Το πιο τραγανό ψητό κοτόπουλο στο φούρνο - Το μυστικό της Αργυρώς για να βγει ζουμερό μέσα και ξεροψημένο έξω

Μην κάνετε λάθος ούτε σε ένα βήμα

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Το πιο τραγανό ψητό κοτόπουλο στο φούρνο - Το μυστικό της Αργυρώς για να βγει ζουμερό μέσα και ξεροψημένο έξω

Ένα από τα αγαπημένα φαγητά είναι το κοτόπουλο στο φούρνο. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν μας έχει την συνταγή ώστε να βγει ζουμερό μέσα και με τραγανή πέτσα στο εξωτερικό του. Αυτά είναι τα μυστικά!

Πως να φτιάξεις το κοτόπουλο στο φούρνο της Αργυρώς

Υλικά

  • 1 (1.300 γραμμ.) κοτόπουλο ολόκληρο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κ.σ. μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο
  • 2½ κ.σ. εστραγκόν ή άλλο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας σας ψιλοκομμένο
  • 1/2 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Δείτε επίσης: Οι 8 χρυσοί κανόνες για την πιο τέλεια μπριζόλα - Πως να βγει με κρούστα απέξω και ζουμερή μέσα, σύμφωνα με την Αργυρώ

Εκτέλεση

  • Για το κοτόπουλο στο φούρνο, προθερμαίνουμε πρώτα πολύ καλά το φούρνο στους 230°C σε αέρα.
  • Αφήνουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα μπολάκι, βάζουμε το σκόρδο, το βούτυρο, τις 2 κ.σ. εστραγκόν και αρκετό αλατοπίπερο.
  • Τα αναμειγνύουμε με πιρούνι να ενωθούν.
  • Παίρνουμε το μείγμα στα δάχτυλα και αλείφουμε πολύ καλά την κοιλιά του κοτόπουλου με το χέρι μας.
  • Τοποθετούμε και τις φέτες λεμονιού στο εσωτερικό του. Ρίχνουμε στη χούφτα μας το ελαιόλαδο και αλείφουμε καλά το κοτόπουλο, για να κάνει τραγανή κρούστα με το ψήσιμο.
  • Λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο το ταψάκι. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά το κοτόπουλο.
  • Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, και ψήνουμε ακριβώς 45΄, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το φούρνο.
  • Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, με προσοχή, το ανασηκώνουμε και αδειάζουμε στο ταψί ό,τι υγρό υπάρχει στο εσωτερικό του καθώς και τις φέτες λεμονιού.
  • Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για 15΄, μέχρι να ανακτήσει τα υγρά του ψησίματος που βγαίνουν στην επιφάνειά του με το ψήσιμο με τη μορφή φυσαλίδων.
  • Ανασηκώνουμε το ταψί από τη μια πλευρά και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το περισσότερο λίπος.
  • Τοποθετούμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας και στύβουμε μέσα στα κατακάθια, το χυμό από 1/2 λεμόνι. Προσθέτουμε και το κρασί.
  • Ανακατεύουμε ξύνοντας το ταψί με σπάτουλα και αφήνουμε να πυκνώσει η σάλτσα και να μειωθεί ο όγκος της.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τη μισή κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν για περισσότερο άρωμα. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε στη σάλτσα ό,τι υγρό έχει βγάλει το κοτόπουλο στην πιατέλα που το φυλάμε.
  • Κόβουμε σε μερίδες το κοτόπουλο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας (δείτε εδώ πως να φτιάξετε σπιτικό).
ΠΗΓΗ argiro.gr