Πόσες θερμίδες μπορείς να «κάψεις» με το περπάτημα; Οι Fitness Experts εξηγούν

Ακόμη και 1 χλμ την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η ιδέα και μόνο ότι πρέπει να προπονείσαι εντατικά για να χάσεις θερμίδες άρα και παραπανίσια κιλά από ό,τι φαίνεται είναι ένας ακόμη μύθος. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι Fitness Experts συμφωνούν στο ότι οι θερμίδες που καίγονται στο περπάτημα μπορούν να οδηγήσουν στην επιθυμητή και άμεση απώλεια βάρους χωρίς να ιδρώσεις. (δες και γιατί μια καθημερινή βόλτα παρατείνει τη ζωή μας και μας κάνει πιο ευτυχισμένους)

Ακόμη το περπάτημα είναι εξαιρετικά ευεργετικό γιατί δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ενώ είναι εύκολο να το κάνεις όπου και εάν βρίσκεσαι από τη γειτονιά σου μέχρι το διάδρομο του σπιτιού σου χωρίς να κουραστείς ιδιαίτερα.

Οι fitness experts εξηγούν πως μπορεί να σε βοηθήσει το περπάτημα

Όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και έναν εξίσου ισορροπημένο και αρμονικό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του στρες, του επαρκούς ύπνου και της άσκησης, το περπάτημα μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

woman_hiking
Unsplash

Παράλληλα, το περπάτημα δίνει boost στον μεταβολισμό σου αυξάνοντας τη ζήτηση του για ενέργεια. Με άλλα λόγια, σε βοηθά να κάψεις θερμίδες. Όμως εκτός από την τόνωση του μεταβολισμού, μειώνει τις ορμόνες του στρες όπως αυτή της κορτιζόλης που συμβάλει στην αύξηση βάρους. Ακόμη μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο προσφέροντας χαλάρωση και έτσι να κοιμάσαι ακόμη πιο εύκολα. Τέλος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς καθώς ενισχύει τους μύες της.

Πως υπολογίζεις τις θερμίδες που καις;

Η ποσότητα των θερμίδων που καις με το περπάτημα καθορίζεται από την ηλικία, το ύψος και το βάρος σου, καθώς και από την ένταση, τη διάρκεια και τον ρυθμό που ακολουθείς ενώ περπατάς. Έτσι, όσο περισσότερο ζυγίζεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις.

Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας 75 κιλών περίπου θα κάψει περίπου 85-100 θερμίδες περπατώντας ανά 2 χλμ με ήπιο ρυθμό και ένας που ζυγίζει 60 κιλά καίει περίπου 85 θερμίδες για την ίδια απόσταση. Εάν πάλι επιταχύνεις το ρυθμό σου μπορείς να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Έτσι, στην περίπτωση που περπατάς με πιο γρήγορο ρυθμό θα κάψεις 115 θερμίδες κατά μέσο όρο.

Εναλλακτικά μπορείς να περπατήσεις μεγαλύτερη απόσταση από την κανονική χαλαρή βόλτα σου για να αποκτήσεις αντοχή χωρίς ωστόσο να κουραστείς από ένα γρήγορο ρυθμό.