Σαρδέλες στον φούρνο: Πως να σας βγει τραγανή η κρούστα - 8 μυστικά για να τις πετύχουν μέχρι και οι αρχάριες στην κουζίνα

Θα γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Σαρδέλες στον φούρνο: Πως να σας βγει τραγανή η κρούστα - 8 μυστικά για να τις πετύχουν μέχρι και οι αρχάριες στην κουζίνα

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι γεμάτο από αρώματα και γεύσεις που ξυπνούν τις αισθήσεις μας και μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση και στη θάλασσα. Τι καλύτερο από μια απλή, υγιεινή και γευστική συνταγή που εκμεταλλεύεται τα φρέσκα υλικά της εποχής; Οι σαρδέλες φούρνου είναι μια παραδοσιακή επιλογή που συνδυάζει την ευκολία με την αυθεντική γεύση της ελληνικής κουζίνας. Πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα, οι σαρδέλες αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε, πέρα από την πιο εύκολη συνταγή, τα μυστικά για να φτιάξετε τις πιο νόστιμες σαρδέλες φούρνου, χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα υλικά της εποχής και μερικά απλά, αλλά αποτελεσματικά, βήματα. Είτε πρόκειται για ένα οικογενειακό δείπνο στην αυλή είτε για μια χαλαρή βραδιά με φίλους δίπλα στη θάλασσα, αυτή η συνταγή θα φέρει τις γεύσεις του καλοκαιριού στο πιάτο σας και θα σας ταξιδέψει σε γαστρονομικές απολαύσεις που θυμίζουν ελληνικά νησιά και μεσογειακές παραλίες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας φέρουμε το άρωμα του καλοκαιριού στην κουζίνα μας!

Τι θα χρειαστείς για τις σαρδέλες φούρνου

  • 1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες

Για την κρούστα

  • 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
  • 1½ φλιτζ. τσαγ. παξιμάδι κρίθινο, τριμμένο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το γαρνίρισμα

  • 1 λεμόνι κομμένο, σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

καλοκαιρινές συνταγές με ψάρια

Δείτε επίσης: Γαύρος μαρινάτος: Τα μυστικά για το σωστό μαρινάρισμα - Πώς θα αποφύγετε το κλασικό λάθος

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 °,C στον αέρα.
  2. Βάλτε τα υλικά για την κρούστα σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα καλά με ένα κουτάλι μέχρι να έχετε ομοιογενές μείγμα.
  3. Βάλτε το μείγμα της κρούστας σε ένα πυρέξ μήκους 24 εκ. και απλώστε το με τα χέρια σας πολύ καλά, για να καλύψει όλη τη βάση του σκεύους. Απλώστε από πάνω τις σαρδέλες έτσι ώστε να καλυφθεί το μείγμα. Ραντίστε τις με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  4. Βάλτε το πυρέξ στο φούρνο και ψήστε για 15΄-20΄ στη μεσαία σχάρα.
  5. Βγάλτε τις από το φούρνο, γαρνίρετε με τις φέτες του λεμονιού και σερβίρετε.
Έξυπνη ιδέα
  • Βάλτε στη βάση του πυρέξ μια λεπτή στρώση από πατάτες κομμένες με μαντολίνο, και τοποθετήστε επάνω τις σαρδέλες.
Τα μυστικά της επιτυχίας

Σαρδέλες στον φούρνο

  1. Φρέσκες σαρδέλες: Η φρεσκάδα των σαρδελών είναι το κλειδί. Επιλέξτε σαρδέλες που έχουν λαμπερά μάτια και καθαρή οσμή θαλασσινών.
  2. Καθάρισμα: Αφαιρέστε τα λέπια και τα εσωτερικά των σαρδελών. Ξεπλύνετε τις καλά με κρύο νερό και στραγγίστε τις.
  3. Μαρινάδα: Φτιάξτε μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού, σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, και λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τις σαρδέλες να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε να απορροφήσουν τα αρώματα.
  4. Στρώσιμο στο ταψί: Τοποθετήστε τις σαρδέλες σε μονή στρώση σε ένα ταψί, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φέτες λεμονιού και ντομάτας από πάνω.
  5. Προσθήκη λαχανικών: Μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές και πατάτες για επιπλέον γεύση.
  6. Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Ψήστε τις σαρδέλες για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να είναι τραγανές και να έχουν αποκτήσει ωραίο χρώμα.
  7. Τελικές πινελιές: Μόλις βγουν από τον φούρνο, ρίξτε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  8. Συνοδευτικά: Σερβίρετε τις σαρδέλες με φρέσκο ψωμί, μια σαλάτα από χόρτα ή μια χωριάτικη σαλάτα για ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.