Το Threads έφτασε στην Ελλάδα - Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Το αντίπαλον δέος του Twitter

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
NDP
NDP

Αν και καθυστέρησε να έρθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έχει ήδη μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα καταφέρει να προκαλέσει σάλο. Ο λόγος φυσικά για το Threads, το οποίο είναι μία νέα υπηρεσία της META. Μα τι είναι, όμως τέλος πάντων αυτή η πλατφόρμα και πώς λειτουργεί;

Εμείς κάναμε την έρευνά μας και σας έχουμε όλα τα μυστικά και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό.

Τι είναι το Threads;

Ήδη από τις πρώτες ημέρες εμφάνισής του η συγκεκριμένη πλατφόρμα, χαρακτηρίστηκε ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, και δεν ήταν καν προσβάσιμη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο ανταγωνίζεται πλέον την κυριαρχία του Twitter, και έχει τεθεί σε λειτουργία από την εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Έχει γίνει πολύ συζήτηση γύρω από αυτό, γιατί ήδη από τον πρώτο καιρό, και συγκεκριμένα από τις 5 πρώτες ημέρες υπολογίζονταν 100 εκατομμύρια χρήστες, εκτός Ευρώπης. Σε αυτό το μέσο όσοι έχουν λογαριασμό έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με άλλους, αλλά και να αναρτούν οπτικοακουστικό υλικό, όπως βίντεο και φωτογραφίες, κείμενα, αλλά και να υπάρχει διαντίδραση με το κοινό, μέσα από repost, like και σχόλια. Έχει μάλιστα μεγάλη αποδοχή και επώνυμους τόσο του εξωτερικού, όπως η Kim Kardashian, αλλά και του εσωτερικού, όπως ο Γιώργος Λιάγκας.

Η λέξη thread στα ελληνικά μεταφράζεται ως νήμα, και στην πραγματικότητα αυτό είναι το σκεπτικό. Ειδικότερα, με μία ανάρτηση, που κάμνει κάποιος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό, σιγά σιγά οι χρήστες παίρνουν την ανάρτηση και απαντούν, την αναδημοσιεύουν και αντιδρούν, δημιουργώντας ένα νήμα συζήτησης, που συνεχίζει.

Ο λόγος, που καθυστέρησε να έρθει στην Ευρώπη, είναι επειδή υπάρχει ένα αχανές τοπίο στη νομοθεσία, σχετικά με τη συνδεσιμότητα πολλών μέσων μαζί, τα προσωπικά δεδομένα και τον ανταγωνισμό με άλλες πλατφόρμες. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να μην το λανσάρει μέχρι να ξεκαθαριστεί όλο αυτό στη Γηραιά Ήπειρο.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι, που αναφέραμε, καθώς και το γεγονός, ότι δίνει μία μεγαλύτερη ελευθερία στο χρήστη να εκφραστεί, αλλά και η έλλειψη διαφημίσεων, κάνουν την εφαρμογή όλο και πιο ελκυστική στο κοινό.

Ο Elon Musk, που είναι ιδιοκτήτης του Twitter έχει κινηθεί νομικά και έχει δηλώσει εκνευρισμένος για τη νέα εφαρμογή, την οποία θεωρεί αντιγραφή. Μάλιστα, ο ίδιος έχει αναφέρει, ότι το πιο πιθανό είναι να έχει προσεγγίσει ο ανταγωνιστής του πρώην εργαζόμενους της εταιρείας του, ώστε να αναπτύξει το Threads.

threads
unsplash

Πώς λειτουργεί το Threads;

Το νέο αυτό μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Instagram. Προκειμένου κάποιος να δημιουργήσει προφίλ σε αυτό, θα πρέπει να έχει λογαριασμό στο παλαιότερο μέσο της εταιρείας Meta. Tα κείμενα μπορούν να είναι έκτασης 500 χαρακτήρων, και βίντεο διάρκειάς 5 λεπτών, κάτι που είναι σε μεγαλύτερη έκταση από αυτά, που προσφέρει το Twitter. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί κάποια ανάρτησή του να την αναδημοσιεύσει και σε μορφή Instagram story, ή μέσω του υπερσυνδέσμου να το μεταφέρει σε οποιαδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αφού πλέον κυκλοφορεί και εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιφέρει στην εταιρεία, αλλά και στην εφαρμογή νέους χρήστες, το ζήτημα όμως είναι, αν θα καταφέρει να τους κρατήσει, αλλά και να τους απομακρύνει από το αντίπαλον δέος του.

ΠΗΓΗ Π