Αντί για μαγιό, βγάλτε ομπρέλες - Τι λένε τα Μερομήνια για τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου

Ωχ...

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μπορεί μπροστά μας να έχουμε ακόμα λίγο καιρό μέχρι να μπει το καλοκαίρι και ίσως τα τριήμερα που έρχονται να είναι αυτά που υπάρχουν στο μυαλό μας, ωστόσο θέλουμε να ξέρουμε πως θα μας "συμπεριφερθεί" ο καιρός τους τρεις μήνες πριν μπει το φθινόπωρο ξανά και γι' αυτό φρόντισε να μας ενημερώσει ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας με τα μερομήνια (δείτε εδώ τι λένε τα μερομήνια για τον καιρό την πρωτομαγιά).

Τι λένε τα μερομήνια για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού

Ιούνιος

1/2 έως 7: Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, τοπική αστάθεια κυρίως σε ορεινά τμήματα του εσωτερικού κορμού και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

8 έως 16/17: Σταδιακά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια.

18 έως 24: Βελτιωμένος με αρκετή ηλιοφάνεια. Αστάθεια σε Μακεδονία, Ήπειρο και πιθανώς δυτικά ηπειρωτικά. Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

25 έως τέλος Ιουνίου: Καλοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα. Υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα σταδιακά. Νοτιάδες.

Ιούλιος

1 έως 5/6: Αστάθεια μόνο στα βορειοδυτικά τμήματα. Κανονικές θερμοκρασίες στα βόρεια, υψηλές στα κεντρικά και νότια, έως πολύ υψηλές στα νοτιοανατολικά.

7 έως 12: Καλοκαιρία. Ήπιες έως τοπικά υψηλές θερμοκρασίες στα νότια και την Κρήτη.

13/14 έως 20: Ηλιοφάνεια. Αστάθειες σε ορεινά τμήματα κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας. Υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην Πελοπόννησο και τα δυτικά.

21/22 έως τέλος Ιουλίου: Σταδιακά αρκετή υγρασία. Αστάθεια σε ορεινά τμήματα κυρίως του εσωτερικού κορμού και πιθανές μπόρες στη Μακεδονία. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Πιθανώς επίπεδα καύσωνα.

Αύγουστος

1 έως 16/17: Ιδιαίτερα μακρά περίοδος με παρατεταμένες ζέστες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα ισχυρού καύσωνα. Πιθανή αφρικανική σκόνη.

18 έως 22: Ζεστός και υγρός στα νοτιοανατολικά και ανατολικά κυρίως τμήματα. Πτώση θερμοκρασία στη Μακεδονία και τα βορειοδυτικά τμήματα. Ισχυρές πιθανές καταιγίδες σε κεντρικά και βόρεια τμήματα.

23/24 έως τέλος Αυγούστου: Καύσωνα στη χώρα εκ νέου. Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες προς το τέλος της περιόδου. Νοτιάδες.