Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Δεν θα το πιστεύτε: Τα 26 τρόφιμα που έχουν απαγορευτεί παγκοσμίως! Κάποια τα τρώμε ακόμα!

Ποια είναι αυτά που τρώμε στην Ελλάδα;

Δεν θα το πιστεύτε: Τα 26 τρόφιμα που έχουν απαγορευτεί παγκοσμίως! Κάποια τα τρώμε ακόμα!
HEALTH NEWS 28.03.2019 18:20

Είναι 26 τρόφιμα που έχουν απαγορευτεί σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα ορισμένα από αυτά τα τρώμε ακόμη!

Θα πάθετε σοκ μόλις τα δείτε! Διαβάστε παρακάτω...

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα και ποτά που δεν τα βρίσκεις σε κάποιες χώρες ακόμη κι αν είναι πολύ γνωστά, επειδή έχει απαγορευθεί η πώλησή τους. Κάντε κλικ και μάθετε τον λόγο.

Χαβιάρι

Οι ΗΠΑ θεώρησαν παράνομη την εισαγωγή του χαβιαριού beluga όταν οι διεθνείς παραγωγοί δεν τους ενημέρωσαν λεπτομερώς σχετικά με τους τρόπους διατήρησης του ψαριού. Η απαγόρευση εισαγωγής υιοθετήθηκε καθώς το ψάρι από το οποίο προέρχεται το συγκεκριμένο χαβιάρι θεωρείται διεθνώς είδος προς εξαφάνιση. Ωστόσο, μπορείτε να το βρείτε στην Αγ. Πετρούπολη, στη Ρωσία.

τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως

Σολομός ιχθυοτροφείου

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν την εισαγωγή σολομού ιχθυοτροφείου καθώς τα ψάρια αυτά τρέφονται με μη φυσική διατροφή, η οποία αποτελείται από σπόρους καθώς και αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα. Η διατροφή αυτή κάνει το κρέας τους γκριζωπό και έτσι στη συνέχεια τρέφονται με πετροχημικά, τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για ανθρώπινη κατανάλωση για να πάρουν το γνωστό χρώμα του άγριου σολομού.

τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως

Σκοτσέζικα Χάγκις

Εάν επιθυμείτε διακαώς να δοκιμάσετε ή να γευτείτε το εθνικό πιάτο της Σκωτίας η μόνη λύση είναι να επισκεφθείτε τη χώρα. Το συγκεκριμένο πιάτο παρασκευάζεται από πρόβειο πνευμόνι μαζί με άλλα εντόσθια, τα οποία μαγειρεύονται όλα στο στομάχι του ζώου. Στις ΗΠΑ απαγορεύεται λόγω του ότι περιέχει εντόσθια.

Γενετικά τροποποιημένη παπάγια

Κάποιες χώρες έχουν νομοθεσία η οποία απαγορεύει πλήρως ή μερικώς όλες τις γενετικά τροποποιημένες τροφές εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην υγεία των πολιτών. Στην Ευρώπη τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν σχετική σήμανση ενώ η εισαγωγή της γενετικά τροποποιημένης παπάγιας απαγορεύεται εντελώς.

Σαμόζας

Το παραδοσιακό αυτό πιάτο το οποίο συνηθίζεται σε όλη την Ινδία και στο τόξο της Αφρικής, απαγορεύεται στην Σομαλία επειδή θεωρείται πολύ Χριστιανικό. Η ισλαμιστική ομάδα al-Shabaab πιστεύει ότι το τριγωνικό του σχήμα προκαλεί καθώς θυμίζει την Αγία Τριάδα.

Μη παστεριωμένο γάλα

Παρόλο που σε κάποιες χώρες της Ευρώπης το μη παστεριωμένο γάλα καταναλώνεται ευρέως, σε άλλες χώρες του κόσμου απαγορεύεται λόγω φόβου εξάπλωσης διαφόρων μολύνσεων και ασθενειών.

τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως

Γλυκά και καραμέλες από ζελέ

Tα γλυκά από ζελέ που περιέχουν μια υδατοδιαλυτή διαιτητική ίνα που ονομάζεται konjac απαγορεύονται στην Αγγλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εάν η καραμέλα ή το γλυκό δεν περιέχει την ίνα αυτή τότε η πώλησή τους επιτρέπεται. Ο βασικός λόγος που απαγορεύονται είναι επειδή μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε μικρά παιδιά.

Μεγάλη προσοχή! Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν για κανέναν λόγο στο φούρνο μικροκυμάτων!

Κρέας με ρακτοπαμίνη

Το κρέας που περιέχει το συνθετικό πρόσθετο ρακτοπαμίνη έχει απαγορευτεί σε περίπου 160 χώρες συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κίνας. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για να αυξάνει τη μυϊκή μάζα του ζώου κι εάν καταναλωθεί από ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, αυπνία, πονοκεφάλους και σπασμούς. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται ακόμη σε πάνω από το 45% των χοίρων, το 30% των βοοειδών, ακόμη και στις γαλοπούλες.

Φουαγκρά

Το όνομα του σημαίνει στα γαλλικά "παχύ συκώτι" και περί αυτού πρόκειται. Η πάπια ή η χήνα υποχρεώνονται με τη βία να φάνε τεράστιες ποσότητες τροφής με ένα μεταλλικό σωλήνα που τους τοποθετούν στο λαιμό. Αυτό γίνεται μέχρι να αναπτύξει το ζώο μια πάθηση η οποία προκαλεί τη μεγέθυνση του συκωτιού μέχρι και 10 φορές από το αρχικό του μέγεθος. Περίπου 14 χώρες στον κόσμο έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή του καθώς θεωρούν απαράδεκτη τη βία που ασκείται στο ζώο.

τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως

Κοτόπουλο με αρσενικό

Παρά το γεγονός ότι το αρσενικό θεωρείται δηλητήριο, δίνεται στα κοτόπουλα για να γίνει το κρέας τους ροζ και να διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα κοτόπουλα αυτά έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη αλλά επιτρέπονται στις ΗΠΑ μετά από απόφαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας.

Ωμά αμύγδαλα
Παρόλο που γενικώς στις ΗΠΑ δεν απαγορεύονται, στην Καλιφόρνια απαγορεύεται να πωλούνται ωμά αμύγδαλα εξαιτίας της σαλμονέλας η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρετό, διάρροια και στομαχικούς πόνους.

Βλαχοτσίχλονο (Ortolan)

Το μικρό αυτό μελωδικό πουλί θεωρείται σπάνια λιχουδιά για τους Γάλλους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μόλις το πουλί παγιδευτεί τοποθετείται σε ένα πολύ μικρό σκοτεινό κλουβί ή του αφαιρούν τα μάτια επειδή το σκοτάδι το κάνει να θέλει να φάει περισσότερο. Το πουλί παχαίνει και αποκτά τέσσερεις φορές το αρχικό του βάρος πριν βουτηχτεί στο μπράντι και τηγανιστεί για να καταναλωθεί όπως είναι ολόκληρο. Παρόλο που τα βλαχοτσίχλονα θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και το κυνήγι του είναι παράνομο πλέον στη Γαλλία, στη μαύρη αγορά διακινούνται περίπου 50.000 πουλιά κάθε χρόνο.

Γαλακτοκομικά προιόντα

Υπάρχουν κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ όπως το γιαούρτι ή το γάλα τα οποία περιέχουν συνθετικές αυξητικές ορμόνες, όπως τις rBGH & rBST που έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν καρκίνο και έχει απαγορευτεί να προστίθενται στα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στο Ισραήλ και στη Νέα Ζηλανδία.

Επεξεργασμένα συσκευασμένα τρόφιμα

Η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων που περιέχουν κόκκινες, κίτρινες ή μπλε χρωστικές ουσίες όπως το Jell-O ή το Mac & Cheese της Kraft . Στις ΗΠΑ πάντως κυκλοφορούν ελεύθερα.

τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως

Δημητριακά και ποικιλίες ξηρών καρπών

Το BHA (βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη) και το BHT (βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο) είναι κοινά συντηρητικά που βρίσκονται στα δημητριακά, στις ποικιλίες ξηρών καρπών, στις τσίχλες και στα προϊόντα επάλειψης. Το BHA μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και υπερκινητικότητα και γί' αυτό το λόγο έχει απαγορευτεί σε χώρες της Ευρώπης και στην Ιαπωνία. Η Αγγλία απαγορεύει τη χρήση BHA στις παιδικές τροφές.

5+1 τροφές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα και την δυσπεψία!

Τσίχλες

H κυβέρνηση της Σιγκαπούρης κατάφερε να καθαρίσει σημαντικά τους δρόμους αποφασίζοντας να απαγορεύσει τις τσίχλες. Η απαγόρευση ξεκίνησε το 1992 και το 2004 υιοθετήθηκε και η απαγόρευση των εισαγωγών. Η μόνη εξαίρεση αφορά στις τσίχλες με συνταγή γιατρού!

Ψωμί

Η ζύμη για τα έτοιμα ψωμάκια για μπέργκερ ή χοτ-ντογκ συχνά περιέχει πάρα πολλά πρόσθετα όπως είναι το βρωμιούχο κάλιο, το οποίο έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για μια σειρά από ασθένειες όπως βλάβες στο ήπαρ και στο νευρικό σύστημα, προβλήματα με τον θυρεοειδή και καρκίνο. Η χρήση του απαγορεύεται στην Ευρώπη, στην Κίνα, στον Καναδά και σε πολλές άλλες χώρες.

Αψέντι

Το εξαιρετικά αυτό δυνατό οινοπνευματώδες ποτό προέρχεται από την απόσταξη διαφόρων φυτών, όπως των ανθών και των φύλλων του είδους Αρτεμισία, του αψίνθιου, γλυκανίσου, μαράθου και άλλων βοτάνων και πρωτοεμφανίστηκε το 1797. Πιστεύεται ότι το αψέντι ενισχύει τη δημιουργικότητα αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ψευδαισθήσεις και επιθετική συμπεριφορά. Στη Γαλλία, από όπου προήλθε, είχε απαγορευθεί για περισσότερα από 100 χρόνια πριν επιτραπεί πάλι η παρασκευή και κατανάλωσή του το 2011. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να απαγορεύεται στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία.

τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως

Ovaltine

Στη Δανία το δημοφιλές αυτό σοκολατένιο ρόφημα, που το έχουν καταναλώσει γενιές και γενιές σε όλο τον κόσμο, απαγορεύτηκε. Οι Δανοί πιστεύουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή μάς παρέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά άλατα χωρίς να χρειαζόμαστε συμπληρώματα.

Ψάρι φούγκου

Το δηλητηριώδες αυτό ψάρι θεωρείται μεγάλη λιχουδιά στην Ιαπωνία και στην Κορέα. Εάν όμως δεν μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Το ψάρι φούγκου περιέχει μια επίνδυνη νευροτοξίνη που ονομάζεται τετροδοτοξίνη. Όταν δεν γίνεται η σωστή προετοιμασία και ο κατάλληλος καθαρισμός, η τοξίνη παραμένει μέσα στο ψάρι παραλύοντας τους μυς και οδηγώντας στην ασφυξία. Στην Ευρώπη απαγορεύεται η εισαγωγή του για προληπτικούς λόγους.

Το ποτό Μπανγκ

Το Μπανγκ είναι μια βρώσιμη μορφή κάνναβης, η οποία είναι σε μορφή ποτού και καταναλώνεται συχνά σε φεστιβάλ στην Ινδία και στο Νεπάλ. Ωστόσο στα περισσότερα μέρη του κόσμου απαγορεύεται επειδή περιέχει κάνναβη.

Χορτοφαγικά γεύματα

Τα χορτοφαγικά γεύματα απαγορεύονται στα γαλλικά σχολεία καθώς το υπουργείο υγείας πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν τις πρωτεΐνες που έχουν ανάγκη από μη χορτοφαγικές πηγές. Η επιλογή της χορτοφαγικής διατροφής δεν υπάρχει στα σχολεία και μάλλον δεν θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον.

Casu Marzu

Το Casu Marzu, που σημαίνει μουχλιασμένο τυρί, είναι μια σπεσιαλιτέ της Σαρδηνίας. Οι κάτοικοι τοποθετούν προνύμφες μύγας στο Πεκορίνο όπου και γίνεται η δεύτερη ζύμωση. Τις περισσότερες φορές καταναλώνεται με την προνύμφη ακόμη μέσα, πράγμα που είναι επικίνδυνο για την υγεία. Τα γαστρικά υγρά δεν είναι σε θέση να σκοτώσουν την προνύμφη, η οποία μπορεί να καταλήξει στο πεπτικό και καταστρέψει τα όργανα. Το επικίνδυνο αυτό τυρί απαγορεύεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Και όμως, 7+1 τρόφιμα που προκαλούν εθισμό! Ποια είναι αυτά;

Πατατάκια

Το olestra είναι ένα συνθετικό υποκατάστατο λίπους με μηδέν θερμίδες, το οποίο χρησιμοποιείται στα πατατάκια χωρίς λιπαρά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόσθετο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πεπτικές διαταραχές καθώς και αύξηση βάρους σε ποντίκια σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Χώρες όπως η Αγγλία και ο Καναδάς το έχουν απαγορεύσει καθώς και όλα τα τρόφιμα που το περιέχουν.

τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως

Μπίρα με σασσαφρόν

Τα φύλλα του εν λόγω φυτού δεν είναι επικίνδυνα, το αιθέριο έλαιο όμως είναι. Χρησιμοποιείτο παλιά για να δώσει γεύση στη μπίρα και σε άλλα ποτά αλλά τη δεκαετία του '60 απαγορεύτηκε καθώς ανακαλύφθηκε ότι ένα από τα συστατικά του προκαλούσε καρκίνο του ήπατος.

Τα αυγά Kinder

Ο λόγος που τα δημοφιλή αυτά σοκολατάκια έχουν απαγορευτεί στις ΗΠΑ δεν είναι επειδή το παιχνίδι που περιέχουν θεωρείται επικίνδυνο. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν αποδέχεται την ύπαρξη μη φαγώσιμου αντικειμένου μέσα σε φαγώσιμο είδος.

τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως

Πηγή: athensmagazine.gr

Σας ενδιαφέρει πολύ το θέμα με το κάπνισμα:

Οριστικό: Τέλος το κάπνισμα σε κέντρα διασκέδασης και καζίνο!

Νιώθετε τις δυνάμεις σας, να σας εγκαταλείπουν; Οι 16 τροφές που θα κάνουν τον εγκέφαλό σας, τούρμπο!

Τα συστατικά των τροφίμων διεισδύουν στο αίμα και φτάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας αναπόφευκτα τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, εστιάζουμε και εργαζόμαστε. Ο εγκέφαλος είναι κυριολεκτικά ό,τι τρώμε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι απολύτως εφικτό να αυξήσει κανείς την «ισχύ» του εγκεφάλου του, καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές.

Η τροφή λειτουργεί σαν φαρμακευτικό σκεύασμα που επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου, αναφέρει ομάδα ερευνητών νευροχειρουργών και φυσιολόγων από το πανεπιστήμιο του UCLA.

Η δίαιτα, η άσκηση και ο ύπνος επηρεάζουν αμεσότατα την αντιληπτική μας ικανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η σωστή εξισορρόπηση των τριών αυτών παραγόντων μπορεί να καταστήσει περισσότερο βιώσιμες τις γνωστικές ικανότητες του ατόμου, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από βλάβες και γήρας.

Σύμφωνα με λίστα του Psychology Today, αυτά είναι τα τρόφιμα που μπορούν να μετατρέψουν τον εγκέφαλό σας σε πραγματική μηχανή παραγωγικότητας:

-Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τη μνήμη και το συντονισμό των κινήσεων.

-Καταναλωνόμενα με καρύδια ή αβοκάντο, τα μούρα αυξάνουν την ελαστικότητα των μεμβρανών της μνήμης.

-Οι μπανάνες εξασφαλίζουν την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης την οποία χρειάζεται ο εγκέφαλος.

-Τα αυγά περιέχουν χολίνη που βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα αντίδρασης.

-Ο σολομός περιέχει λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, σίδηρο και βιταμίνη Β που βελτιώνει τη μνήμη, τη σκέψη και την προσοχή.

-Η μελιτζάνα βελτιώνει την επικοινωνία ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα.

-Η καφεΐνη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνει επίσης τη μνήμη.

-Η μαύρη σοκολάτα βελτιστοποιεί την παραγωγή ενδορφινών.

-Το πράσινο τσάι θωρακίζει το νευρικό σύστημα.

-Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες και προβιοτικά που βοηθούν το πεπτικό σύστημα.

-Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενισχύουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και το γνωστικό έλεγχο.

-Τα καρότα ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου του εγκεφάλου και εξασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του.

-Το κόκκινο κρασί ενισχύει τη βραχεία μνήμη και το κινησιακό σύστημα.

-Το σκούρο ρύζι επίσης ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου.

-Το ζεστό κακάο προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξείδωση.

-Το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακή δράση και αποτρέπει κρυώματα και μολύνσεις.

Διαβάστε περισσότερα θέματα για την υγεία στο Youweekly.gr

Share