Συναισθηματική νοημοσύνη: Τι είναι & πώς μπορείς να την καλλιεργήσεις;

Ο ειδικός του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η νοημοσύνη των ανθρώπων, ότι δεν έχει να κάνει μόνο με η λογική καθώς υπάρχει και η «συναισθηματική νοημοσύνη» (ΕQ). Aυτό εξάλλου υποστηρίζουν πολλές μελέτες και έρευνες αλλά και η επιστημονική κοινότητα. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Ότι ένας άνθρωπος με ανεπτυγμένη την συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στην καθημερινή του ζωή.

Σημείωσε ότι τα 5 βασικά «συστατικά» της (ΕQ) είναι: η αυτογνωσία, η αυτοδιαχείριση, η ενσυναίσθηση, το κίνητρο και οι κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει αποτελούν μέρος του χαρακτήρα ενός ατόμου με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση. (δες και για την «Κοινωνική» φοβία, τι είναι & πώς μπορείς να τη διαχειριστείς)

Συναισθηματική νοημοσύνη: Τι είναι & πώς μπορείς να την καλλιεργήσεις;

Η νοημοσύνη στους ανθρώπους πράγματι δεν περιλαμβάνει μόνο τη λογική, η οποία για παράδειγμα είναι χρήσιμη για να μας βοηθάει να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Έτσι, υπάρχει και η συναισθηματική νοημοσύνη που είναι εξίσου σημαντική.

γυναίκα που σκέφτεται μπροστά από υπολογιστή
Unsplash

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, Ο όρος συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει το να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι νιώθουμε και να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο, που να είναι καλός για εμάς και τους γύρω μας. Ωστόσο είναι γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να «καταλάβουν» τα συναισθήματά τους, αν νιώθουν θυμό, ανησυχία ή ένταση.

Άνθρωποι όμως που είναι συναισθηματικά έξυπνοι μπορούν για παράδειγμα να χειρίζονται σωστά το θυμό ή τη στεναχώρια τους ώστε να μην συμπεριφέρονται με τρόπο που θα βλάψει τον εαυτό τους ή τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο που συχνά όσοι δεν έχουν συναισθηματική νοημοσύνη μετανιώνουν για το ότι είναι οξύθυμοι, παρορμητικοί ή δεν μπορούν να χειριστούν μια δύσκολη κατάσταση!