Για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη στιγμή “χτυπήσει” η λιγούρα και ανάλογα τα γούστα σας, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την πιο ωραία συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα. Δεν θέλει πάνω από μισή ώρα προετοιμασία και πραγματικά θα σας ανταμείψει.

Δείτε επίσης: Πρωτοχρονιάτικη πίτα: Το tip για να κάνεις τη γέμιση αφράτη και σπυρωτή!

Υλικά

Για την παραδοσιακή βασιλόπιτα

  • 1/2 kg αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το baking powder.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
  • Ρίχνουμε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  • Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα ταψί Νο 30 και στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και χτυπάμε ελαφρά να φύγει ο αέρας.
  • Προσθέτουμε το φλουρί για τη βασιλόπιτα.
  • Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμυγδάλου.

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στο ταψί και την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα, για να κρυώσει.
  • Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.
  • Αφράτη και λαχταριστή, θα φέρει τύχη στο σπιτικό σας και πολλά χαρούμενα χαμόγελα στους αγαπημένους σας. Φτιάξτε τη φέτος και θα με θυμηθείτε!
  • Δείτε το μυστικό μου για την πιο αφράτη βασιλόπιτα και πάρτε ιδέες για υπέροχες συνταγές για το γιορτινό τραπέζι.

Πηγή: argiro.gr