Λάσπη, νερό, λάδι, γρατζουνιές – Καθάρισε τους δύσκολους λεκέδες από τα σουέτ παπούτσια σου στο σπίτι

Θα γίνουν πάλι σαν καινούργια

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram@streetstyleparis
instagram@streetstyleparis

Όλη την άνοιξη θα φοράς ασταμάτητα τις καστόρινες μπότες σου, από το τζιν και τη μίνι φούστα σου μέχρι το μάξι boho φόρεμά σου, κάνουν κάθε look να φαίνεται αυτόματα κομψό και ακριβό. Παράλληλα, όμως, σκέφτεσαι ότι εάν λερωθούν, οι λεκέδες δύσκολα απομακρύνονται.

Μερικές σταγόνες νερό ή άλλες γρατζουνιές και λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν εάν ξέρεις πώς να καθαρίσεις σωστά τα σουέτ παπούτσια σου. Δες, λοιπόν στη συνέχεια πώς θα αφαιρέσεις μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες από λάσπη, νερό, λάδι αλλά και τις γρατζουνιές, που δημιουργούνται στο σουέτ, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, για να κάνεις ξανά τα παπούτσια σου να μοιάζουν σαν καινούργια.

Πώς θα καθαρίσεις τα σουέτ παπούτσια σου ανάλογα με τον λεκέ

Σημάδια νερού

Το σουέτ είναι πολύ απαλό και η λεία υφή του το κάνει πιο ελκυστικό συγκριτικά με τα δερμάτινα παπούτσια. Ωστόσο, δεν είναι ιδανικό για να βγεις στην βροχή. Εάν πάλι βράχηκαν οι σουέτ μπότες σου και δημιουργήθηκαν πάνω τους αντιαισθητικοί λεκέδες, θα τους καθαρίσεις με νερό.

Οξύμωρο, ναι, αλλά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Ψέκασε με νερό και στη συνέχεια βούρτσισε καλά τα παπούτσια. Απομάκρυνε το περίσσειο νερό με ένα στεγνό πανί και άφησέ τα να στεγνώσουν στον αέρα.

Βρομιά & λάσπη

Οι λεκέδες από βρομιά και λάσπη είναι αναπόφευκτοι. Πριν μπεις στη διαδικασία να τους απομακρύνεις, βεβαιώσου ότι έχουν στεγνώσει στο 100%. Αρχικά αφαίρεσε την πολλή βρομιά βουρτσίζοντας ελαφρά με μια καθαρή και στεγνή οδοντόβουρτσα.

Εάν παραμένουν επίμονοι λεκέδες, χρησιμοποίησε το ατμοσίδερο, για να χαλαρώσεις με τον ατμό τις ίνες του σουέτ. Σκούπισε ελαφρά με ένα πανί και άφησε τα παπούτσια να στεγνώσουν φυσικά.

Γρατζουνιές

Είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια πάνω στο καστόρι και αφαιρούνται με μια... μαγική γόμα. Άπλωσε λίγη κρέμα σώματος πάνω στις γρατζουνιές και τρίψε με τη γόμα. Θα δεις ότι σιγά-σιγά τα γδαρσίματα θα απομακρύνονται ως διά μαγείας.

Λεκέδες από τρόφιμα και λάδια

Μπορεί να έχεις την εντύπωση ότι οι λεκέδες από λάδι και λίπος είναι ο “θάνατος” όλων των ρούχων, αλλά μην ανησυχείς. Υπάρχουν μερικές τεχνικές για να σώσεις τα αγαπημένα σου σουέτ παπούτσια. Πασπάλισε τον λεκέ με ταλκ ή μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί το λάδι.

Άφησέ το για μία ώρα πριν το βουρτσίσεις με μια μαλακή βούρτσα. Μια άλλη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσεις ένα κοινό οικιακό συστατικό: το σαπούνι πιάτων. Φτιάξε ένα μείγμα με νερό και άπλωσέ το πάνω στον λεκέ. Άφησέ το για 10 έως 15 λεπτά πριν το απομακρύνεις με ένα ελαφρώς υγρό πανί.

Bonus

Tο ξίδι είναι γενικά χρήσιμο στον καθαρισμό των λεκέδων στο σουέτ. Βούτηξε ένα πανί σε λευκό ξίδι και τρίψε τον λεκέ. Φρόντισε να μη μουσκέψεις όλο το παπούτσι. Αν δεις ότι το χρώμα σκουραίνει, αυτό είναι φυσιολογικό και το παπούτσι θα επανέλθει στην κανονική του απόχρωση μόλις στεγνώσει εντελώς.

Άφησέ τα να στεγνώσουν φυσικά κι αν χρειαστεί απανάλαβε τη διαδικασία σε λεκέδες που επιμένουν.