Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους

Οι συμβουλές μας

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

«Κανείς δεν κάνει παρέα μαζί μου», «Δεν με συμπαθεί κανείς», «Δεν με παίζουν τα άλλα παιδιά». Σίγουρα η απόρριψη από τους συνομηλίκους είναι επίπονη για ένα παιδί αλλά και οι γονείς δεν είναι σε θέση και δεν πρέπει να μπουν μόνοι τους στη διαδικασία να δημιουργήσουν φιλίες στα παιδιά τους προκειμένου να μην τα βλέπουν δυστυχισμένα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τα βοηθήσουν ώστε να «ανοίξουν τον κύκλο τους».

Οι συμβουλές μας

  • Διάθεση για φιλία: Για να δημιουργηθεί μια φιλική σχέση, αρχικά δύο άνθρωποι δείχνουν με κάποιο τρόπο ότι έχουν τη διάθεση να γίνουν φίλοι και ότι συμπαθεί ο ένας τον άλλον. Για ένα παιδί σε μικρή ηλικία, η φράση «θες να γίνουμε φίλοι;» θα ήταν κατάλληλη για την έκφραση συμπάθειας, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες η φιλική διάθεση εκφράζεται με πιο έμμεσο τρόπο.
  • Φιλοφρονήσεις: Προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά να δείχνουν πιο «φιλικά» προς τους άλλους, μπορείτε επίσης να τους προτείνετε να χρησιμοποιήσουν κομπλιμέντα. Οπως σε όλους, έτσι και στα παιδιά αρέσει να ακούνε ειλικρινείς φιλοφρονήσεις: «Τι ωραία που ζωγραφίζεις», «Ωραία μπλούζα»!
    Ευγένεια: Η ευγένεια επίσης υποδηλώνει τη φιλική διάθεση. Ενα παιδί που δανείζει τους μαρκαδόρους του σε ένα άλλο, το βοηθά να σηκωθεί όταν πέσει, να κουβαλήσει την τσάντα του ή μοιράζεται ένα σνακ, του δείχνει ότι τον συμπαθεί και ότι μπορεί να είναι καλός φίλος.
  • Ομοιότητα: «Ομοιος ομοίω αεί πελάζει»! Οι γονείς θα μπορούσαν να συμβουλεύσουν το παιδί να πλησιάσει έναν συνομήλικο με κοινά ενδιαφέροντα και ασχολίες. Η ομοιότητα είναι ελκυστική για συναισθηματικούς και πρακτικούς λόγους. Συναισθηματικά, το παιδί αντλεί από έναν όμοιό του αισθήματα επιβεβαίωσης και άνεσης. Πρακτικά, το κάθε μέλος της παρέας απολαμβάνει τις δραστηριότητες που από κοινού προτιμούν.

Διαβάστε επίσης: 5 δραστηριότητες για να κάνεις με τα παιδιά σου

Φροντίστε να...

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους
Unsplash.com

  • Καλή διάθεση: Φυσικά, δεν μπορείτε να είσαστε πάντα σε καλή διάθεση και ενθουσιώδεις, ούτε μπορείτε να ζητήσετε κάτι τέτοιο από τα παιδιά. Ενα παιδί, ωστόσο, είναι χρήσιμο να πληροφορηθεί ότι οι συνομήλικοί του πιθανότατα θα θέλουν να είναι κοντά σε άλλα παιδιά που «έχουν πλάκα», που είναι δραστήρια, με θετική διάθεση, χαρούμενα.
  • Συναντήσεις: Όταν το παιδί κάνει μια αρχή προσπαθώντας να προσεγγίσει ένα άλλο παιδί, επιδιώξτε την επαφή των παιδιών και έξω από το σχολείο (ή το περιβάλλον που γνωρίστηκαν). Η δημιουργία μιας πιο στενής φιλικής σχέσης προωθείται από συναντήσεις του παιδιού με ένα άλλο, με προκαθορισμένες δραστηριότητες.

Αν το παιδί σας είναι ντροπαλό, το Tv24 έχει την λύση:

Μην το πιέζετε: Οι περισσότεροι γονείς πιέζουν το παιδί τους να μιλάει, να εκφράζει την άποψή του και να κάνει περισσότερους φίλους, θεωρώντας ότι έτσι το βοηθούν. Ετσι όμως, αφενός δεν σέβονται την ίδια την προσωπικότητα του παιδιού τους, αφετέρου κινδυνεύουν να μετατρέψουν την καθημερινότητά τους σε μια διαρκή διαμάχη.

Μη μιλάτε εσείς εκ μέρους του: Προσπαθώντας να βοηθήσετε το παιδί να εκφράσει όσα σκέφτεται ή όσα νιώθει, τείνετε να μιλάτε εσείς εκ μέρους του, εκφράζοντας βεβαίως τις δικές σας σκέψεις και συναισθήματα και όχι τα δικά του. Τα ντροπαλά παιδιά μερικές φορές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους. Χαμογελάστε του και κυρίως… μείνετε σιωπηλοί.

Μικρά βήματα κάθε φορά: Καλέστε έναν φίλο, με τον οποίο το παιδί νιώθει άνετα, στο σπίτι. Αντί να μιλήσει στους ξένους, μπορείτε να του ζητήσετε αρχικά να τους κοιτάξει. Σε ένα επόμενο βήμα να τους χαμογελάσει. Παίξτε ένα παιχνίδι μαζί του: Ποιος θα χαιρετίσει σήμερα περισσότερους ανθρώπους!

Να το αγαπάτε γι’ αυτό που είναι: Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και το παιδί σας έχει μια προσωπικότητα που πρέπει να γίνεται σεβαστή και έχει απόλυτη ανάγκη την αγάπη σας. Αν αντιληφθεί από εσάς ότι κάτι «δεν πάει καλά», θα βρει καταφύγιο στην εσωστρέφειά του. Η ανασφάλειά του θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη όπως και η ντροπαλότητά του.