Τζιγεροσαρμάδες: Ο μεζές που δεν πρέπει να λείπει από το πασχαλινό τραπέζι - Το μυστικό με την κρούστα γιαουρτιού

Η συνταγή της Αργυρώς που θα μείνει αξέχαστη σε όποιον τη δοκιμάσει

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Ένας από τους ωραιότερους μεζέδες για το πασχαλινό τραπέζι είναι οι τζιγεροδαρμάδες και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την τέλεια συνταγή για να τους πετύχετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη.

Πώς θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους τζιγεροσαρμάδες

Υλικά

Για τους τζιγεροσαρμάδες

  • 2 συκωταριές αρνίσιες (από μικρό αρνί)
  • 2-3 μπόλιες αρνίσιες
  • 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα πλυμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 1/2 ματσ. δυόσμο φρέσκο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 5-6 πατάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Δείτε επίσης: Μαγειρίτσα παριανή: Το κόλπο με το αυγολέμονο και το μυστικό για να φύγει η μυρωδιά του κρέατος από το σπίτι

Για την κρούστα

  • 400 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Εκτέλεση

Για τους τζιγεροσαρμάδες

  • Πρώτα ζεματάμε τις συκωταριές για 6 με 7 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τις συμφύσεις και τις ψιλοκόβουμε όσο πιο πολύ γίνεται.
  • Βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη την ψιλοκομμένη συκωταριά και προσθέτουμε το τριμμένο ξερό κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι, το λάδι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά.
  • Βουτάμε τις μπόλιες σε ζεστό νερό για ν’ ανοίξουν. Όχι σε καυτό νερό γιατί θα διαλυθούν.
  • Τις απλώνουμε στον πάγκο και αφού αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια, τις κόβουμε σε τετράγωνα μεγάλα κομμάτια.
  • Παίρνουμε μια κουτάλα της σούπας ή ένα φλιτζάνι του τσαγιού και βάζουμε μέσα 1 κομμάτι μπόλια (πρέπει να περισσεύει απ’ το χείλος για να καλύψουμε όλο τον τζιγεροσαρμά).
  • Γεμίζουμε την κουτάλα ή το φλιτζάνι με γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα την μπόλια που περισσεύει κλείνοντας καλά τη γέμιση.
  • Αναποδογυρίζουμε το σαρμά σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Φανταστείτε έναν μεγάλο σφαιρικό ντολμά.
  • Αφού τελειώσουμε με όλους τους τζιγεροσαρμάδες, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις μπήγουμε ενδιάμεσα στους σαρμάδες.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  • Περιχύνουμε με 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό τις πατάτες.

Δείτε επίσης: Ντολμαδάκια γιαλαντζί: Το μυστικό στη γέμιση για να βγουν αφράτα - Πώς θα τυλίξετε σωστά το φύλλο για να μην ανοίξει στο μαγείρεμα

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με σκεπασμένο το ταψί για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Δεν χρειάζονται υγρά στο ταψί γιατί οι σαρμάδες θα βγάλουν τα δικά τους.
  • Αφού ψηθούν, χτυπάμε καλά με σύρμα τ’ αυγά με το γιαούρτι και λίγο αλάτι.
  • Περιχύνουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρούστα γιαουρτιού.

Εναλλακτικά

  • Μπορούμε αντί για ατομικούς σαρμάδες να φτιάξουμε ένα μεγάλο ρολό.

Πηγή: argiro.gr