Με καρότο, ντομάτα & κρεμμύδι - Εύκολη συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες από τη Μαίρη Συνατσάκη για μωράκια χωρίς δόντια (Βίντεο)

Έτσι μεγαλώνει η κορούλα της, Ολίβια

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
mairiboo - Instagram
mairiboo - Instagram

Η Μαίρη Συνατσάκη ανήκει στην κατηγορία των μαμάδων εκείνων, που προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδάκια τους ακολουθώντας νέες και πιο σύγχρονες μεθόδους τους με το ''Baby Led Weaning'' να είναι μία από αυτές.

Όπως έχουμε δει πολλές μαμάδες στο instagram προβάλλουν μέσα από βίντεο τη διαδικασία, κατά την οποία το παιδί τους μαθαίνει να κάθεται στο καρεκλάκι του και να τρώει μόνο του την τροφή, που του παρέχει η μαμά ή ο μπαμπάς του.

Με ένα βίντεο στο instagram λοιπόν τη Δευτέρα (30/10), η Μαίρη Συνατσάκη μοιράστηκε με τους φίλους της τη συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες, που φτιάχνει για την κόρη της, η οποία είναι κατάλληλη για μωράκια, που δεν έχουν βγάλει ακόμα δόντια και στη συνέχεια θα της την έδινε να την φάει με τον τρόπο αυτό (δείτε εδώ τη συνταγή σε ψημένη εκδοχή).

Η συνταγή της Μαίρης Συνατσάκη για εύκολους κολοκυθοκεφτέδες

«4 μεγάλοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου! (Κατάλληλοι από 6 μηνών)

  • 1 μεγάλο κολοκύθι ή 2 μικρότερα
  • 1 καρότο
  • 1 μικρή ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100γρ ανθότυρο ή μανούρι
  • 50γρ αλεσμένη βρώμη
  • 1 αυγό (μπορείτε και να μην το βαλετε)
  • Μυρωδικά αν έχετε εσεις, εγώ δεν είχα
  • Για μισή ώρα στο φούρνο στους 190 βαθμούς

Καλή επιτυχια Ελλάδα!», έγραψε η Μαίρη Συνατσάκη.

Τα οφέλη του Baby Led Weaning

Το Baby-led Weaning (BLW για συντομία), στα ελληνικά μεταφράζεται ως απογαλακτισμός καθοδηγούμενος από το παιδί. Πρόκειται ουσιαστικά ως εναλλακτικός τρόπος εισαγωγής στις στερεές τροφές, όταν το μωρό κλείσει τους 6 μήνες ή όταν είναι αναπτυξιακά έτοιμο.

Είναι μία σχετικά καινούργια μέθοδος διατροφής του βρέφους, που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Αγγλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά κερδίζει συνεχώς έδαφος σε παγκόσμια κλίμακα. Σε τι υπερτερεί σε σχέση με την κλασική μέθοδο σίτισης; Τι λένε οι οργανισμοί υγείας και ποιοι είναι οι συνηθισμένοι προβληματισμοί των γονιών; Είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν παρακάτω.

Μαμάδες που έχουν ασχοληθεί και έχουν ψάξει αυτή τη μέθοδο, είναι συνήθως μαμάδες που θηλάζουν το μωρό τους, καθώς ο θηλασμός εξυπηρετεί τη βασική προϋπόθεση του BLW: το μωρό κρατάει τα «ηνία» στη διατροφή του, δηλαδή αποφασίζει μόνο του πόσο και εάν θα φάει.

Κι αν αυτό είναι κάτι που τρομοκρατεί τους περισσότερους γονείς, για το πως δηλαδή θα καταφέρει να πάρει βάρος ένα μωρό που τρέφεται με αυτόν τον τρόπο, έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά από την άλλη υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, που αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στις δυτικές κοινωνίες.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν χρειάζεται επιπλέον χρόνος για την προετοιμασία του βρεφικού γεύματος, αφού μπορούν να σιτιστούν από το φαγητό της οικογένειας, φροντίζοντας πάντα να έχει την κατάλληλη σύσταση και να μην έχει γίνει προσθήκη αλατιού.

Αυτό βέβαια είναι κάτι που εξυπηρετεί μία ακόμα παράμετρο: εκθέτουμε το μωρό σε τρόφιμα στην κανονική τους μορφή, για παράδειγμα τους προσφέρουμε μπρόκολο και γνωρίζουν πως μοιάζει και τι γεύση έχει, σε αντίθεση με το να προσφέρουμε έναν πολτό με διάφορα λαχανικά.

Επομένως, ίσως αποτελεί τεχνική που να ενισχύει την πρόσληψη μεγαλύτερης ποικιλίας τροφών αργότερα στη νηπιακή ηλικία, «δύσκολη» ηλικία για εισαγωγή νέων τροφίμων. Άλλα πιθανά οφέλη της μεθόδου αυτής είναι το μειωμένο άγχος που εκφράζουν οι μητέρες για την κατανάλωση φαγητού και ότι δίνεται η δυνατότητα στο βρέφος να εξασκήσει τη συνεργασία χεριού-ματιού.

Πηγή: Littlehandsblw