Φωτιά Παπανικολάου: Δεύτερος νεκρός - Υπέκυψε στα τραύματά του

Τι συνέβη;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φωτιά Παπανικολάου: Δεύτερος νεκρός - Υπέκυψε στα τραύματά του

Το πρωί της Τετάρτης (6/4) κατέληξε ένας ακόμη ασθενής στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ύστερα από την φωτιά που ξέσπασε την ίδια μέρα.

Δεύτερος νεκρός στο νοσοκομείο Παπανικολάου εξαιτίας της φωτιάς

Η φωτιά ξέσπασε στην πτέρυγα Covid και ο δεύτερος νεκρός βρισκόταν ανάμεσα στους πέντε τραυματίες που βρέθηκαν μετά την έκρηξη. Πρόκειται για έναν 52χρονο που υπέκυψε στα εγκαύματά του και ο οποίος ακολούθησε τον θάνατο του 79χρονου.

Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 52χρονος λίγο πριν χάσει τη ζωή του αποκάλυψε στον Σταύρο Τρύφων, διευθυντή Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ, πως η αιτία της φωτιάς στο 206, ήταν το κινητό τηλέφωνο του ίδιου το οποίο εξερράγη, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις προηγούμενες πληροφορίες που ήθελαν την φωτιά να ξεσπά λόγω τσιγάρου.

Ο συγκεκριμένος γιατρός του νοσοκομείου ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε μόλις αντιλήφθηκε ότι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο της Β’ Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, την πτέρυγα δηλαδή που λειτουργεί ως μονάδα για τον covid και, μάλιστα, είχε επαφή με τους ασθενείς του δωματίου.

«Πρόλαβε να μου πει ότι «έσκασε στα χέρια μου το κινητό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορώ να πω ότι αυτή είναι ή δεν είναι η αιτία, αλλά σας μεταφέρω αυτό που είπε ο ασθενής. Η πιθανότητα να άναψε τσιγάρο δεν μπορεί να αποκλειστεί και δεν πρέπει να βιαστούμε να πούμε ότι ξέρουμε την αίτια», τόνισε ο κ. Τρύφων.

«Σαν να έπεσε βόμβα...» - Οι πρώτες δηλώσεις του διευθυντή του Παπανικολάου για τη φωτιά

Ένας νεκρός και δύο εγκαυματίες ήταν μέχρι πρότινος ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε στις 9 το πρωί σε θάλαμο ασθενών με COVID-19, στον 2ο όροφο του «πέτρινου» κτιρίου, όπου στεγάζεται η Β' Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Και οι τρεις ασθενείς φαίνεται να νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Αμέσως σήμανε συναγερμός από το σύστημα πυρασφάλειας του Νοσοκομείου και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα.

Πυκνός καπνός κάλυψε το «πέτρινο» κτίριο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προέβησαν στην εκκένωσή του, απομακρύνοντας - με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού - συνολικά 38 ασθενείς, μεταφέροντας τους σε ασφαλές σημείο. Μέσα στο φλεγόμενο θάλαμο εντοπίστηκε απανθρακωμένος ένας ασθενής, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο πρώτος, και σε απλή πτέρυγα, ο δεύτερος.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός. Για «μεγάλη» και «δύσκολη» φωτιά, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος, Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης. «Στον θάλαμο αναπτύχθηκε πυροθερμικό φορτίο, έπεσαν σοβάδες...» είπε και συνεχάρη τους συναδέλφους τους για την άμεση κινητοποίηση.

Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.