Η συνταγή της ημέρας: Κόκορας κρασάτος με μακαρόνια - Πώς θα ροδίσει σωστά το κοτόπουλο χωρίς να ξεραθεί

Τα 6 μυστικά που πρέπει να ξέρεις

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Σάββατο 24/2 σήμερα και όσοι δεν έχετε σκεφτεί ακόμα τι καλό για φτιάξετε για το μεσημεριανό σας τραπέζι, σας έχουμε την λύση! Κόκορας κρασάτος με την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Δεν θα χάσετε! Είναι, μάλιστα, μία τέλεια λύση όταν έχετε καλεσμένους και θέλετε να τους εντυπωσιάσετε χωρίς πολλά πολλά.

Η πιο νόστιμη συνταγή για κόκορα κρασάτο

Υλικά

  • 1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πρέζα κανέλα τριμμένη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. κόκκινο λιαστό κρασί Πάρου
  • 2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
  • 2 πακέτα χοντρά μακαρόνια με τρύπα (παστίτσιου)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή τριμμένη

Δείτε επίσης: Τσιπούρες στο φούρνο από την Αργυρώ: Τα 10+1 μυστικά για να ψηθούν σωστά και να μην στεγνώσουν

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κόκορα.
  • Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
  • Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄.
  • Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
  • Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο-λίγο.
  • Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο).
  • Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.

Για τα μακαρόνια

  • Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  • Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  • Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα.
  • Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Δείτε πως να δένετε τις σάλτσες σας.
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.

Δείτε επίσης: Σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας: Τα 8 μυστικά της Αργυρώς για να βγει τραγανή και να τραβήξει την υγρασία της

Μυστικά

  • Τον αφήνουμε για τουλάχιστον 30-45΄, στον πάγκο της κουζίνας για να έχει θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα.
  • Καλό ρόδισμα στα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Πριν ροδίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
  • Αν αποψύξουμε κατεψυγμένο κόκορα και τον μαγειρέψουμε απαγορεύεται να το ξανακαταψύξουμε.
  • Αν ο κόκορας είναι χωριάτικος και φοβάστε ότι έχει σκληρό κρέας, τον βράζουμε για 30′- 40 να μισομαλακώσει και κρατάμε το ζωμό για να βράσουμε τα μακαρόνια.
  • Παλιά κρατούσαν το ζωμό (κοκορόζουμο) και τον σέρβιραν στους ξενύχτηδες των γάμων ζεστό, με λίγο λεμόνι για να δυναμώσουν και να συνεχίσουν το γλέντι.

Πηγή: argiro.gr