Θέλεις να φας γλυκά το Πάσχα; Κάν' το, θα αδυνατίσεις κιόλας

Απόφυγε 3 βασικά λάθη για να το πετύχεις

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Γλυκό και απώλεια βάρους; Θέλετε να φάτε γλυκά το Πάσχα και το σκέφτεστε; Κάντε το άφοβα γιατί θα αδυνατίσετε κιόλας! Τα δύο δεν χρειάζεται να αλληλοαποκλείονται! Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε ότι αν αγαπάτε τα γλυκά, το να τα κόψετε εντελώς θα μπορούσε να κάνει κακό και όχι να βοηθήσει, όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Ναι, φάτε το σοκολατάκι, την τούρτα ή τα σιροπιαστά σας και χάστε κιλά.

Η απόλαυση του γλυκού θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Εάν έχετε αδυναμία στα γλυκά και προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το να τα παραλείψετε εντελώς είναι απλώς μπούμερανγκ στην προσπάθεια. Η απόλαυση του γλυκού μπορεί πραγματικά να σας κρατήσει σε καλό δρόμο — να γιατί:

Θα αισθάνεστε λιγότερο στερημένοι

Είναι απίστευτα δύσκολο να διατηρήσετε τη νοοτροπία του όλα ή τίποτα 24/7. Εάν επιχειρήσετε αυτήν την προσέγγιση διώχνοντας όλα τα «κακά» τρόφιμα και προσπαθώντας να συντηρηθείτε μόνο με «καλά», είναι πιθανό να καταλήξετε σε στέρηση.

Η στέρηση δεν είναι καλή και εάν απαγορεύσετε εντελώς από τον εαυτό σας το γλυκό αυτό θα αυξήσει τις λιγούρες σας.

γλυκό τούρτα
Unsplash

Είναι λιγότερο πιθανό να το παρακάνετε

Εάν επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαύσει το γλυκό ως μέρος του ταξιδιού σας για την απώλεια βάρους, είναι λιγότερο πιθανό να την... πατήσετε! Πόσες φορές έχετε φάει ένα κομμάτι σοκολάτα ακριβώς πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα και είπατε στον εαυτό σας "αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι που τρώω", τρώγωντας 1 κιλό παγωτό τρεις μέρες αργότερα;

Το να θεωρούμε ορισμένα τρόφιμα ως απαγορευμένα και να στερούμαστε την απόλαυσή τους αυξάνει τις πιθανότητές μας να τα αναζητήσουμε αργότερα. Αυτό ονομάζεται "κύκλος περιορισμού υπερφαγίας". Με άλλα λόγια, η υπερφαγία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα σύμπτωμα υπερβολικού περιορισμού του εαυτού σας.

Αντίθετα, με την ενσωμάτωση του γλυκού στη διατροφή σας, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να παραμείνετε σε καλό δρόμο μακροπρόθεσμα.

πάστες
Unsplash

Απόφυγε να κάνεις 3 κοινά λάθη όταν θα φας γλυκό το Πάσχα

Το να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να φάει ένα γλυκάκι παραπάνω το Πάσχα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αλάνθαστη πορεία προς την απώλεια βάρους. Όταν απολαμβάνετε κάτι γλυκό, φροντίστε να αποφύγετε αυτά τα 3 κοινά λάθη, τα οποία θα σας βγάλουν από το διατροφικό σας πρόγραμμα.

Το παρακάνετε

Το «υπερβολικά» μπορεί να φαίνεται διαφορετικό για τον καθένα. Το να τρώτε ένα χωνάκι παγωτό σοκολάτας είναι μια νόστιμη απόλαυση (περίπου 400 θερμίδες), αλλά το να καταναλώσετε 1 κιλό με τη μία (περίπου 1.200 θερμίδες) υπάρχει πρόβλημα.

Ενώ οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές, στοχεύστε γενικότερα σε ένα γλυκό που περιορίζεται σε 100 θερμίδες ή λιγότερες. Ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι σοκολάτας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υπό έλεγχο την πρόσληψη ζάχαρης.

Νιώθετε αίσθημα ενοχής μετά την κατανάλωση γλυκών

Το να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να απολαμβάνει το γλυκό και μετά να νιώθετε ενοχές... παχαίνει! Εάν αισθάνεστε έτσι, σημαίνει ότι εξακολουθείτε να βλέπετε το επιδόρπιο ως «κακό φαγητό» και δεν το έχετε αποδεχτεί πλήρως ως κάτι που μπορεί να είναι ένα υγιεινό μέρος του διατροφικού σας προγράμματος.

μηλοπιτάκι
Unsplash

Μια μελέτη στο ‎Appetite‎ βρήκε ότι άτομα με στόχο την απώλειας βάρους που συσχέτισαν το σοκολατένιο κέικ με αισθήματα ενοχής είχαν μικρότερη επιτυχία από εκείνους που συνέδεσαν το επιδόρπιο με συναισθήματα χαράς και απόλαυσης. Με άλλα λόγια, το πώς βλέπετε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους. Δοκιμάστε να σκεφτείτε ότι «το φαγητό είναι καύσιμο».

Αισθάνεστε υποχρεωμένοι να το "κάψετε"

Αυτό συμβαδίζει με το αίσθημα ενοχής ή ντροπής ότι τρώτε γλυκό. Θεωρείτε το επιδόρπιο ως «κακό» και επομένως πρέπει να το διώξετε από το σώμα σας. Αυτή η νοοτροπία σημαίνει ότι δεν έχετε δώσει στον εαυτό σας πλήρως την άδεια να απολαύσετε το επιδόρπιο ενώ προσπαθείτε να χάσετε βάρος και νιώθετε την ανάγκη να διορθώσετε το λάθος, καίγοντας τις θερμίδες ή «τιμωρώντας» τον εαυτό σας μέσω της άσκησης.

Προσπαθήστε να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε το φαγητό ή/και την άσκηση ανεξάρτητα και πώς λειτουργούν μαζί.