Τι είναι η δίαιτα του Ατλαντικού που "απειλεί" τη μεσογειακή διατροφή;

Έχουν σημαντικές διαφορές και οι ειδικοί εξηγούν γιατί είναι πιο εύκολο να χάσεις κιλά

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι κάτοικοι των περιοχών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που βρίσκονται κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό υπόκεινται στατιστικά λιγότερο σε χρόνια προβλήματα υγείας από εκείνους άλλων περιοχών του κόσμου.

Μια ιδιαιτερότητα που μοιάζει κάπως να συνδέεται με τη διατροφή τους. Μάλιστα, από έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα ατόμων που κατοικούν στις προαναφερθείσες περιοχές, προέκυψε ότι όσοι ακολουθούν τη δίαιτα του Ατλαντικού έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (γνωστή ως LDL ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) αλλά και χαμηλότερη τάση για παχυσαρκία.

Όσον αφορά στη μακροζωία, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι εξίσου ενδιαφέροντα. Μια άλλη έρευνα, στην προκειμένη περίπτωση που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 3.000 ενήλικες άνω των εξήντα, αποκάλυψε ότι οι δυνητικά θανατηφόρες παθολογίες μειώνονται δραστικά μεταξύ εκείνων που ακολουθούν τη δίαιτα του Ατλαντικού.

«Μια τέτοια δίαιτα, χαμηλή σε ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά πλούσια σε φρέσκα τρόφιμα, αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροζωία», λέει ο ειδικός σε θέματα διατροφής Nichola Ludlam -Raine. «Είναι ένα διατροφικό πρότυπο που σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και ο διαβήτης».

μεσογειακά πιάτα
Unsplash

Διαφορές της Διατροφής του Ατλαντικού και της Μεσογειακής δίαιτας

Με την πρώτη ματιά, η διατροφή του Ατλαντικού μοιάζει πολύ με την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, καθώς περιλαμβάνει καλής ποιότητας ελαιόλαδο, φρέσκο ​​ψάρι και πολλά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές.

Ενώ οι οπαδοί της μεσογειακής διατροφής βασίζονται κυρίως στα ζυμαρικά για να λάβουν υδατάνθρακες, εκείνοι της δίαιτας του Ατλαντικού βασίζονται σε άλλους τύπους αμυλούχων υδατανθράκων, όπως το ρύζι, οι πατάτες και το ψωμί.

Το κρέας είναι περισσότερο - ειδικά το βοδινό και το χοιρινό - ενώ και τα γαλακτοκομικά παίζουν θεμελιώδη ρόλο. Όπως και στην αντίστοιχη μεσογειακή, η δίαιτα του Ατλαντικού περιλαμβάνει την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο, ως γνωστόν, αν πίνεται σε μέτριες ποσότητες είναι πανάκεια για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Η συμπερίληψη κρέατος, υδατανθράκων και γαλακτοκομικών προϊόντων επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στο φαγητό, συνοδευόμενη από υψηλότερη ικανοποίηση», λέει η διαιτολόγος Reema Pillai από το Λονδίνο. «Παρόλο που περιλαμβάνει μεγαλύτερη κατανάλωση αμυλούχων υδατανθράκων από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού συνδυάζει την τελευταία με καλής ποιότητας πρωτεΐνες και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες».

φαγητό
Unsplash

Ένα εποχικό στυλ φαγητού

Η δίατα του Ατλαντικού δίνει μεγάλη έμφαση στην εποχική διατροφή, που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε για καλύτερη υγεία. Όσο λιγότερα χιλιόμετρα πρέπει να διανύσει το φαγητό, τόσο περισσότερο η θρεπτική του αξία παραμένει ανέπαφη και τόσο λιγότερα συντηρητικά χρειάζονται για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του.

«Η εποχική κατανάλωση των τροφών, όπως απαιτείται από τη διατροφή του Ατλαντικού, διασφαλίζει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά καταναλώνονται όταν βρίσκονται στην κορύφωση της θρεπτικής τους αξίας και γεύσης», εξηγεί ο Ludlam-Raine.

«Η εποχική διατροφή υποστηρίζει την τοπική γεωργία και μειώνει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που προκαλούνται από τη μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, προωθεί την ποικιλία στη διατροφή, καθώς τα προϊόντα που διατίθενται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αλλάζουν από εποχή σε εποχή, παρέχοντας πολλαπλά θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά απαραίτητα για την υγεία».

Οι 5 πυλώνες της δίαιτας του Ατλαντικού και τα οφέλη τους

Κρέας με λαχανικά

Περισσότερο από άλλες δίαιτες - συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής - η δίαιτα του Ατλαντικού εστιάζει σε καλής ποιότητας κομμάτια κρέατος, όπως χοιρινό και αρνί, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος, ιώδιο και ψευδάργυρος.

Όπως επισημαίνει ο Pillai, για να αποκτήσετε θρεπτικά οφέλη θα πρέπει να προσέξετε τον τρόπο κατανάλωσης του κρέατος: Ο τρόπος που μαγειρεύεται μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές του ιδιότητες, και, πριν το ετοιμάσετε, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τα πιο άπαχα κομμάτια, απομακρύνοντας το λίπος.

Κρέας σιγοβρασμένο σε κατσαρόλα μαζί με όσπρια και λαχανικά είναι ένας συνδυασμός που κερδίζει τόσο από άποψη γεύσης όσο και από άποψη θρεπτικής αξίας. Επιπλέον, αυτό το είδος μαγειρέματος διασπά τους συνδετικούς ιστούς, καθιστώντας το κρέας πιο εύκολο στην πέψη και μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών όπως το κολλαγόνο.

διατροφή
Unsplash

Αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά αποτελούν εξέχοντα στοιχεία της διατροφής του Ατλαντικού. Τα αβγά, που ονομάζονται «πολυβιταμίνες της φύσης», είναι διατροφικές δυνάμεις, κυρίως επειδή είναι από τις πιο πλήρεις πηγές πρωτεΐνης.

Στην πραγματικότητα, περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα και αδυνατεί να παράγει. Περιλαμβάνουν επίσης μικρές ποσότητες όλων των βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης ή της βιταμίνης J, που είναι υπεύθυνη για την υγεία του εγκεφάλου.

Τα μη λιπαρά τυριά είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης για τον οργανισμό και περιέχουν σημαντικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των οστών.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, είναι ευρέως παρόντα στα πορτογαλικά και βορειοδυτικά ισπανικά τραπέζια και είναι μια λιχουδιά που όλοι πρέπει να καταναλώνουμε πιο συχνά. Εκτός από την παροχή άφθονων πρωτεϊνών, τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, Α και D, καθώς και σε σίδηρο και ψευδάργυρο.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ωμέγα 3, λιπαρών οξέων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των οποίων η πρόσληψη έχει συνδεθεί με τη μείωση πολλαπλών ιατρικών καταστάσεων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι καρδιακές παθήσεις.

γάλα
Shutterstock

Πατάτες

Ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής του Ατλαντικού αντιπροσωπεύεται από την πατάτα. Τα τάπας, τα τυπικά νόστιμα ορεκτικά που σερβίρονται ζεστά ή κρύα ως απεριτίφ σε μπαρ σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο, οι τορτίγιες και τα λεγόμενα patatas bravas (κυριολεκτικά: «άγριες πατάτες»), δηλαδή πατάτες σοταρισμένες σε τηγάνι με ελαιόλαδο και αρωματισμένες με γλυκιά ή πικάντικη πάπρικα είναι τα βασικά.

«Οι πατάτες μπορούν να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, μιας μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C και ορισμένων βιταμινών Β», λέει ο Pillai. «Ειδικά αν τρώγονται με τη φλούδα τους, οι πατάτες παρέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη θρέψη του εντερικού μας μικροβιώματος, με σημαντικά οφέλη για την υγεία, από την πέψη μέχρι την άμυνα του ανοσοποιητικού, μέχρι την ορμονική ρύθμιση».

Αν θέλετε να έχετε τα περισσότερα οφέλη από τις πατάτες, καλό θα ήταν να τις φάτε κρύες. Στην ακατέργαστη κατάσταση, οι πατάτες περιέχουν ένα άμυλο το οποίο, ανθεκτικό στη διαδικασία υδρόλυσης (πέψη), γίνεται εύπεπτο κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, εάν η πατάτα αφεθεί να κρυώσει, το εν λόγω άμυλο γίνεται ξανά ανθεκτικό.

ζυμαρικά
Unsplash

Ελαιόλαδο

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο (αυτή της ιβηρικής χώρας αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής και το 41% ​​αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί γνωρίζουν τόσο πολύ τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, πίνοντας ένα μικρό ποτήρι από το πρωί ως καθημερινό τονωτικό.

Η Πορτογαλία δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για όγκους παραγωγής ακόμη και ελάχιστα συγκρίσιμους με εκείνους της Ισπανίας, αλλά το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι κεντρικό στην κουζίνα της χώρας. Ο λόγος δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

Εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών, το ελαιόλαδο μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, να βελτιώσει την κυκλοφορία και να καταπολεμήσει τις χρόνιες φλεγμονές, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών.