Πάσχα: Πώς θα αξιοποιήσετε το τσουρέκι που περίσσεψε - Η παραλλαγή του εκμέκ με κρέμα της Αργυρώς
Η τέλεια και πιο γευστική λύση!
Την περίοδο του Πάσχα το γλυκό, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, που οι περισσότεροι επιλέγουν να φτιάξουν ή να δώσουν ως δώρο στις επισκέψεις τους είναι το τσουρέκι. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να μείνει τελικά μεγάλη ποσότητα στο σπίτι και να μην ξέρετε τι να τα κάνετε. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει τη λύση. Θα φτιάξετε με αυτά εκμέκ!
Η συνταγή της Αργυρώς για το εκμέκ με το τσουρέκι που περίσσεψε
Υλικά
Για το εκμέκ με τσουρέκι
10 φέτ. τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
Για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Φλούδα λεμονιού
Για την κρέμα μαστίχας
- 1½ lt φρέσκο γάλα
- 2 βανίλιες
- 120 γρ. ζάχαρη
- 160 γρ. άνθος αραβοσίτου
- 10 γρ. κορν φλάουρ
- 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 50 γρ. βούτυρο
Για το γαρνίρισμα
- 600 γρ. σαντιγί
- 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
- Κανέλα
Δείτε επίσης: Μαγειρίτσα παριανή: Το κόλπο με το αυγολέμονο και το μυστικό για να φύγει η μυρωδιά του κρέατος από το σπίτι
Εκτέλεση
- Το τσουρέκι καλύτερα να είναι 3-4 ημερών.
- Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.
- Αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.
- Ψήνουμε στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.
- Βράζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.
- Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.
- Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.
Δείτε επίσης: Τζιγεροσαρμάδες: Ο μεζές που δεν πρέπει να λείπει από το πασχαλινό τραπέζι - Το μυστικό με την κρούστα γιαουρτιού
Για την κρέμα με μαστίχα
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.
- Σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα να λιώσει.
- Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.
- Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.
- Έπειτα βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει.
- Το βγάζουμε από το ψυγείο και κάνουμε μία στρώση τη σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού.
- Λίγο πριν σερβίρουμε το εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.
Πηγή: argiro.gr