Σας αφορά - Ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού με τα χαρτονομίσματα

Μεγάλη προσοχή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σας αφορά - Ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού με τα χαρτονομίσματα

Στο συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή μιας και σας αφορά όλους. Μελέτες έδειξαν, το κατά πόσο είναι δυνατόν να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσα από νομίσματα και χαρτονομίσματα, ερώτημα που απασχολούσε τον κόσμο από την πρώτη μέρα εμφάνισης του ιού.

Η ΕΚΤ διενήργησε έρευνες με αρκετά ευρωπαϊκά εργαστήρια, από τις οποίες προκύπτει ότι «οι κορωνοϊοί μπορούν να επιβιώσουν σε μια επιφάνεια από ανοξείδωτο χάλυβα (για παράδειγμα το πόμολο της πόρτας) δεκαπλάσιες έως εκατονταπλάσιες φορές από ό,τι στα χαρτονομίσματα από βαμβακερές ίνες», γράφει ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους η γαλλική Les Echos.

«Άλλες αναλύσεις δείχνουν ότι οι ιοί μεταδίδονται πιο δύσκολα μέσα από πορώδεις επιφάνειες όπως αυτές των χαρτονομισμάτων μας παρά σε λείες επιφάνειες όπως το πλαστικό», προσθέτει ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ δείτε και την απάντηση του ΠΟΥ για την μετάδοση από το νερό.

κορωνοϊός λεφτά

Δεν γίνεται λόγος για τα νομίσματα

Το συμπέρασμά του είναι ότι «τα χαρτονομίσματα δεν θέτουν συνεπώς μείζονες κινδύνους μόλυνσης σε σύγκριση με άλλες επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε καθημερινά». Ωστόσο, το άρθρο δεν εξετάζει το θέμα του κινδύνου μόλυνσης που συνδέεται με τη χρήση των νομισμάτων, τα οποία κατασκευάζονται με την ανάμιξη αρκετών μετάλλων, όπως ο χάλυβας και ο ψευδάργυρος.

Στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι χρησιμοποιεί τις υπεριώδεις ακτίνες για να απολυμαίνει τα χαρτονομίσματα από κάθε κορωνοϊό.

Η ΕΚΤ διερευνά επίσης «νέους τρόπους» για την έκδοση ενός «ψηφιακού ευρώ» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιάμεσους ή ακόμα και απευθείας από τους καταναλωτές" στις κινητές τους συσκευές όταν πληρώνουν τα καθημερινά τους έξοδα, προσθέτει ο Πανέτα.

Πηγή: iefimerida.gr

Αντίστοιχη έρευνα έδειξε και το αν ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σπέρμα

Ενώ συνεχίζουμε να μαθαίνουμε τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες χτύπησαν ένα "καμπανάκι" σχετικά με το αν και πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσα από το σπέρμα, ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλά ζευγάρια που θέλουν να ξέρουν αν κινδυνεύουν.

Αυτό όπως δείχνει μία μικρή αμερικανο-κινεζική μελέτη. Αυτή η διαπίστωση είναι καθησυχαστική σε έναν βαθμό, χωρίς, πάντως, να σημαίνει ότι γενικότερα η εγγύτητα της ερωτικής επαφής δεν κρύβει κινδύνους μετάδοσης του ιού.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής «Fertility and Sterility», ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 34 άνδρες στην Κίνα, κατά μέσο όρο έναν μήνα μετά τη διάγνωσή τους με ήπια έως μέτρια Covid-19.

Τα εργαστηριακά τεστ δεν ανίχνευσαν τον κορωνοϊό σε κανένα δείγμα ούτε βρέθηκε κάποια ένδειξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στους όρχεις των ανδρών. Αν και η μελέτη δείχνει ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού μέσα από ερωτική επαφή, είναι πολύ μικρές, δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως αυτή η πιθανότητα προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ δείτε και πώς συνδέεται ο κορωνοϊός με τον καρκίνο του μαστού.

κορωνοϊός σπέρμα

«Αποτελεί σημαντικό εύρημα αυτής της μικρής προκαταρκτικής μελέτης ότι, όπως φαίνεται, ο ιός που προκαλεί την Covid-19 δεν κάνει την εμφάνισή του στους όρχεις ή στο σπέρμα. Αν μία νόσος όπως η Covid-19 αποτελούσε ΣΜΝ, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την πρόληψη της και για την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας Τζέημς Χόταλινγκ του Πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ. Αντίθετα με τον SARS-CoV-2, οι ιοί Έμπολα και Ζίκα μπορούν να μεταδοθούν μέσα από την ερωτική επαφή.

Όμως, κανένας από τους 34 ασθενείς της μελέτης δεν είχε αρρωστήσει σοβαρά από την Covid-19. «Ίσως κάποιος σε κρίσιμη κατάσταση να είχε μεγαλύτερο ιικό φορτίο, κάτι που θα αύξανε την πιθανότητα να μολυνθεί και το σπέρμα του. Προς το παρόν δεν έχουμε την απάντηση γι' αυτό», ανέφερε ο ίδιος. Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η στενή επαφή μεταξύ ερωτικών συντρόφων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού, π.χ. μέσα από τα φιλιά, ιδίως αν κανείς είναι ασυμπτωματικός.

Πηγή: iefimerida.gr