Τζιγεροσαρμάδες: Ο μεζές που δεν πρέπει να λείπει από το πασχαλινό τραπέζι - Το μυστικό με την κρούστα γιαουρτιού
Η συνταγή της Αργυρώς που θα μείνει αξέχαστη σε όποιον τη δοκιμάσει
Ένας από τους ωραιότερους μεζέδες για το πασχαλινό τραπέζι είναι οι τζιγεροδαρμάδες και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την τέλεια συνταγή για να τους πετύχετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη.
Πώς θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους τζιγεροσαρμάδες
Υλικά
Για τους τζιγεροσαρμάδες
- 2 συκωταριές αρνίσιες (από μικρό αρνί)
- 2-3 μπόλιες αρνίσιες
- 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα πλυμένο
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 2 αυγά
- 1/2 ματσ. δυόσμο φρέσκο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 5-6 πατάτες
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Δείτε επίσης: Μαγειρίτσα παριανή: Το κόλπο με το αυγολέμονο και το μυστικό για να φύγει η μυρωδιά του κρέατος από το σπίτι
Για την κρούστα
- 400 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
- 2 αυγά
- 1 πρέζα/ες αλάτι
Εκτέλεση
Για τους τζιγεροσαρμάδες
- Πρώτα ζεματάμε τις συκωταριές για 6 με 7 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τις συμφύσεις και τις ψιλοκόβουμε όσο πιο πολύ γίνεται.
- Βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη την ψιλοκομμένη συκωταριά και προσθέτουμε το τριμμένο ξερό κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι, το λάδι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Βουτάμε τις μπόλιες σε ζεστό νερό για ν’ ανοίξουν. Όχι σε καυτό νερό γιατί θα διαλυθούν.
- Τις απλώνουμε στον πάγκο και αφού αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια, τις κόβουμε σε τετράγωνα μεγάλα κομμάτια.
- Παίρνουμε μια κουτάλα της σούπας ή ένα φλιτζάνι του τσαγιού και βάζουμε μέσα 1 κομμάτι μπόλια (πρέπει να περισσεύει απ’ το χείλος για να καλύψουμε όλο τον τζιγεροσαρμά).
- Γεμίζουμε την κουτάλα ή το φλιτζάνι με γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα την μπόλια που περισσεύει κλείνοντας καλά τη γέμιση.
- Αναποδογυρίζουμε το σαρμά σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Φανταστείτε έναν μεγάλο σφαιρικό ντολμά.
- Αφού τελειώσουμε με όλους τους τζιγεροσαρμάδες, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις μπήγουμε ενδιάμεσα στους σαρμάδες.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
- Περιχύνουμε με 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό τις πατάτες.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με σκεπασμένο το ταψί για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Δεν χρειάζονται υγρά στο ταψί γιατί οι σαρμάδες θα βγάλουν τα δικά τους.
- Αφού ψηθούν, χτυπάμε καλά με σύρμα τ’ αυγά με το γιαούρτι και λίγο αλάτι.
- Περιχύνουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρούστα γιαουρτιού.
Εναλλακτικά
- Μπορούμε αντί για ατομικούς σαρμάδες να φτιάξουμε ένα μεγάλο ρολό.
Πηγή: argiro.gr