Αυτή η καρυδόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θυμίζει αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά μας και λατρεύαμε να τρώμε. Πρόκειται για να ένα παραδοσιακό γλυκό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλες. Για ποιο λόγο όμως δεν πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο πριν ψηθεί

Η συνταγή για την καρυδόπιτα της Αργυρώς

Υλικά

  • 7 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • Στερεά υλικά
  • 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 30 γρ. κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι
  • 2 κ.σ. κονιάκ

Δείτε επίσης: Κέικ χωρίς μίξερ και ζάχαρη – Στη γεύση μοιάζει με κανονικό αλλά έχει πολύ λιγότερα λιπαρά

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  • Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.

Το μιγμα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα–φουέ ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά.
  • Χτυπάμε μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.
  • Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου το χτύπημα, ώσπου να γίνει το μίγμα κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.
  • Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα στερεά υλικά .
  • Τα αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και το ηλιέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά.
  • Προαιρετικά ρίχνουμε 125 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα..

Στο ταψι

  • Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο σε μακρόστενο ταψί 25Χ35 εκ. ή στρογγυλό ταψί με διάμετρο 32 εκ..
  • Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.

Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος

  • Ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.
  • Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μικρή κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε μία φορά τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 – 5′ μετρώντας το χρόνο από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά.
  • Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό για 15′.
  • Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
  • Αφήστε τη να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε τη σε κομμάτια.
  • Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε επικάλυψη σοκολάτας και να τη στρώσετε πάνωτου.

Για την επικάλυψη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ 200 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Βράζουμε 150γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά).
  • Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα να γυαλίσει, να πυκνώσει, να γίνει βελούδινη.
  • Έπειτα περιχύνουμε το γλυκό και αφήνουμε να σταθεί και να στερεοποιηθεί.
  • Τέλος, πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα ή κομμάτια καρυδιού.

ΠΗΓΗ

argiro.gr