Κουλουράκια πορτοκαλιού της Αργυρώς - Τα 4 μυστικά για να βγουν αφράτα μετά το φούρνισμα

προσοχή στο πότε πρέπει να ρίξετε το χυμό από το πορτοκάλι

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κουλουράκια πορτοκαλιού της Αργυρώς - Τα 4 μυστικά για να βγουν αφράτα μετά το φούρνισμα

Εύκολα και τέλεια κουλουράκια πορτοκαλιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θυμίζουν σαν αυτά της γιαγιάς. Πως να τα φτιάξετε βήμα προς βήμα και τα 4 μυστικά που πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε να βγουν αφράτα και νόστιμα.

Πως να φτιάξετε τα κουλουράκια πορτοκαλιού της Αργυρώς

Υλικά

  • 3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. κανελόζουμο
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού (ή ½ πορτοκάλι - ½ λεμόνι)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1/4 φλ. τσίπουρο
  • 1½ φλ. σουσάμι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει

Δείτε επίσης: Εύκολη συνταγή για κέικ μαρμπρέ με βανίλια & σοκολάτα - Το μυστικό με το γιαούρτι για να είναι ζουμερό και όχι ξεραμένο στο εσωτερικό του

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα το κανελόζουμο, βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά.
  • Κρατάμε μισό φλιτζάνι κανελόζουμο και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι (1.200 γραμ.) με το μπέικιν πάουντερ.
  • Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι με σύρμα ή στο μίξερ, για 5 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε, το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε αρχικά το 1 κιλό αλεύρι και το υπόλοιπο λίγο – λίγο , όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμ. αλεύρι στο σύνολο).
  • Τα πλάθουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι.
  • Αραδιάζουμε τα κουλουράκια πορτοκαλιού σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τα 4 μυστικά για τα κουλουράκια
  • Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και επειδή αρχίζει αμέσως η αντίδραση πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή.
  • Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το λάδι πριν η ζύμη μπει στο φούρνο.
  • Καβουρδίζουμε το σουσάμι για έξτρα γεύση και άρωμα.
  • Όσο λιγότερο ζυμώνουμε την ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλουράκια πορτοκαλιού.
ΠΗΓΗ argiro.gr