Βραδινή γυμναστική: Γιατί πρέπει να την αποφεύγεις; Mπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου;

Δες τι λένε οι ειδικοί

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Η γυμναστική είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που οδηγεί σε καλή υγεία και ευεξία αλλά και στη βελτίωση της φυσικής σου κατάσταση. Ωστόσο, οι ώρες που επιλέγεις για να ασκηθείς μπορεί να έχουν θετικές ή και αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον οργανισμό σου όσο και για έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Έτσι, παρότι φαινομενικά η γυμναστική πριν κοιμηθείς ενδέχεται να είναι ιδανική σε σχέση με κάποια άλλη ώρα μέσα στην ημέρα αυτό μάλλον δεν ισχύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα κατά της βραδινής άσκησης, όπως θα δεις και παρακάτω. (δες και για το burpees, την απόλυτη άσκηση για ολόκληρο το σώμα)

Βραδινή γυμναστική: Γιατί πρέπει να την αποφεύγεις; Mπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου;

Ο βασικός λόγος που πρέπει να αποφεύγεις τη γυμναστική λίγο πριν κοιμηθείς είναι η επίδρασή της στην ανάπαυση και στην ποιότητα του ύπνου. Συγκεκριμένα, η έντονη φυσική δραστηριότητα αυξάνει τους παλμούς και την αδρεναλίνη με αποτέλεσμα έτσι να δυσκολεύεσαι να χαλαρώσεις και να απολαύσεις έναν βαθύ και ήρεμο ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο η γυμναστική αντί να προετοιμάσει το σώμα για έναν ύπνο ποιοτικής ανάπαυσης αυξάνει την υπερένταση και δυσκολεύει τη διαδικασία του ύπνου.

γυναίκα γυμνάζεται το βράδυ
Shutterstock

Επιπλέον, μια έντονη φυσική δραστηριότητα λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και το βιολογικό σου ρολόι. Μην ξεχνάς ότι το σώμα έχει ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τον ύπνο και την αίσθηση της αϋπνίας. Η άσκηση κοντά στον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αυτό το ρολόι και να καθυστερήσει την έλευσή του.

Σε όλα αυτά πρόσθεσε ότι η γυμναστική πριν από τον ύπνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών, καθώς το σώμα σου είναι αρκετά κουρασμένο, στο τέλος της ημέρας για να ανταπεξέλθει σε μια έντονη άσκηση.

Συνεπώς, αν και η γυμναστική είναι σημαντική, θα πρέπει να την αποφεύγεις λίγο πριν κοιμηθείς επιλέγοντας πρωινή ή απογευματινή άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο θα εισπράξεις όλα τα οφέλη της γυμναστικής χωρίς να θέσεις κίνδυνο την ποιότητα του ύπνου σου.