Για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη στιγμή “χτυπήσει” η λιγούρα και ανάλογα τα γούστα σας, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την πιο ωραία συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα. Δεν θέλει πάνω από μισή ώρα προετοιμασία και πραγματικά θα σας ανταμείψει.
Δείτε επίσης: Πρωτοχρονιάτικη πίτα: Το tip για να κάνεις τη γέμιση αφράτη και σπυρωτή!
Υλικά
Για την παραδοσιακή βασιλόπιτα
- 1/2 kg αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 2 φλ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 φλ. γάλα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ. κονιάκ
- 1 βανίλια
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το baking powder.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
- Ρίχνουμε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα ταψί Νο 30 και στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί.
- Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και χτυπάμε ελαφρά να φύγει ο αέρας.
- Προσθέτουμε το φλουρί για τη βασιλόπιτα.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήσιμο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στο ταψί και την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα, για να κρυώσει.
- Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.
- Αφράτη και λαχταριστή, θα φέρει τύχη στο σπιτικό σας και πολλά χαρούμενα χαμόγελα στους αγαπημένους σας. Φτιάξτε τη φέτος και θα με θυμηθείτε!
- Δείτε το μυστικό μου για την πιο αφράτη βασιλόπιτα και πάρτε ιδέες για υπέροχες συνταγές για το γιορτινό τραπέζι.
Πηγή: argiro.gr