Το συγκεκριμένο φαγητό είναι τέλειο για το Κυριακάτικο ή ακόμη και το γιορτινό σας τραπέζι. Μπορεί η προετοιμασία του να είναι λίγο χρονοβόρα, όμως το κάλο πράγμα αργεί να γίνει! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει για ακόμη μία φορά τη λύση για μοσχάρι στη γάστρα με δύο ιδιαίτερα υλικά τα οποία χαρίζουν γεύση αλλά και άρωμα στο κρεάς μας.

Δείτε επίσης: Παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι και καβουρδισμένα αμύγδαλα

Υλικά

Για τη μαρινάδα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1.200 γρ. μοσχάρι χτένι σπάλας σπαλομίτα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1/4 φλ. κρέμα βαλσαμικό
  • 1/4 φλ. ξίδι
  • 1-2 κλων. κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • Για το κρέας
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 6 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 15 δαμάσκηνα
  • 15 βερίκοκα
  • 15 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρύζι για το σερβίρισμα

Για το μαρινάρισμα

Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα την προετοιμασία για το μοσχάρι στη γάστρα, μαρινάροντας το κρέας.

  • Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρές μερίδες με ένα μαχαίρι και το βάζουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τα βότανα, το ξίδι, την κρέμα βαλσαμικό, το κρασί και σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε από 4 ώρες έως μια νύχτα στο ψυγείο.

Για το μοσχάρι στη γάστρα

  • Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα.
  • Φυλάμε στην άκρη την μαρινάδα, θα μας χρειαστεί για το μοσχάρι στη γάστρα.
  • Ταμπονάρουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
  • Το αλευρώνουμε.
  • Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 και τα αφήνουμε στο ελαιόλαδο να μαραθούν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα.
  • Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια κρέατος, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Όσα κομμάτια κρέας είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού και τέλος περιχύνουμε με την μαρινάδα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά.

Για το ψήσιμο

  • Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα ή άλλο πυράντοχο σκεύος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το σκέπασμα, προσθέτουμε τα κάστανα και τα αποξηραμένα φρούτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά.
  • Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο.
  • Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.
  • Το σερβίρουμε με ρύζι.
  • Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο. Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.

Πηγή: argiro.gr