Δίαιτα με ωμές τροφές: Είναι καλό για την υγεία να ακολουθείς την ωμοφαγική διατροφή;

Ένας οδηγός για αρχάριους

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Μια δίαιτα με ωμές τροφές ή αλλιώς ωμοφαγική διατροφή, επιτρέπει την κατανάλωση ωμών τροφών απαγορεύοντας την χρήση εστιών. Φυσικά, με μια πρώτη ανάγνωση αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη: Όχι άλλες κατσαρόλες και τηγάνια για πλύσιμο, όχι πια εξαντλητική αναμονή μπροστά στο φούρνο περιμένοντας να ψηθεί το φαγητό.

Όμως η διατροφή με ωμές τροφές ωφελεί πραγματικά τον οργανισμό μας ή ενέχει κινδύνους και έχει αντενδείξεις για την υγεία μας; Και βασικά, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά, πώς λειτουργεί και πώς πρέπει να την εφαρμόσουμε;

Τι είναι η δίαιτα της ωμής τροφής και πώς λειτουργεί;

Η δίαιτα με ωμές τροφές είναι μια διατροφική προσέγγιση που προτείνει την πρόσληψη ωμών και μη επεξεργασμένων τροφίμων. Ο κύριος στόχος είναι να διατηρηθεί ανέπαφη η θρεπτική αξία των τροφίμων, δεδομένου ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όταν υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα με το φολικό οξύ.

Το μόνο είδος "μαγειρέματος" που επιτρέπεται στην ωμοφαγική διατροφή είναι να ζεσταίνονται τρόφιμα και υγρά σε θερμοκρασίες κάτω από 40-45 βαθμούς Κελσίου. Τα παστεριωμένα και αποστειρωμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και τα παράγωγά του και οι σάλτσες, οι έτοιμες σούπες, οι μαρμελάδες και οι κονσέρβες απαγορεύονται επίσης στην ωμοφαγική διατροφή.

σαλάτα
Unsplash

Τα διάφορα είδη διατροφής με ωμές τροφές

Vegan

Περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, σπόρων και φυτρωμένων ή ακατέργαστων δημητριακών και οσπρίων, και τίποτα ζωικής προέλευσης.

Χορτοφαγική

Περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση ωμών αυγών, νωπού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από μη παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα.

Φρουτοφαγία

Μια πιο ακραία εκδοχή του vegan περιλαμβάνει την πρόσληψη μόνο ωμών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως ντομάτες, εξαιρουμένων των μαρμελάδων και των χυμών, του λαδιού και του ξιδιού.

παγωμένος χυμός φρούτων
Unsplash

Τα "εργαλεία" της ωμοφαγικής διατροφής

Εάν οι κατσαρόλες, τα ταψιά και τα τηγάνια παραμείνουν στο ντουλάπι, άλλες συσκευές γίνονται πρωταγωνιστές της κουζίνας μας. Ετοιμαστείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά το μπλέντερ, στο οποίο θα φτιάξετε -μεταξύ άλλων- φυτικό γάλα, όπως γάλα κάσιους, και αλλείματα από ξηρούς καρπούς.

Επίσης θα χρειαστείτε τον αποχυμωτή για να φτιάξεται χυμούς από φρούτα και λαχανικά αλλά και τον αφυγραντήρα, με τον οποίο θα φτιάξετε αποξηραμένα φρούτα και τα λαχανικά - ό,τι δηλαδή έκαναν οι προγιαγιάδες μας με τον ήλιο (βλ. αποξηραμένες ντομάτες).

Δίαιτα με ωμές τροφές: Ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια όχι

Επιτρεπτά τρόφιμα

  • Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
  • Ωμά ή τουρσί λαχανικά (ξινολάχανο, kimchi)
  • Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους
  • Σπόροι: κολοκύθα, ηλίανθος, λινάρι, σουσάμι, chia, κάνναβη
  • Όσπρια (μόνο φρέσκα ή φυτρωμένα): μπιζέλια, κουκιά, λούπινα, φασόλια, φακές
  • Φύκια: wakame, kumbu, spirulina, hijiki, nori, agar-agar (φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή σε νιφάδες)
  • Φύτρα (σόγια, φακές, ρεβίθια)
  • Βότανα: ρίγανη, βασιλικός, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, κόλιανδρος
  • Ρίζες: τζίντζερ, χρένο, αγκινάρα Ιερουσαλήμ
  • Μανιτάρια: μόνο σε σαλάτες, ωμά
  • Φυτικά έλαια: ελιά, αβοκάντο, καρύδα
  • Νωπό γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από νωπό γάλα (γιαούρτι, τυρί)
  • Φυσικά γλυκαντικά: φύλλα στέβιας, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης
  • Ωμά κρέατα (καρπάτσιο, ταρτάρ) και ωμά ψάρια (σούσι, σασίμι), αποξηραμένα ή μαριναρισμένα

φρουτοσαλάτα
Unsplash

Απαγορευμένα τρόφιμα

  • Όλα τα μαγειρεμένα φαγητά: κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα με αλεύρι: αρτοσκευάσματα, μπισκότα, κέικ, πίτσα
  • Ζυμαρικά και μαγειρεμένα δημητριακά όπως ρύζι, κινόα
  • Παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Εξευγενισμένα έλαια
  • Επεξεργασμένα σάκχαρα
  • Δεν συνιστώνται τσάι και καφές και αλκοολούχα ποτά

Οφέλη από τη δίαιτα με ωμές τροφές

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά – τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτικές πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Το να μην τα μαγειρέψετε τα κρατά ζωντανά και ανέπαφα.

Μπορεί να αποτρέψει τη φλεγμονή - αυτή η δίαιτα αποκλείει ραφιναρισμένα τρόφιμα, συχνά γεμάτα αλάτι, πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά χρωστικών και κορεσμένα λίπη, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή.

Έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο - όσοι υιοθετούν μια ωμή διατροφή αναγκάζονται να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Το κρέας, το ψάρι και τα αυγά, για να καταναλωθούν ωμά, πρέπει να είναι πολύ φρέσκα, ελεγχόμενης προέλευσης και να έχουν εγγυήσεις υγιεινής. Το να μην μαγειρεύετε εξοικονομεί ενέργεια.

Μπορεί να έχει ενυδατική δράση - με τη μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε νερό, η ωμή διατροφή μπορεί να έχει ενυδατική και αποτοξινωτική δράση.

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά - τα ωμά φρούτα και λαχανικά, η βάση της δίαιτας με ωμές τροφές, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δίνουν μια αίσθηση κορεσμού και είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Μπορεί να βελτιώσει την όψη στο δέρμα - η αφθονία φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος.

πράσινες τροφές
Unsplash

Αντενδείξεις

Μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, λοιμώξεις και βακτηριακή μόλυνση: ωμό κρέας και ψάρι, άψητα θαλασσινά και αυγά και μη παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να περιέχει παράσιτα και επιβλαβή βακτήρια (όπως σαλμονέλα στα αυγά και τα λάχανα και λιστέρια στο νωπό γάλα). .
Μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα: ορισμένα τρόφιμα, όπως τα σταυρανθή λαχανικά, που καταναλώνονται ωμά είναι δύσκολο να χωνευτούν, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στην κοιλιά και να επιδεινώσουν πεπτικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μπορεί να προκαλέσει διατροφικές ελλείψεις: όσοι ακολουθούν δίαιτα με ωμές τροφές μπορεί να καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών όπως η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D και μέταλλα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά ενισχύονται με το μαγείρεμα, όπως η βήτα-καροτίνη σε πολλά λαχανικά και το λυκοπένιο στις ντομάτες.

Είναι δύσκολο να την ακολουθήσεις με συνέπεια: είναι μια δίαιτα που δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις στα εστιατόρια, όταν ταξιδεύεις, όταν είσαι καλεσμένος για φαγητό και σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις.