Γεμιστά του πεντάλεπτου - Χωρίς κιμά και περιττή ταλαιπωρία, σαν αυτά της μαμάς
Μπορούν να τα φτιάξουν ακόμα και οι πιο αρχάριοι
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την συνταγή για τα πιο εύκολα και νόστιμα γεμιστά. Η ίδια τα ονομάζει του... πενταλέπου. Είναι χωρίς κιμά και έχουν την γεύση σαν αυτά που έφτιαχνε η μαμά μας.
Η συνταγή για τα γεμιστά του πενταλέπτου
Υλικά
- 5 ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
- 5 πιπεριές
- 1 πατάτα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 10 κ.σ. πλιγουρι
- 1/2 ματσ. μαϊντανό
- 1/2 ματσ. δυόσμο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Δείτε επίσης: Γαλατόπιτα Μάνης με φύλλο: Παραδοσιακή συνταγή με κρούστα καραμέλας στο τελείωμα της κρέμας
Εκτελεση
- Αφαιρούμε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές.
- Κόβουμε καπάκι – φέτα από την πιπεριά και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες.
- Αφαιρούμε καπάκι – φέτα κι από την ντομάτα και με κουτάλι, αδειάζουμε σε μπολ τη ψίχα, αν έχουν κοτσάνι το αφήνουμε επάνω για περισσότερο άρωμα.
Η γέμιση
- Αφήνουμε τα ζουμιά της ντομάτας και τους σπόρους και βάζουμε στο μπλέντερ μόνο τη ψίχα της.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα αλέθουμε.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι (10 κ.σ. όσα είναι και τα λαχανικά μας).
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα μισό ελαιόλαδο.
- Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, μαϊντανό και δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
Στο ταψί
- Γεμίζουμε τα λαχανικά μας κατά τα 3/4.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι τους.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τη πατάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε ανάμεσα τους
Ψήσιμο – Χρόνος
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 180 ºC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.