Πάσχα: Πώς θα αξιοποιήσετε το τσουρέκι που περίσσεψε - Η παραλλαγή του εκμέκ με κρέμα της Αργυρώς

Η τέλεια και πιο γευστική λύση!

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Πάσχα: Πώς θα αξιοποιήσετε το τσουρέκι που περίσσεψε - Η παραλλαγή του εκμέκ με κρέμα της Αργυρώς

Την περίοδο του Πάσχα το γλυκό, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, που οι περισσότεροι επιλέγουν να φτιάξουν ή να δώσουν ως δώρο στις επισκέψεις τους είναι το τσουρέκι. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να μείνει τελικά μεγάλη ποσότητα στο σπίτι και να μην ξέρετε τι να τα κάνετε. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει τη λύση. Θα φτιάξετε με αυτά εκμέκ!

Η συνταγή της Αργυρώς για το εκμέκ με το τσουρέκι που περίσσεψε

Υλικά

Για το εκμέκ με τσουρέκι

10 φέτ. τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Φλούδα λεμονιού

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1½ lt φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 10 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 50 γρ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

  • 600 γρ. σαντιγί
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
  • Κανέλα

Δείτε επίσης: Μαγειρίτσα παριανή: Το κόλπο με το αυγολέμονο και το μυστικό για να φύγει η μυρωδιά του κρέατος από το σπίτι

Εκτέλεση

  • Το τσουρέκι καλύτερα να είναι 3-4 ημερών.
  • Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.
  • Αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.
  • Ψήνουμε στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.
  • Βράζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.
  • Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.
  • Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.

Δείτε επίσης: Τζιγεροσαρμάδες: Ο μεζές που δεν πρέπει να λείπει από το πασχαλινό τραπέζι - Το μυστικό με την κρούστα γιαουρτιού

Για την κρέμα με μαστίχα

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.
  • Σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
  • Αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα να λιώσει.
  • Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.
  • Έπειτα βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Το βγάζουμε από το ψυγείο και κάνουμε μία στρώση τη σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε το εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.

Πηγή: argiro.gr