Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρεις βιταμίνες και ποιες δεν συνδυάζονται μεταξύ τους σύμφωνα με τους ειδικούς

Λύσε όλες τις απορίες σου με τρόπο επιστημονικό

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί ο οργανισμός μια επαρκή ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους, το φαγητό δεν αρκεί για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Εκεί μπαίνουν οι πολυβιταμίνες: ένας αποτελεσματικός, εγκεκριμένος από τους ειδικούς τρόπος για να συμπληρώσετε τη διατροφή σας. Αλλά όταν αποφασίσετε ποια να πάρετε, προκύπτουν πολλά κοινά ερωτήματα: Πρέπει να παίρνετε πολυβιταμίνες; Πότε είναι η καλύτερη ώρα για λήψη πολυβιταμινών; Επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τα θρεπτικά συστατικά; Μιλήσαμε με τους ειδικούς για να διευκρινίσουμε τυχόν αμφιβολίες.

Είναι κατάλληλη η λήψη πολυβιταμινών;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσετε τη λήψη πολυβιταμινών, εξηγεί η διατροφολόγος Suman Agarwal: «Όποιος δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του σε βιταμίνες και μέταλλα μέσω διατροφής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του και να εξετάσει το ενδεχόμενο έναρξης ενός σχήματος πολυβιταμινών».

κοπέλα με γυαλιά πίνει χυμό
Unsplash

Σχετικά με τις κατηγορίες ανθρώπων που χρειάζονται πολυβιταμίνες για να καλύψουν τις ελλείψεις, ο γιατρός Vishakha Shivdasani εξηγεί: «Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται φολικό οξύ και σίδηρο, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου χρειάζονται σίδηρο, οι χορτοφάγοι έχουν πιο συχνά έλλειψη βιταμίνης Β12. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται ασβέστιο και η πλειοψηφία του πληθυσμού χρειάζεται βιταμίνη D».

Τι πρέπει να περιέχουν οι πολυβιταμίνες;

Η Agarwal εξηγεί ότι οι πολυβιταμίνες πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς η σύγχρονη ζωή και οι τεχνικές μαγειρέματος συχνά εξαντλούν τα τρόφιμα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Και μετά ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος, σελήνιο, σίδηρος και ασβέστιο, καθώς και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως A, D και E. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο και η ασταξανθίνη.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για λήψη πολυβιταμινών;

κοπέλα πίνει πορτοκαλάδα
Unsplash

Βιταμίνη C: Μετά το πρωινό.

Ωμέγα-3 και Ubiquinol: Μετά το μεσημεριανό γεύμα. Η λήψη ωμέγα-3 με τροφή μπορεί να βελτιώσει την απορρόφησή του και να μειώσει τις παρενέργειες, όπως το ρέψιμο ή μια ψαρώδη επίγευση.

Σίδηρος: απορροφάται καλύτερα με άδειο στομάχι, τουλάχιστον μία ώρα πριν από το γεύμα ή δύο ώρες μετά. Ωστόσο, ο σίδηρος μπορεί να ερεθίσει το στομάχι, οπότε αν σας ενοχλεί, είναι καλύτερο να τον λαμβάνετε με το φαγητό.

B Complex: Φροντίστε να το λαμβάνετε το πρώτο μισό της ημέρας. Σύμφωνα με τον Δρ Shivdasani, εάν ληφθεί το δεύτερο μισό της ημέρας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου.

Ασβέστιο: απορροφάται καλύτερα με τροφές, ειδικά αυτές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D που προάγουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Η Agarwal συνιστά τη λήψη του με ένα ποτήρι γάλα.

Μαγνήσιο: Λαμβάνεται 15 λεπτά πριν πάτε για ύπνο, για καλύτερο ύπνο και χαλάρωση.

Ως γενικός κανόνας, ο Δρ Shivdasani λέει ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και K) πρέπει να λαμβάνονται μετά τα γεύματα, επειδή το λίπος στα τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση, ενώ οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (όπως C και ομάδα B) μπορούν να λαμβάνεται μεταξύ των γευμάτων. «Ορισμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα με άδειο στομάχι, ενώ άλλα, όπως το ασβέστιο, απορροφώνται καλύτερα με το φαγητό».

Ποιες πολυβιταμίνες μπορούν να συνδυαστούν

κοπέλα πίνει χυμό
Unsplash

Σίδηρος και βιταμίνη C: Η βιταμίνη C που σχετίζεται με τον σίδηρο βελτιώνει την απορρόφηση του τελευταίου.

Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D και Κ2: Δρουν συνεργικά για την υγεία των οστών. «Οι περισσότεροι ασθενείς που βλέπω παίρνουν μόνο ασβέστιο ή, το πολύ, D3, αλλά ένας συνδυασμός βιταμίνης Κ2, μαγνησίου και βιταμίνης D με ασβέστιο διασφαλίζει ότι το ασβέστιο κατευθύνεται στα οστά αντί να παραμένει στις αρτηρίες προκαλώντας συσσώρευση», προσθέτει ο Δρ Shivdasani.

Πολυβιταμίνες που δεν πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους

Ψευδάργυρος και χαλκός: αν και είναι και τα δύο βασικά μέταλλα, ανταγωνίζονται: η λήψη υψηλών δόσεων ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του χαλκού: «Συνιστάται γενικά να τα λαμβάνετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, με τον ψευδάργυρο το πρωί και τον χαλκό το απόγευμα ή το βράδυ», εξηγεί ο ειδικός.