6 τροφές μακροζωίας που πρέπει να τρως καθημερινά για να ζήσεις περισσότερο

Έχουν έντονη αντιγηραντική δράση

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
shutterstock
shutterstock

Η μακροζωία είναι ένας όρος που έχει γίνει πλέον μόδα να τον χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας: Ένας ολόκληρος κλάδος περιστρέφεται γύρω από τη φιλοδοξία μας να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, παράγοντας συμπληρώματα, αντιγηραντική περιποίηση δέρματος, προγράμματα αντιστροφής γήρανσης και βιο-χάκινγκ (όπως το να βυθίζεσαι σε παγωμένο νερό), πολλές εφαρμογές, πολλά gadget, αποκλειστικά podcast και εκδόσεις όπως το best-seller "Longevity: Why We Age and Why We Shouldn't" του David A. Sinclair. Ο συγγραφέας, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δηλώνει ότι η γήρανση, σε όλη μας τη ζωή, μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια.

Πέρα από ευοίωνες προβλέψεις και ακραίες θεραπείες, τα στοιχεία που συμβάλλουν στη μακροζωία, όπως μας διδάσκουν οι αιωνόβιοι των Μπλε Ζωνών (στην Ικαρία-Ελλάδα, στην Οκινάουα-Ιαπωνία, στη Σαρδηνία-Ιταλία, στη Νικόγια-Κόστα Ρίκα και στη Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια-ΗΠΑ, οι περιοχές του κόσμου όπου ζουν περισσότερο οι άνθρωποι) είναι ένας τρόπος ζωής χωρίς κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και αλκοόλ, με τακτική σωματική δραστηριότητα, με αρκετό ύπνο, έντονη οικογενειακή και κοινωνική ζωή και πάνω από όλα με υγιεινή διατροφή.

Η τακτική κατανάλωση ορισμένων φυτικών τροφών υποστηρίζει την υγιή γήρανση και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα και στη διάρκεια της ζωής μας. Η Karen Cummings-Palmer, διατροφολόγος και ειδική στην αντιγήρανση αλλά και στη διαχείριση βάρους, επέλεξε 6 τροφές μακροζωίας για να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

Δείτε επίσης: 10 εύκολες συμβουλές αποτοξίνωσης για να επανέλθεις σε φόρμα μετά τις γιορτές

6 τροφές για αντιγήρανση και μακροζωία

Μούρα


«Τα μούρα, και συγκεκριμένα τα βατόμουρα, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις τροφές μακροζωίας», λέει η διατροφολόγος. «Πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, τα μούρα δημιουργούν υγιές δέρμα, γερά τα οστά και ενισχύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Έχουν μια φυσικά γλυκιά γεύση, παρόλο που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και είναι εύκολα διαθέσιμα και ευέλικτα. Προτείνω να τα αγοράσετε βιολογικά αν είναι δυνατόν, να τα καταψύξετε και να προσθέσετε μια γενναιόδωρη χούφτα σε ένα smoothie λίγες μέρες την εβδομάδα».

Ξηροί καρποί και σπόροι

«Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους, φιστίκια, μακαντάμια και καρύδια Βραζιλίας) και οι σπόροι (όπως κολοκύθα ή ηλιόσποροι), πλούσιοι σε Ωμέγα 3, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, είναι μια θαυμάσια πηγή θρεπτικής ενέργειας, ευεργετική για την υγεία του δέρματος και του εγκεφάλου, που πρέπει να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε δίαιτα:

Απολαύστε μια μικρή χούφτα ωμά καρύδια και πασπαλίστε τους σπόρους σε σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες ή φρυγανίστε τα ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι Ιμαλαΐων, για μια νόστιμη εναλλακτική λύση στα βιομηχανοποιημένα σνακ που συνήθως σερβίρονται με ποτά», λέει η Cummings-Palmer.

Δείτε επίσης: Τι βάζει η Φαίη Σκορδά στο ψυγείο της - Οι τροφές που αγοράζει από μανάβικο και φούρνο

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

View this post on Instagram

A post shared by Naomi Ogawa (@naomi.1424)

«Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ιδιαίτερα το σπανάκι και το λάχανο, είναι εξαιρετικές πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, αντιοξειδωτικών που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη φυσική προστασία από τις ακτίνες UV. Καταναλώστε τα κατά προτίμηση μετά από ελαφρύ μαγείρεμα», λέει η διατροφολόγος. «Ενθαρρύνω τους πελάτες μου να απολαύσουν ένα πιάτο 50% γεμάτο με μια παλέτα πράσινων τροφών».

Μανιτάρια

«Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η εργοθειονεΐνη και η γλουταθειόνη, τα οποία προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων και τη γνωστική λειτουργία, ενώ ενισχύουν το συκώτι», λέει η Cummings-Palmer.

«Είναι ένα ευέλικτο συστατικό που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα: Δοκιμάστε μανιτάρια πορτομπέλο σε ομελέτα ή ψητά με ελαιόλαδο. Τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να απορροφούν τη βιταμίνη D από τον ήλιο, επομένως η έκθεση των μανιταριών στο φως του ήλιου για τουλάχιστον τριάντα λεπτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών, χωρίς να διακυβεύεται η υγεία του δέρματος».

Δείτε επίσης: Χάσε κιλά & πόντους όπως οι επώνυμες

Matcha

View this post on Instagram

A post shared by 宗典 (@s.souten)

«Το Matcha είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μια ένωση που ονομάζεται EGCG, ένα φλαβονοειδές που βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Οι υπερδυνάμεις του Matcha βρίσκονται επίσης στα φυτικά του μόρια, τα οποία, μόλις αφομοιωθούν, αυξάνουν την ικανότητά μας να καταπολεμάμε ασθένειες και τα αρνητικά σημάδια της γήρανσης. Ενθαρρύνω τους πελάτες μου να πίνουν ένα ή δύο φλιτζάνια Matcha την ημέρα», δηλώνει η διατροφολόγος.

Κουρκουμάς

«Ο κουρκουμάς, πλούσιος σε κουρκουμίνη, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό ικανό να παρέχει ζωτική κυτταρική προστασία και να ανακουφίζει τις αναπνευστικές παθήσεις: Συνδυάστε αυτό το μπαχαρικό με λίγο λάδι καρύδας και τριμμένο μαύρο πιπέρι για να μεγιστοποιήσετε τη βιοδιαθεσιμότητα. Σε συνδυασμό με τζίντζερ, κανέλα και γάλα καρύδας, ο κουρκουμάς αποτελεί επίσης μια εξαιρετική βάση για μαγειρευτά. Και προσθέστε φρέσκια ρίζα κουρκουμά, μαζί με λίγο τζίντζερ και χυμό λεμονιού, στο αγαπημένο σας smoothie», καταλήγει η Cummings-Palmer.