Πάσχα: Το κοκορέτσι αλλιώς - Η συνταγή από τα βάθη της Ρούμελης, δεν χρειάζεστε ψησταριά

Ζουμερό, λαχταριστό και καθόλου χρονοβόρο

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Ι (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Ι (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αν είστε από αυτούς που την Κυριακή του Πάσχα για τους δικούς σας λόγους δεν θα ψήσετε, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με την παρακάτω συνταγή σας αποκαλύπτει πως μπορείτε να φάτε το κοκορέτσι... αλλιώς!

Κοκορέτσι στο φούρνο, λοιπόν, και η συνταγή αυτή έρχεται από τα βάθη της Ρούμελης που εκεί δεν περιμένουν το Πάσχα για να φτιάξουν αυτόν τον μεζέ! Τον προτιμούν σχεδόν κάθε Κυριακή του χρόνου και όντως είναι λουκούμι.

Κοκορέτσι στο φούρνο - Τα υλικά που θα χρειαστείς

Δείτε επίσης: Πάσχα: 9 θαυματουργά μυστικά για να φτιάξεις την πιο τέλεια μαγειρίτσα φέτος την Ανάσταση

  • 1 αντεριά (αντεράκια) από αρνί
  • 1 συκωταριά από αρνί
  • Λίγα γλυκάδια από αρνί
  • 1 μπόλια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγη ρίγανη προαιρετικά

Εκτέλεση

Πάσχα: Το κοκορέτσι αλλιώς - Η συνταγή από τα βάθη της Ρούμελης, δεν χρειάζεστε ψησταριά
Argiro.gr

  1. Ψήνουμε το κοκορέτσι στο φούρνο για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να ψήσουν σε ανοιχτή φωτιά. Μπορείτε όμως να ψήσετε κοκορέτσι στη γάστρα ή στο ταψί. Η διαδικασία για να φτιάξεις κοκορέτσι στο φούρνο είναι ίδια.
  2. Πρώτα πλένουμε πολύ καλά την αντεριά. Γυρίζουμε τα έντερα τα μέσα έξω και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι (προαιρετικά στύβουμε λεμόνι στην αντεριά και την αφήνουμε στο ψυγείο να ασπρίσει).
  4. Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά.
  5. Κόβουμε τη συκωταριά σε μεγάλα κομμάτια, σαν μεγάλες μπουκιές σε μέγεθος 4 -5 εκατοστά.
  6. Τη βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  7. Βουτάμε την μπόλια σε χλιαρό νερό για να ανοίξει καλά, τη στραγγίζουμε και την απλώνουμε πάνω στη σανίδα κοπής.
  8. Κόβουμε μερικά μικρά κομμάτια μπόλιας (τα πιο χοντρά) για να περαστούν εναλλάξ στο κοκορέτσι με τους μεζέδες.
  9. Την υπόλοιπη την πιο λεπτή που μοιάζει αραχνοΰφαντη, την κρατάμε για το τελείωμα.
  10. Σε μικρή σούβλα μέχρι 35 εκ, περνάμε 2-3 κομμάτια συκωταριάς (εναλλάξ συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα) και ενδιάμεσα βάζουμε γλυκάδια, εναλλάξ με κομματάκια μπόλιας που θα βοηθήσουν το κοκορέτσι να κρατήσει υγρασία και να μη στεγνώσει.
  11. Αφού περάσουμε όλα τα υλικά στη σούβλα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ξανά. Το κοκορέτσι όσο ψήνεται και στάζει χάνει όλο το αλάτι. Κι ένα ανάλατο κοκορέτσι δεν είναι ποτέ νόστιμο.
  12. Ακουμπάμε τη σούβλα με το κοκορέτσι πάνω στην ανοιγμένη μπόλια.
  13. Προσεκτικά τυλίγουμε την μπόλια γύρω από το κοκορέτσι καλύπτοντάς το τελείως.
  14. Στερεώνουμε μια άκρη από το έντερο από τη μια άκρη της σούβλας στην άλλη και την τυλίγουμε σφιχτά γύρω από το κοκορέτσι στην αρχή κάνοντας οχτάρια πάνω κάτω και μετά τυλίγουμε σφιχτά όπως τυλίγουμε την καλούμπα του χαρταετού.
  15. Στερεώνουμε καλά στο τελείωμα την αντεριά.
  16. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά στο κοκορέτσι.
  17. Βάζουμε στο φούρνο κάτω κάτω ένα ταψί με λίγο νερό ώστε να στάζουν τα λίπη.
  18. Από πάνω βάζουμε σχάρα.
  19. Ακουμπάμε το κοκορέτσι στην σχάρα.
  20. Εγώ βάζω συνήθως αντί για νερό ένα ταψί με πατάτες λεμονάτες λαδορίγανη και όλη η νοστιμιά από το κοκορέτσι πέφτει μέσα στο ταψί με τις πατάτες.
  21. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στον αέρα τοποθετώντας το στη μεσαία σχάρα.
  22. Αφού κάψει καλά ο φούρνος και σβήσει η λυχνία βάζουμε το κοκορέτσι στο φούρνο.
  23. Στην αρχή θέλουμε μέτρια θερμοκρασία ώστε να αρχίσει να ψήνεται από μέσα προς τα έξω. Να βράζει δηλαδή το εσωτερικό για πολύ ώρα.
  24. Ψήνουμε έτσι στους 170 °C στον αέρα για 50′ περίπου.
  25. Μετά, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30′ γυρίζοντας τη σούβλα 2-3 φορές ώστε να ροδίσει ολόγυρα. Να γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο απέξω και μέσα καλοψημένο και ζουμερό χωρίς να στεγνώσει τελείως.

Γυρνώντας στο γκριλ τα τελευταία λεπτά ψησίματος θα πετύχετε ροδοκόκκινο τραγανό κοκορέτσι. Το κοκορέτσι είναι έτοιμο όταν πλέον οι φυσαλίδες ψησίματος στην επιφάνεια του έχουν μικρύνει τόσο που να μοιάζουν με αφρός σε όλη την επιφάνεια. Δείγμα ότι ψήθηκε σωστά μέχρι μέσα έχει στεγνώσει η πολύ υγρασία του, αλλά παραμένει ζουμερό και έχει απέξω γίνει ελαφρώς τραγανό.

Το κοκορέτσι ιδανικά σερβίρεται ζεστό όσο ακόμα οι μεζέδες είναι ζουμεροί και δεν έχει παγώσει το λίπος.

Εναλλακτικό ψήσιμο

Δείτε επίσης: Προσοχή: Αυτά είναι τα 5 λάθη που κάνεις όταν βάφεις τα πασχαλινά αυγά και σου βγαίνουν ένα χάλι

  1. Εναλλακτικά τυλίξτε το κοκορέτσι σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος βάλτε το σε ταψί ή σε γάστρα. Ψήστε στους 180 °C για 1 ώρα και μετά τοποθετήστε το σε σχάρα.
  2. Ψήστε για ακόμα 15′- 20′ να στραγγίσει το λίπος του και να ροδοκοκκινίσει.
Μυστικά
  • Η αντεριά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι προτιμότερο να είναι από μικρό κατσίκι. Αν δεν βρείτε τότε χρησιμοποιήστε από μικρό αρνί.
  • Οι μεζέδες από το κοκορέτσι δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλοι. Ιδανικά τους κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκατοστών ώστε να μην βγει χοντρό το κοκορέτσι.
  • Το ιδανικό κοκορέτσι είναι λεπτό σε πάχος και όταν κόβετε σε φέτα το ψημένο κοκορέτσι πρέπει να έχει μέγεθος μπουκιάς για να θεωρείται επιτυχημένο.
  • Φροντίστε να τυλίξετε καλά και να σφίξετε σφιχτά το έντερο γύρω από το κοκορέτσι να καλυφθεί τελείως εξωτερικά με το έντερο.
  • Δεν προσθέτουμε ποτέ ελαιόλαδο. Έχει αρκετό λίπος δικό του.
  • Στο κοκορέτσι δεν προσθέτουμε ποτέ λεμόνι ούτε καν στο σερβίρισμα.
  • Το καλό κοκορέτσι πρέπει να αφήνει γλυκά στο στόμα και όξινη επίγευση.
  • Επίσης δεν προσθέτουμε ποτέ σκόρδο.
  • Στη Στερεά Ελλάδα λένε ότι αν κάποιος βάλει σκόρδο λεμόνι και μυρωδικά στο κοκορέτσι το κάνει για να καλύψει ένα αποτυχημένο κοκορέτσι.
  • Το κοκορέτσι όταν ψήνεται πρέπει να στάζει το λίπος τους όποτε είναι απαραίτητο να ψηθεί σε σχάρα και να στάζουν τα υγρά του.
  • Θέλει συχνό γύρισμα στο φούρνο ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα.
  • Μπορείτε να ψήσετε και στις αντιστάσεις.
ΠΗΓΗ Argiro.gr