Για να είμαστε ευτυχισμένοι υπάρχουν πολλές παράμετροι, αλλά μία στιγμή της μέρας είμαστε πιο πολύ από ποτέ. Για κάποιους, η καλύτερη ώρα της μέρας είναι το βράδυ, όταν επιστρέφετε σπίτι και χαλαρώνετε.

Για άλλους, είναι το απόγευμα, όταν αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Έπειτα, υπάρχουν εκείνοι που επιλέγουν τη Γαλάζια Ώρα, τη στιγμή μετά τη δύση του ήλιου, όταν το απαλό μπλε φως γεμίζει τον ουρανό, χαρίζοντάς μας ευεξία. Παρά τις προτιμήσεις όλων, υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή της μέρας που είμαστε πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, και η επιστημονική έρευνα το υποστηρίζει.

Εκείνη την ώρα όλα φαίνονται πιο όμορφα και όλα πάνε καλά. Είμαστε σε ηρεμία με τον εαυτό μας και με τον κόσμο. Φυσικά, δεν κρατάει πολύ. Γιατί η πραγματικότητα, που αποτελείται από παιδιά, οικογένεια και δουλειά, μας ξυπνά αμέσως. Αλλά ποια είναι αυτή η στιγμή της μέρας, σύμφωνα μάλιστα και με έγκριτη μελέτη;

Είμαστε ευτυχισμένοι μια στιγμή μόνο μέσα στη μέρα!

Μια μελέτη από το University College του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Journals Medical Health, υποστηρίζει ότι: “Γενικά, όλα φαίνονται καλύτερα το πρωί“. Ο στόχος αυτής της έρευνας είναι να κατανοήσει πώς οι αισθήσεις που βιώνουμε, το επίπεδο ευτυχίας και ικανοποίησής μας και τα συναισθήματα που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία αλλάζουν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη στις απαντήσεις σχεδόν 50.000 ανθρώπων, αποκάλυψαν ότι η ώρα της μέρας που είμαστε πιο ευτυχισμένοι είναι νωρίς το πρωί. Και δεν είναι μόνο θέμα διάθεσης, αλλά υπάρχει και επιστημονικός λόγος.

Ευτυχισμένοι άνθρωποι στον δρόμο
Shutterstock

Το πρωί είμαστε όλοι πιο ευτυχισμένοι

“Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι κατά μέσο όρο, η ψυχική υγεία και η ευημερία των ανθρώπων είναι καλύτερες το πρωί και χειρότερες τα μεσάνυχτα“, εξήγησε ο Δρ. Feifei Bu του University College του Λονδίνου.

Ξυπνάτε με θετική ενέργεια και επιθυμία να κάνετε πράγματα, η οποία σταδιακά μειώνεται κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να εξηγηθεί σε φυσιολογικό επίπεδο, γιατί συνδέεται με το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι: “Η κορτιζόλη -η ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση- φτάνει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν ξυπνήσουμε και μετά πέφτει στο ελάχιστο όταν πάμε για ύπνο”, συμπληρώνει ο γιατρός, καθορίζοντας έτσι τις εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αλλά σίγουρα υπάρχει ένα συστατικό που συνδέεται στενά με τη μετάβαση μεταξύ της χαλάρωσης του ύπνου και της συνειδητοποίησης του πρωινού. Ενώ κοιμόμαστε, περνάμε μερικές ώρες απόλυτης ευεξίας, κατά τις οποίες αποσυνδέουμε τον εγκέφαλο και τη συνείδησή μας.

Και τότε ξαφνικά ξαναμπαίνουμε στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Η στιγμή της μετάβασης μεταξύ της φάσης του ύπνου και της φάσης της εγρήγορσης, ακριβώς νωρίς το πρωί, αντιπροσωπεύει τον απόηχο αυτής της ευημερίας της αποσύνδεσης που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν ξυπνάμε, φέρνουμε μαζί μας αυτό το αίσθημα ευτυχίας και το χάδι του ύπνου, νιώθουμε ότι όλα είναι καλά και προβάλλουμε αυτά τα θετικά συναισθήματα και τις επόμενες ώρες, νομίζοντας ότι θα είναι μια όμορφη μέρα.

Έπειτα, αυτός ο ενθουσιασμός συγκρούεται με την φρενίτιδα της καθημερινότητας, με τη βιασύνη να ετοιμαστούμε, να στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο, αλλά και με τις δυσκολίες της δουλειάς. Και μπορεί σταδιακά να μειωθεί κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ευτυχισμένοι είμαστε το πρωί
Shutterstock

Το να ξυπνάς νωρίς σε βοηθά να έχεις μια καλύτερη μέρα

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Roehampton, όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, επειδή το πρωινό ξύπνημα επηρεάζει τον βιορυθμό, τη διάθεση και την υγεία, καθώς και την απόδοση στην εργασία.

Όσοι ξυπνούν πριν από τις 7:00 είναι πιο υγιείς, αντιμετωπίζουν καλύτερα το στρες και είναι ακόμα πιο αδύνατοι: “Οι πρωινοί άνθρωποι τείνουν να είναι πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι και έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος”, εξηγεί ο Δρ. Joerg Huber του Πανεπιστημίου Roehampton.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι ξυπνώντας νωρίς έχετε περισσότερο χρόνο για να εκτελέσετε ήρεμα τις πρωινές σας δουλειές. Το να μη βιάζεσαι είναι στην πραγματικότητα θεμελιώδης παράγοντας για την ευημερία και για την προστασία της ψυχικής υγείας.