Τα καλύτερα σνακ για να μην παχύνεις: 15 υγιεινές προτάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ

Mπορούν να καταναλωθούν μεταξύ των γευμάτων χωρίς να πάρεις βάρος

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
shutterstock
shutterstock

Ποιες υγιεινές τροφές μπορείς να καταναλώνεις μεταξύ των γευμάτων χωρίς να το παρακάνεις και να παίρνεις κιλά; Είναι πολλές, απλώς το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις πώς να τις επιλέξεις. Ακόμα περισσότερο αν γνωρίζεις -όπως λένε οι διατροφολόγοι- ότι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της κοιλιάς είναι το σνακ ανάμεσα στα γεύματα: "Μας κάνει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε στο τέλος της μέρας".

Γι' αυτό η λεγόμενη "επιστήμη του σνακ", για την οποία μιλά εκτενώς το Harvard T.H. Chan School of Public Health – ένα σχολείο που προάγει τη Δημόσια Υγεία μέσω ανακάλυψης και επικοινωνίας – αποκαλύπτει ποια υγιεινά τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν μεταξύ των γευμάτων.

Πρώτα απ 'όλα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στις Ηνωμένες Πολιτείες (και όχι μόνο) η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει το 80% του διαφημιστικού της προϋπολογισμού μόνο για την προώθηση "γρήγορου" φαγητού, ζαχαρούχων ποτών, γλυκών και άλλων ανθυγιεινών σνακ - πράγμα που σαφώς δυσκολεύει για να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, έχει αποδειχτεί ότι τα άτομα που επιλέγουν πυκνά σνακ με πολλά λιπαρά ή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μέσα στη μέρα υπόκεινται σε ψυχολογικό στρες. Για να μην αναφέρουμε αυτούς που επιλέγουν ανθυγιεινά σνακ και μετά παραλείπουν τα κύρια γεύματα!

Λαχτάρα ή πραγματική πείνα;

Σε αυτό τον προβληματισμό επιμένουμε στη σημασία της ανάλυσης, γιατί αποζητάμε ένα σνακ μεταξύ των γευμάτων, μερικές φορές χωρίς να υπάρχει πραγματική πείνα, αλλά μάλλον συναισθηματική πείνα, που συνδέεται με άγχος ή πλήξη.

Δείτε επίσης: 6 τροφές μακροζωίας που πρέπει να τρως καθημερινά για να ζήσεις περισσότερο

Στην πρώτη περίπτωση, το στομάχι "γκρινιάζει", σε πιάνει πονοκέφαλος και σου πέφτει η ενέργεια: Αυτό είναι πραγματική πείνα, επειδή το επίπεδο σακχάρου στο αίμα μειώνεται με την κατανάλωση υγιεινών τροφών, όπως ξηροί καρποί, γιαούρτι ή τοστ ολικής. Κι αν θέλεις να ικανοποιήσεις την πείνα σου χωρίς να υπάρχει πραγματική λαχτάρα, τα τρόφιμα με νερό και φυτικές ίνες είναι η καλύτερη επιλογή.


15 προτάσεις υγιεινών γλυκών και αλμυρών σνακ

Φρέσκα φρούτα (πηγή μετάλλων, βιταμινών, φυτικών ινών και πολυάριθμων μορίων με αντιοξειδωτική δράση), ξηροί καρποί (σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και περιέχουν πολλά λιπαρά οξέα και ωμέγα-3 που ωφελούν την καρδιά) και γιαούρτι (με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μεταλλικά άλατα, όπως ασβέστιο και φώσφορο) είναι μερικά από τα σνακ που πρέπει να λάβεις υπόψη σου όταν θέλεις να κάνεις μια υγιεινή επιλογή.

Δείτε επίσης: Κάνε σύμμαχο την διατροφή σου! - Οι τροφές που θα σου δώσουν ενέργεια

Άλλες λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου ενδεδειγμένες τροφές είναι τα τουρσιά: Χαμηλά σε θερμίδες, πηγή φυτικών ινών και μετάλλων, δρουν ως προβιοτικά προστατεύοντας το μικροβίωμα και, χάρη στη σκληρή τους σύσταση, που απαιτεί μάσημα, έχουν μεγάλη χορταστική δύναμη. Αλλά υπάρχουν 15 προτάσεις από το Χάρβαρντ για να δοκιμάσεις:

Τραγανά σνακ

1 - Καρύδια
2 - Ωμά λαχανικά (καρότα, αγγούρια, σέλινο)
3 - Σπόροι (ηλίανθος, κολοκύθα)
4 - Κρακεράκια ολικής αλέσεως
5 - Μήλα

Κρεμώδη σνακ

6 - Ρικότα
7 - Γιαούρτι
8 - Χούμους
9 - Αβοκάντο

Υγιεινά γλυκά σνακ

10 - Φρέσκα κομμένα φρούτα
11 - Μαύρη σοκολάτα

Υγιεινά αλμυρά σνακ

12 - Ένα κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών
13 - Τραγανά όσπρια (ρεβύθια) ψητά στο φούρνο
14 - Μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα
15 - Κριτσίνια ολικής