Σαλάτα με βαλεριάνα: Μάθε τα πάντα για τη διατροφική της αξία!

Ανακάλυψε την αποτοξινωτική και αντιγηραντική της δράση

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά η βαλεριάνα είναι ιδιαίτερα θρεπτική και ευεργετική για τη διατροφή μας. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να την εντάξουμε με κάθε τρόπο στην καθημερινότητά μας. (δες και τη δίαιτα Pritikin, τι είναι & ποιά είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό αλλά & για την καρδιά σου)

Και αυτό γιατί εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με την πολύτιμη αυτή τροφή-και συγκεκριμένα με τα φύλλα της μέσα από μια νόστιμη και θρεπτική σαλάτα- θα μπορέσουμε να εισπράξουμε και όλα τα αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά οφέλη της τόσο για τον οργανισμό όσο και για την επιδερμίδα.

Σαλάτα με βαλεριάνα: Η υψηλή διατροφική αξία της για τον οργανισμό και το δέρμα σου

Η βαλεριάνα είναι ένα κατευναστικό φυτό με πολύτιμα οφέλη που ευδοκιμεί στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Η ρίζα της είναι το μέρος του φυτού που βρίσκονται συγκεντρωμένα τα συστατικά με τις θεραπευτικές ιδιότητές της, ενώ και τα φύλλα της φημίζονται επίσης για τις ευεργετικές τους δράσεις. Δες μερικές από αυτά παρακάτω:

  • Βοηθούν στην πέψη. Συγκεκριμένα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ ακόμη απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό σου.
  • Έχουν χαμηλές θερμίδες, ενώ δημιουργούν άμεσα μια αίσθηση κορεσμού και έτσι καταναλώνεις λιγότερο φαγητό.

    salad_valeriana
    Unsplash


  • Είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών χάρη στη βιταμίνη Ε, που περιέχουν η οποία συνδέεται με την αντιγηραντική δράση. Επιπλέον, περιέχουν βήτα-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και διατηρήσει το δέρμα φρέσκο και νεανικό.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκτός από τη βιταμίνη Α & Ε, η βαλεριάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και C και μέταλλα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν ακόμη και χειμερινές ιώσεις.
  • Συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και προσφέρουν έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο, ενώ ακόμη σε χαλαρώνουν.

Πώς να την καταναλώσεις έξυπνα

Τα φύλλα της βαλεριάνας συνήθως τρώγεται ωμά σε σαλάτες, που προσθέτουν μια πράσινη νότα στα γεύματά σου, Μάλιστα συμπληρώνονται ιδανικά από αβοκάντο, ζεστό κατσικίσιο τυρί και, γιατί όχι και φράουλες, εάν είναι και η εποχή τους.