5 αγαπημένοι επώνυμοι αποκαλύπτουν τις υγιεινές συνταγές τους

Είναι vegan και καλά θα κάνεις να τις δοκιμάσεις κι εσύ!

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
shutterstock
shutterstock

Vegan ή Vegetarian, όλοι τους δεν τρώνε κρέας από άποψη, λατρεύουν τα λαχανικά και τα φρούτα και έχουν βρει εναλλακτικούς τρόπους για να απολαμβάνουν νόστιμα και υγιεινά πιάτα. Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας, που γιορτάστηκε την 1η Οκτωβρίου, το YOU “εισβάλλει” στην κουζίνα 5 επωνύμων και “κλέβει” την αγαπημένη τους υγιεινή συνταγή, μαθαίνοντας παράλληλα τον λόγο που καθένας από αυτούς έχει επιλέξει τη χορτοφαγική διατροφή. Γιατί εδώ που τα λέμε, οι προτάσεις τους δεν είναι διόλου... άνοστες!

Νίκος Μουτσινάς

νίκος μουτσινάς

Ανατρεπτικός, εκκεντρικός και... διαφορετικός. Έτσι είναι ο Νίκος Μουτσινάς στον χαρακτήρα αλλά και τη μαγειρική του! Δεν ακολουθεί καμία πεπατημένη, βάζοντας τη φαντασία του να δουλέψει μέσα... στην κατσαρόλα, επιλέγοντας τη χορτοφαγική διατροφή, που του ταιριάζει γάντι. Μάλιστα έχασε πολλά κιλά και έγινε αγνώριστος! «Σταμάτησα το κρέας, είμαι vegan. Βαρέθηκα με το κρέας. Είπα να το δούμε λίγο διαφορετικά», σχολιάζει εκείνος για την απόφασή του, με τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια να έχουν την τιμητική τους στη διατροφή του που είναι φουλ στην ενέργεια!

Η συνταγή του: Ογκρατέν λαχανικών

Υλικά

• 1 μεσαίο κουνουπίδι • 1 μικρό μπρόκολο • 2 καρότα σε κομματάκια • 2-3 πατάτες σε μεσαία κομμάτια • 1 συσκευασία μικρή λευκά μανιτάρια • Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των μανιταριών • Λίγο αλάτι • 2 κ.σ. μπαχαρικό λαχανικών • Τριμμένο νηστίσιμο τυρί (μια συσκευασία) • Μπεσαμέλ με γάλα αμυγδάλου • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. • 80 γρ. φυτικό βούτυρο • 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου

Εκτέλεση

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι τα βράζουμε μέχρι να είναι al dente. Τα λευκά μανιτάρια τα σοτάρουμε λίγο με ελαιολάδο και έπειτα βάζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά (όλα μαζί) σε ένα ταψί μεσαίο με λίγο ελαιόλαδο, μπαχαρικό λαχανικών και αλάτι. Για την μπεσαμέλ με γάλα αμυγδάλου: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να δέσει και σιγά-σιγά προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Μετά την ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά μας, βάζουμε μπόλικο νηστίσιμο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πιάσει κρούστα η μπεσαμέλ με το τυρί.

Διατροφή sos για το φούσκωμα στο στομάχι! Το πρόγραμμα που θα σε ξεπρήξει αμέσως!

Κωστής Μαραβέγιας

κωστής μαραβέγιας

Το κορίτσι του (βλ. Τόνια Σωτηροπούλου) τον έβαλε στον... ίσιο δρόμο, αφού εκείνη του έμαθε τα... χορτοφαγικά κατατόπια. Και του έκανε το καλύτερο δώρο, καθώς και νέες γεύσεις έμαθε και οι ιατρικές του εξετάσεις βγαίνουν τέλειες. «Χωρίς κρέας, ψάρι και ζωικά παράγωγα. Ελληνιστί vegan δηλαδή. Η υγεία μου είναι πολύ καλύτερη, τα επίπεδα βιταμινών Β12 και D επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα, το στρες έχει μειωθεί, η ποιότητα ύπνου έχει βελτιωθεί. Νιώθω ευεξία, σωματική και πνευματική, και χαίρομαι που τρέφομαι μόνο με ό,τι μου δίνει η γη”, λέει ο τραγουδιστής που με τις μπανάνες ανά χείρας... μπαίνει ολοταχώς στην κουζίνα!

Η συνταγή του: Κέικ μπανάνας

Υλικά

• 3 ώριμες μπανάνες • 150 γρ. ταχίνι • 150 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης • 100 γρ. καρύδια σπασμένα • 200 γρ. βρόμη • 1/2 κ.γλ. κανέλα • 2 κ.σ. λάδι • 1/2 σφηνάκι κονιάκ

Εκτέλεση

Λιώνουμε τις μπανάνες σε ένα μπολ και βάζουμε το ταχίνι. Προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και τα σπασμένα καρύδια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την βρόμη και το κονιάκ με το λάδι. Ανακατεύουμε ξανά και δημιουργούμε έναν χυλό. Σε ένα ταψάκι λαδώνουμε τον πάτο και ρίχνουμε το μείγμα μας. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.

Εριέττα Κούρκουλου

εριέττα κούρκουλου

Γνωστή φιλόζωη, η αγάπη της για τα κατοικίδια και μη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ενώ η χορτοφαγική της... διαδρομή μετρά πολλά χιλιόμετρα. Η Εριέττα τιμά τις απόψεις της περί βιγκανισμού, που την έκανε να αφυπνιστεί αλλά και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, χαρίζοντάς της φουλ ενέργεια και καλή διάθεση. Μάλιστα, την ίδια διατροφή ακολουθεί και ο 1,5 ετών γιος της Νίκος Βασιλειάδης, πάντα με την καθοδήγηση της παιδιάτρου. “Ο βιγκανισμός δεν ήταν μόνο αφύπνιση για μένα αλλά και μια τεράστια πηγή δύναμης”, λέει, αφού, πέραν όλων των άλλων, της έδωσε την ιδέα να ανοίξει το πρώτο vegan bakery στην Αθήνα.

Τι βάζει η Φαίη Σκορδά στο ψυγείο της - Οι τροφές που αγοράζει από μανάβικο και φούρνο

Η συνταγή της: Pancakes

Υλικά

• 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας • 1 κ.σ. baking powder • 1 πρέζα αλάτι • 1 φλ. vegan γάλα • 1 κ.σ. λευκό ξίδι • 1 βανίλια • 1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν, αλάτι, βανίλια, κανέλα). Σε ένα δεύτερο αναμειγνύουμε το γάλα με το ξίδι. Έπειτα βάζουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνουνε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι σε μέτρια φωτιά και όταν πλέον έχει ζεσταθεί προσθέτουμε 2 κ.σ. από το μείγμα. Όταν η πάνω πλευρά βγάζει φουσκάλες, γυρίζουμε το pancake από την άλλη. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας.

Μαίρη Συνατσάκη

μαίρη συνατσάκη

Ξεκίνησε στην αρχή ως vegetarian και στην πορεία έγινε vegan. Πλέον, η ίδια έχει επιλέξει να αφαιρέσει κάθε προϊόν ζωικής προέλευσης από το διαιτολόγιό της κι έχει βρει εναλλακτικές ώστε να μην της λείπουν τα θρεπτικά συστατικά, αλλά να μην πεινάει κιόλας! Πώς το πέτυχε; Απευθύνθηκε σε ειδικό, που τη βοήθησε με τις τροφές, έτσι ώστε το μενού της να έχει τα πάντα: “Ξεκίνησα λίγο κοροϊδεύοντας τη φάση, αλλά μόλις διάβασα λίγο παραπάνω, διαπίστωσα ότι, αν δεν το κάνω σωστά, μπορεί να βρεθώ με έλλειψη πολύ θρεπτικών συστατικών. Χρειαζόμουν, λοιπόν, εναλλακτικές πηγές αυτών των στοιχείων, πέρα από το κρέας και το ψάρι, οπότε απευθύνθηκα σε ειδικό διατροφολόγο». Τα (καλά) αποτελέσματα φάνηκαν στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία της!

H συνταγή της: Πιτούλες βρόμης

Υλικά

• 15 κ.γ. βρόμη • 100 ml νερό • Λίγο φυτικό βούτυρο (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

Αρχικά βάζουμε στο μπλέντερ την βρόμη με το νερό. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας χυλός. Έπειτα βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο φυτικό βούτυρο, τις ψήνουμε, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και είναι πανέτοιμες για να τις γευτούμε!

Χρύσα Παππά

χρύσα παπά

Της αρέσει να μαγειρεύει υγιεινά και διαρκώς εφευρίσκει νέες συνταγές, που φτιάχνει στο σπίτι και δοκιμάζει με τους φίλους της. Η όμορφη ηθοποιός προτιμά να απέχει από το κρέας, δημιουργώντας πιάτα που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από νοστιμιά από τα “κανονικά”, με όσπρια, ξηρούς καρπούς και κινόα. Μάλιστα, είναι πολύ περήφανη για τον εαυτό της, συμβουλεύοντας και τους γύρω της να σκεφτούν περί βιγκανισμού. «Είμαι vegan και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό. Το κίνητρο ήταν η αδυναμία στα ζώα, αλλά και η αποφυγή των τοξινών, νιωθοντας πιο υγιής, με περισσότερη ενέργεια και ευεξία», λέει με νόημα και απολαμβάνει ό,τι τραβάει η όρεξή της με διαφορετικό τρόπο.

Τα μυστικά της Κατερίνας Στικούδη για στητούς γλουτούς

Η συνταγή της: Σουβλάκι λαχανικών

Υλικά

• 1 πιπεριά πράσινη • 1 πιπεριά Φλωρίνης • 1 πιπεριά πορτοκαλί • 1 πιπεριά κίτρινη • 1 κρεμμύδι • Πατάτες τηγανητές ή ψητές • 1 πρέζα πάπρικα • Λίγο γιαούρτι σόγιας • 1 πρέζα αλάτι • 1 ντομάτα • 3 πιτάκια βρόμης (δες συνταγή δίπλα)

Εκτέλεση

Οι πατάτες μας μπορεί να είναι φρέσκιες και κομμένες σε λωρίδες ή προτηγανισμένες. Καλύτερα θα ήταν να τις ψήσουμε στο φούρνο, σε αντικολλητικό χαρτί για να είναι πιο υγιεινές. Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές, σε φέτες την ντομάτα και το κρεμμύδι. Τα προσθέτουμε στην πίτα μαζί με το γιαούρτι σόγιας, τις πατάτες και τυλίγουμε με το αντικολλητικό χαρτί ή το αλουμινόχαρτο. Καλή μας όρεξη!

Vegan VS Vegetarian

Οι vegan εξαλείφουν από τη διατροφή τους όλα τα ζωϊκά προϊόντα, ακόμα και τα γαλακτοκομικά. Οι vegetarian δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά έχουν στη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αβγά, το γάλα ή το γιαούρτι, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να γίνει από τα ζώα χωρίς να θανατωθούν.