. Ένα απαλό ανακάτεμα είναι αρκετό. Πρέπει απλά να ενωθούν τα υλικά και να μην βλέπετε άλλο το αλεύρι.

Σοκολατόπιτα σιροπιαστή

  • Βουτυρώνουμε ένα μικρό, πυράντοχο σκεύος, 20×30 εκ.
  • Αδειάζουμε μέσα τη σοκολατόπιτα και πάμε να δημιουργήσουμε το αυτοσχέδιο σιρόπι της.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη µε το κακάο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της ωμής σοκολατόπιτας.
  • Περιχύνουμε σιγά-σιγά την επιφάνεια της σοκολατόπιτας µε το βραστό νερό. Να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Στην αρχή θα νομίζετε ότι κάνατε κάποιο λάθος, αλλά μετά όσο ψήνεται και σταθεροποιείται, τα υπόλοιπα υλικά μετατρέπονται σε ένα σοκολατένιο σιρόπι που ποτίζει το γλυκό και απλά θα σας ξετρελάνει.

Δείτε επίσης: Νηστίσιμα μπισκότα με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού - Είναι πολύ τραγανά

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε τη σοκολατόπιτα στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια της.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180°C, στην κάτω σχάρα για 35 με 40 λεπτά περίπου.
  • Μυστικά για σοκολατόπιτα
    Προσοχή, ο φούρνος σας πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος όταν μπει μέσα το γλυκό μας!
  • Είναι έτοιμη όταν αγγίζοντας με το δάχτυλο την επιφάνειά της είναι μεν αφράτη αλλά έχει σταθεροποιηθεί και δεν τρέμει.
  • Σερβίρετέ την με κουτάλα όσο είναι ακόμα ζεστή και τρέχει το σιρόπι της βάζοντας στο πλάι παγωτό ή λίγη σαντιγί.

πηγή: argiro.gr